如何開始喜歡天文

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週六 12 4月, 2008 00:11

mmaannhhoo 寫:要借助月亮光反射地面先可以四處玩耍,!
在農村,其實月光挺亮的
我清楚記得讀小學2年級,到鎮上的小學裏看電影 "世上只有媽媽好"
半小時的路程,完全是借助月光來回

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週六 12 4月, 2008 00:28

我倒想問:
現代香港的小朋友由出世開始就沒有看過銀河, 如何能喜歡看星???

Martin馬田
紅巨星

文章 Martin馬田 » 週六 12 4月, 2008 00:39

那就真係要靠看書了

頭像
物理小子
白矮星

文章 物理小子 » 週六 12 4月, 2008 00:50

Martin馬田 寫:那就真係要靠看書了
如果電視節目同天文有關,對小朋友是很有效的
For my case:
喜歡美少女戰士-->喜歡當時太陽系的9大行星-->喜歡天文漫畫(當時有些書講星座神話)-->喜歡天文理論

頭像
mmaannhhoo
主序星

文章 mmaannhhoo » 週六 12 4月, 2008 00:56

Wah!! 寫:我倒想問:
現代香港的小朋友由出世開始就沒有看過銀河, 如何能喜歡看星???
我覺得不一定要看過什麼!連"美少女戰士"都可以 [冷汗直流] 都可以令人開始,如果自己心中對天文的興趣開動了,自己自然會找要想看想知的! :lol:

頭像
WenXP
夸克星
聯繫:

文章 WenXP » 週六 12 4月, 2008 01:17

想當年, 我一個傻中學生, 黃昏在校, 一名老師跟我閒談間, 突然指著前上方一顆星, 說: 「看, 那是金星!」
那顆星很漂亮, 至今歷歷在目.
原來天文並非遙不可及. 天文就在眼前, 只差你有沒有在意而已! 自此我就迷上了天文.

頭像
Nosneb
夸克星

文章 Nosneb » 週六 12 4月, 2008 02:20

我小學時科學書有一幅銀河相, 當時睇落去覺得好靚, 但係就沒有對銀河作詳細描述. 銀河有幾大幾闊, 0係天上邊個位置, 有幾光, 地球同銀河有乜關係.... 呢d通通都唔知.
講出黎真係見笑, 我係直到07年五月先至係我第一次真真正正親眼見到銀河.

其實自小己經喜歡天文, 從小學開始. 當年0係文具店見到一支報稱可以觀星既望遠鏡, 價值350$, 大概係89年左右啦(不是99年啊). 我想大概係60mm f/8左右(當然當年係冇留意呢d野啦). 也唔記得係用利事錢定係嗲我老豆, 買左囉.

之後嘗試0係屋企用呢支鏡睇星, 隨意揀左幾粒光既星睇, 一心諗住可以睇到好似木星/土星類物體. 點知0係目鏡入面只可以見到粒星大左d同埋光左d, 試過幾次都係咁.... 睇唔到土星/木星. 只發現原來星星0係目鏡中係會走. 從此知道原來星星都會東升西落.

中二0個年中秋節, 約左班同學踩單車去海邊的公園放火(煲蠟)都帶埋支鏡去. 我用個紙袋載住支鏡掛在單車的左邊呔盤, 拐彎時個袋"攝"左入去個車轆到.... 支鏡冇事但係支腳就扭了柴.... 之後就一真都冇用過. 直至有一次執屋還把支鏡掉了.

跟住一路咁多年都冇再買望遠鏡睇星, 但有時0係屋企見到好靚既彎月時倒會向鄰家朋友借支單筒觀境用望遠鏡黎睇既. 直至06年我又突然相擁有一支自己手做既望遠鏡(因為幾年前睇電視介紹知到太空館有人教磨鏡), 咁就上太空館網頁睇啦, 真係好好彩, 咁0岩得咁橋就係正正係報名既尾聲, 我即刻打電話去問太空館有冇位, 皇天不負有心人, 仲有幾個位, 就咁就報左; 就咁就正式開始學觀星 :lol:
最後由 Nosneb 於 週六 12 4月, 2008 16:44 編輯,總共編輯了 1 次。

頭像
mmaannhhoo
主序星

文章 mmaannhhoo » 週六 12 4月, 2008 02:44

Nosneb 寫:
我小學時科學書有一幅銀河相, 當時睇落去覺得好靚, 但係就沒有對銀河作詳細描述. 銀河有幾大幾闊, 0係天上邊個位置, 有幾光, 地球同銀河有乜關係.... 呢d通通都唔知.
講出黎真係見笑, 我係直到07年五月先至係我第一次真真正正親眼見到銀河.

