如何開始喜歡天文

sbod

文章 sbod » 週日 13 4月, 2008 01:32

Wah!! 寫:我倒想問:
現代香港的小朋友由出世開始就沒有看過銀河, 如何能喜歡看星???
過去能夠看到星星的機會比現在多, 可是觀星呢種玩兒從未真正普及過. 所以我深信, 是否喜歡星空, 未必同能否看到星星有好大關係.

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週日 13 4月, 2008 01:40

唔....我就覺得好大關係喇...

頭像
梅西爾
夸克星

文章 梅西爾 » 週日 13 4月, 2008 12:07

無見過,就唔一定唔鐘意天文,我就是一名自修的佼佼者!

sbod

文章 sbod » 週日 13 4月, 2008 13:50

"從第一個笨蛋眺望星星那刻個開始,同類的數量就像星星一樣多。"

突然想起呢個自嘲...... :lol:
最後由 sbod 於 週日 13 4月, 2008 22:25 編輯,總共編輯了 1 次。

頭像
梅西爾
夸克星

文章 梅西爾 » 週日 13 4月, 2008 14:14

嘲來幹什麼?

sbod

文章 sbod » 週日 13 4月, 2008 14:20

梅西爾 寫:嘲來幹什麼?
自嘲係笨蛋...... :lol:

頭像
梅西爾
夸克星

文章 梅西爾 » 週日 13 4月, 2008 15:39

sbod 寫:
梅西爾 寫:嘲來幹什麼?
自嘲係笨蛋...... :lol:
你怎會是笨蛋呢?

ambcyli
白矮星

文章 ambcyli » 週日 13 4月, 2008 16:07

阿海頗有point
天文不能謀生,不能幫助成長,是解決不了的問題
與十年前比較,而家青少年的玩樂的確多左好多

其實普遍市民都想睇特別天象
尤其係x全食、流星雨
君不見有流星雨時,石澳逼爆的景象?
其實同好們不妨考慮趁這些機會在那處擺檔,推廣天文
可能會有唔少市民有興趣也不定
我看大部份同好都係怕逼,結果去偏僻地方觀測/攝影去也

頭像
yick wai lun
主序星

文章 yick wai lun » 週日 13 4月, 2008 16:11

物理小子 寫:令我踏上天文之路既,我要多謝美少女戰士lu!

我想起聖鬥士星矢,天馬流星拳 [打飛-打] [打飛-飛]

未看星矢之前我一直以為星座得12個.

真正喜歡天文應該前幾年雙彗星開始,跟座井會的不過夜觀星活動,雖然雙彗星無咩睇頭,但對於認星座有開始興趣.

頭像
小人
中子星

文章 小人 » 週日 13 4月, 2008 21:12

其實我9~10歲左右就覺得個天好神秘但又好靚,加上我爸又會買下本"科技世界"睇,裡面有時會講下天文,又有d人問望遠鏡既問題,所以由果時開始就有興趣!:lol:

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週日 13 4月, 2008 22:14

我都係.

小時候, 跟媽媽返澳門住, 那時我們是住在新口岸的木屋區, 從碼頭到屋企的一路段是沒有燈光的, 抬頭一望, 嘩, 滿天星斗, 由如置身於太空之中.

我的舅父也是玩天文的, 他有很多"科技世界", 每次我到澳門, 都會把這些科技世界讀數片, 那時有很多UFO的報導. 我最記得在"科技世界"中有一張M13的照片, 說科學家利用亞雷西博射電望遠鏡, 向M13發射無線電波, 希望有外星人回應.

張M13照片有成千粒星, 我覺得很壯觀, 而且很神秘.

舅父也有一支單筒望遠鏡, 有時我會用佢來睇月球, 所以在小學時, 已經領會到月球的明暗界線是最富立體感, 望遠鏡放得越大會越矇.

愛上天文學, 是由內心發出的.

sbod

文章 sbod » 週日 13 4月, 2008 22:54

說來奇怪, 我初時都好鐘意觀看TVB講外星人的節目, 覺得個星空片頭同配樂都好神秘. N年前的剪報仲保存到現在. 反而今時今日的我好憎同外星人有關的書......

我同其他同好相似, 都好喜歡animation, 我好鐘意1995年 ATV天地無用的其中一個EP...... 用紅色星雲做background, 好鍾意! 可惜13年來都再無再看過!

再次激發起對觀星的興趣都同animation有關, 係一套類似聖鬥士星矢的東西, 大約在2000年暑假期間由TVB播放, 個OP有一個shot係用M45做background. 即時想起零晨用6x30 starfinder 望到的M45.

當晚我去完toilet, 無o野好做, 拎枝封塵已經有一年的6x30觀星. 當晚個天好清, 可以望到5等星. 我無意中望到Mel. 25同M45, 我直覺佢地係一種天體, 仲有深夜時上中天的木星...... 無法忘記當晚的情境. 之後我就真正開始學觀星, 但要去到02年尾先有比較好的器材.

小學階段我每次看到星雲星團的照片, 都覺得有種感動, 覺得宇宙係好神秘. 後來我看到天文相已經去到無感覺, 只會話:

"嗯...... 這是M42星雲"

後來是:

"嘩! 好SHARP!"

現在係:

"Under o左喎!"
"對焦對唔準"
"太多USM, contrast is too high......"

近來再次燃起團火...... 大概係同planetarian有關吧......

頭像
WFPC2
夸克星

文章 WFPC2 » 週一 14 4月, 2008 01:15

我在13歲開始喜歡天文,講起來都有點怪,當年經常有摩門教來我家門找我
哥哥講耶穌,我哥哥曾去過他們的聚會,並給了我哥哥一本書"進化抑或創造",之後幾年我哥哥捌佢地都捌唔切!我問哥哥借本書來看看,他見我睇得甘投入,便給了我,想不到這本成了我的天文啟蒙書,書裡面有一章講宇宙,我現在仲記得好清楚......

令人懍然生畏的宇宙......太空深處有甚麼?....
....光一年飛馳多遠?.....島宇宙,井然有序.....大而可畏......令人目瞪口呆

看完感受到太空的神秘,
領悟到宇宙真係大到令人難以想像的地步,
我從此便日思夜想,
上了天文引,

頭像
bingsze
夸克星

文章 bingsze » 週一 14 4月, 2008 09:41

其實香港的學生,甚至老師都好少機會睇星,我們帶他們到郊外走走,如果果晚好天,佢地已經覺得好好玩,十個有一至兩個會上癮的,問題只是有心的老師不多,如果這裡的大師能多出動,我們做老師的知道幾時和約到同學來,想信學生的目視經驗會引領他們喜歡的。

這裡的同好,幾時又再出擊呀? [射門]

Chanlunlun
夸克星

文章 Chanlunlun » 週一 14 4月, 2008 10:28

bingsze 寫:
這裡的同好,幾時又再出擊呀? [射門]
Dear Mr. BingSze,

We will go WaterMouth in July ( before 27th, when I will head towards Silk Road for the solar eclipse ), with a 30 inch ( hopefully ) or at least 24 inch. If you are planning to join us please prepare to inform your students, as many schools will join our non-over-night summer star gazing session this year.

I have orderd a Televue Ethos ( 13 mm, 100 degress F.O.V. ) eyepiece specially for this event. A big telescope coupled with this great eyepiece will certainly craft an unforgetable experience to the students.

Best regards
Chan Yuk Lun

回覆文章

回到「天文話題 Everything about Astronomy」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 9 位訪客