如何開始喜歡天文

頭像
bingsze
夸克星

文章 bingsze » 週一 14 4月, 2008 10:35

that's great!

May be I will bring my c8 and some other telescope for the students. If some other friend in here can also come, the student will benefit a lot and get poison immediately.

pooky
主序星

文章 pooky » 週一 14 4月, 2008 13:18

Subaru 寫:我都係.
小時候, 跟媽媽返澳門住, 那時我們是住在新口岸的木屋區, 從碼頭到屋企的一路段是沒有燈光的, 抬頭一望, 嘩, 滿天星斗, 由如置身於太空之中.
新口岸仲係木屋區、菜地o既時代,都有廿幾年以上了。
sbod 寫:說來奇怪, 我初時都好鐘意觀看TVB講外星人的節目, 覺得個星空片頭同配樂都好神秘. N年前的剪報仲保存到現在. 反而今時今日的我好憎同外星人有關的書......
講到外星人,十幾年前亞視《今日睇真D》搞左個「解剖外星人」特輯,o個陣播出一星期五晚,我晚晚都追,最後仲有個討論節目。此為最深刻之事也。

loiloi
星際雲

文章 loiloi » 週一 14 4月, 2008 15:38

新黎報個到先~~

喜歡天文跟開始學習天文是兩回事。自小看上天空,見到很多星星,已經覺得好靚,好想知多d學多d。一直到入左大學,有天文莊上,先至真正開始去學。

眼見到而家d學生,真係唔知點至可以啟發到佢地,有d就算有d興趣既,都唔係好肯「的」起心肝去參與同學習更多……

Martin馬田
紅巨星

文章 Martin馬田 » 週一 14 4月, 2008 18:07

歡迎呀~ :D

上邊間u支莊呀 :?: :P

ambcyli
白矮星

文章 ambcyli » 週三 16 4月, 2008 14:35

loiloi 同我差唔多 :P
唔少人都係因上莊先開始

朋友也講過,帶佢地去東壩睇一次星 (如天氣好)
一次咁多,就已經足夠令佢地愛上天文

Mr. Chan,
Is the event open for public?
Waiting for your further announcement.

loiloi
星際雲

文章 loiloi » 週一 28 4月, 2008 11:11

我從前是CU的

回覆文章

回到「天文話題 Everything about Astronomy」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 21 位訪客