其實自小己經喜歡天文, 從小學開始. 當年0係文具店見到一支報稱可以觀星既望遠鏡, 價值350$, 大概係99年左右啦. 我想大概係60mm f/8左右(當然當年係冇留意呢d野啦). 也唔記得係用利事錢定係嗲我老豆, 買左囉.

之後嘗試0係屋企用呢支鏡睇星, 隨意揀左幾粒光既星睇, 一心諗住可以睇到好似木星/土星類物體. 點知0係目鏡入面只可以見到粒星大左d同埋光左d, 試過幾次都係咁.... 睇唔到土星/木星. 只發現原來星星0係目鏡中係會走. 從此知道原來星星都會東升西落.

中二0個年中秋節, 約左班同學踩單車去海邊的公園放火(煲蠟)都帶埋支鏡去. 我用個紙袋載住支鏡掛在單車的左邊呔盤, 拐彎時個袋"攝"左入去個車轆到.... 支鏡冇事但係支腳就扭了柴.... 之後就一真都冇用過. 直至有一次執屋還把支鏡掉了.

跟住一路咁多年都冇再買望遠鏡睇星, 但有時0係屋企見到好靚既彎月時倒會向鄰家朋友借支單筒觀境用望遠鏡黎睇既. 直至06年我又突然相擁有一支自己手做既望遠鏡(因為幾年前睇電視介紹知到太空館有人教磨鏡), 咁就上太空館網頁睇啦, 真係好好彩, 咁0岩得咁橋就係正正係報名既尾聲, 我即刻打電話去問太空館有冇位, 皇天不負有心人, 仲有幾個位, 就咁就報左; 就咁就正式開始學觀星 :lol:
99年是小學生 :shock: 下次有機會再見面,你可以叫我大叔了 [倒地]

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週六 12 4月, 2008 03:23

mmaannhhoo 寫:99年是小學生 :shock: 下次有機會再見面,你可以叫我大叔了 [倒地]
:shock: :shock: :shock:
餅神.... 你特登報細條數? [指]

一棵草
主序星

文章 一棵草 » 週六 12 4月, 2008 08:22

其實不一定要看過銀河才喜歡觀星

對於我來說,看到網上各位師兄所拍的照片也令人興奮得很 8)

頭像
梅西爾
夸克星

文章 梅西爾 » 週六 12 4月, 2008 12:07

所以我時沒有觀星經驗,
只是看書,
所以反而精於理論!

ambcyli
白矮星

文章 ambcyli » 週六 12 4月, 2008 12:10

我到而家都未親眼看過銀河呢 (相都看不少了...)
開始的原因都係被人踢入會之故
之後才慢慢知道自己以前知道、無特別留意既事其實都同天文有關

頭像
Nosneb
夸克星

文章 Nosneb » 週六 12 4月, 2008 16:43

哈哈~~ 搞錯了搞錯了 :oops: 半夜兩點幾出post.... 仲要飲左d酒.... 好眼訓所以搞錯了. 應該是89年 :lol:

(原文已更正了)

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週六 12 4月, 2008 23:54

酒後打字易出事~ [舉黃牌]

阿海
星際雲

文章 阿海 » 週日 13 4月, 2008 00:35

其實我倒是覺得香港小朋友不喜歡看星,是因為時下遊戲機太過普及,
在街上時常可以見到不同年齡層的人都拿著電玩耍樂,有時更邊行邊玩,
遊戲機的吸引力在大部份的小朋友心中遠比天文高,
試問有幾多個小朋友可以擺脫這些引誘

其次香港是一個非常現實主義的社會,凡事都以利益排最前
在不少家長的心中,學習天文/觀星完全沒用而且浪費時間金錢,
有些家長更會干預小朋友的興趣,在這樣的成長環境下,到底還會有多少小朋友可以對天文還有興趣,

再者媒體既是宣傳天文的途徑,但卻又是打擊市民對天文興趣的能手,
 "某時間會出現多少年一次的流星雨"
 "某行星會是數百年來最接近地球"
這些資訊對一般天文觀測者的確是有用的資訊,
但對滿懷希望而又沒有觀測經驗的人來說,這些資訊反變成毒藥,在這樣的情況下還會有多少人對天文有興趣呢

回覆文章

回到「天文話題 Everything about Astronomy」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 25 位訪客