黑洞

頭像
hihi 地
原恆星

黑洞

文章 hihi 地 » 週一 12 1月, 2004 16:42

黑洞咪會將所有野包括光到吸入
會唔會影響到宇宙0既膨脹呢? :shock:

同埋黑洞會唔會去到一個到步係唔可以再吸收呢? :roll:

thx :wink:

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週一 12 1月, 2004 22:59

黑洞只會將非常近佢的東西吸入去,如果遠離佢的東西就會無能為力.
佢個食量係無盡的,只要你有野俾佢食,放到佢嘴邊,佢就一定照單全收!

問你一個問題: 你估,如果太陽忽然變成了一個相同質量的黑洞, 九大行星的命運會如何?
最後由 Wah! 於 週一 12 1月, 2004 23:43 編輯,總共編輯了 1 次。

頭像
david_kmng
白矮星

文章 david_kmng » 週一 12 1月, 2004 23:12

會慢慢被"太陽"吸入去. Heeee..

頭像
hihi 地
原恆星

文章 hihi 地 » 週二 13 1月, 2004 10:47

但係0的行星咁大......
佢會唔會係分解左先被入呀????

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週二 13 1月, 2004 11:36

我"聽聞"係唔會被太陽吸入去過喎. :?

頭像
alyf
主序星

文章 alyf » 週二 13 1月, 2004 12:49

太陽變紅巨星既時候已經食曬x大行星.....

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週二 13 1月, 2004 13:29

九大行星係唔會因為太陽變成黑洞而有道上的變化,因為黑洞的威力不能及遠.
從遠處看起來,一個太陽和一個同質量的黑洞都是有相同的吸引力的,即是說九大行星會以現時的軌道在黑色的夜空中圍住黑洞轉.

頭像
hihi 地
原恆星

文章 hihi 地 » 週二 13 1月, 2004 14:06

咁會唔會有機會0係第二度會有行星被吸入去黑洞呀??
如果係, 咁個行星會點樣?

最唔明係...點解黑洞可以不停咁"食"野呢....
就算係所有野都被分解都會係原子核都會有質量....

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週二 13 1月, 2004 23:14

黑洞係有質量的,只是所有物質都被壓縮成一點,密度"無限大"(原子,中子,電子都不再存在!).所以使它附近的時空被扭曲,接近它的物體都會因為時空扭曲而掉進黑洞.
掉進黑洞的東西會成為黑洞的一部份,使黑洞的質量更大,更有"吸引力",越成越開心!

對於某一質量的黑洞,會有一個半徑範圍是連光也不能逃出來的,質量越大,這個半徑越大.

頭像
hihi 地
原恆星

文章 hihi 地 » 週三 14 1月, 2004 09:41

所謂"奇點"係咪只係一點
一或係有一個空間呢....

成個星體佢都可以食埋呀????? :shock:

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週三 14 1月, 2004 22:36

奇點聽聞係數學上計出來的一個點.至於實際上是否有奇點就無人知,因為無人入過黑洞:lol::lol::lol:
但係距離奇點某個距離的半徑內的任何東西都必然出唔返來,呢個範圍可算係黑洞的範圍.

星體係可以被黑洞食架!好多天文想像圖都係咁樣架~

圖檔
http://antwrp.gsfc.nasa.gov/apod/ap970115.html

頭像
WenXP
夸克星
聯繫:

文章 WenXP » 週四 15 1月, 2004 05:39

任何物質只要壓縮得足夠小, 就可變成黑洞.
人們研究黑洞, 在半徑為1個原子尺度以上還可以用古典物理學(即大家中三至中七學的物理), 半徑小於原子尺度時惟有用量子物理學. 但量子物理學亦有極限, 就是對尺度小於"Planck Length"(普朗克長度)的空間束手無策. Planck Length 約為 10^-33cm. 我們稱Planck Length以內的空間為"奇點", 體積極小(不是無限小), 密度極高(不是無限高). 在奇點以內, 所有現有的物理律都不適用.

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週四 15 1月, 2004 21:29

搵到一個關於Planck length 同 Planck time的網.
http://www.physlink.com/Education/AskExperts/ae281.cfm

頭像
david_kmng
白矮星

文章 david_kmng » 週五 16 1月, 2004 23:26

有沒有這樣想過: 任何力的傳遞, 都是以光速進行. 否則若比光速快, 便會有違因果論. (我想不會比光速慢吧).
那麼在黑洞之內, 四大力量都不能起作用 (至少不少物理學家都應為力的作用, 是粒子互相交換. 若粒子的速度比不上光速, 又怎起作用), 那就會形成物理定律不起作用, 情況有如普朗克尺度內, 物理定律不起作用. 不過今次是廣議相對論帶出來的, 而不是量子論帶出來的.

又, 會不會在黑洞之內, 有另一套物理定律出現, 只不過不能被探測. 那我們的宇宙, 本身是不是一個黑洞.

:)

頭像
WenXP
夸克星
聯繫:

文章 WenXP » 週六 17 1月, 2004 03:32

在黑洞以內, 奇點以外的範圍, 物理定律都應該還起作用吧!?

回覆文章

回到「天文話題 Everything about Astronomy」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 8 位訪客