如何開始喜歡天文

頭像
David
中子星
聯繫:

如何開始喜歡天文

文章 David » 週五 11 4月, 2008 14:11

希望大家可以分享一下你如何開始喜歡天文,是天生還是後天?是後天的話,是如何開始的?

曾在某個太空館天文talk聽到講者話,佢發覺好多人的興趣都是天生的。

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週五 11 4月, 2008 14:21

從小就喜歡, 也說不上為什么... :roll: :roll: :roll:

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週五 11 4月, 2008 14:57

小學時學太陽系, 學校去太空館參觀, 0係星象館度睇投影星空覺得好靚, 買左本書仔講九大行星, 我重覆睇左好多次, 那時開始好想知多0的太空0既野.
中學有次去長洲 camp, 滿天星又見到好多流星, 見到個好似北斗0既星座, (當時只0係書上見過北斗, 都唔敢肯定自己有冇認錯.)
那時候有個朋友都對天文有興趣, 一齊去搵星圖 (一塵子那個) 認星座, 自此我每次去 camp 都會帶星圖, 唔去 camp 都會0係屋企得閒拎個星圖出來認下, 去書局又會搵下星圖書.....
如此就繼續對天文的東西多加留意, 直至現在.

我諗我係好簡單咁覺得星空好靚所以喜歡天文的. [水汪汪]
那次去澳洲, 就咁睇住個星空已經很滿足. [愛的轟炸]

pooky
主序星

文章 pooky » 週五 11 4月, 2008 15:39

睇到條問題,有些少疑惑:咁天生o既會係點樣的?

我自己o既話,係初中左右有次月全食,o個陣加入左天文學會,雖然o個次月全食多雲睇唔到,但因此開始鍾意認識星座同埋睇下各種各樣o既星雲星團行星,認識先發現原來平時睇落無乜野o既太陽咁多變化,同埋認識到「好花不常開,好天不常在」的道理。

PS:我第一次親眼睇到o既月全食竟然係舊年o個次月出帶食。

頭像
Cindy
夸克星

文章 Cindy » 週五 11 4月, 2008 15:57

我也是自小喜歡的, 說不出原因...
細個以為月亮是被一條繩吊著的...

Martin馬田
紅巨星

文章 Martin馬田 » 週五 11 4月, 2008 16:03

中一既時候表哥同我講相對論,我聽唔明就去學校圖書館搵左本<相對論趣談>黎睇,點知越睇越多野唔明,越多野唔明就越搵書睇~
有一次係中央圖書館搵到本講星座既書,每一頁每一個星座前都有一塊連左星座線既透明膠片,係果時就好貪心咁想記哂所有星座~
可惜本書唔借得走~
中二既時候學校天文學會係天台睇五星聯珠,透過望遠鏡親眼一賭月球、各大行星既風采~
自此無法自拔地愛上天文~

ambcyli
白矮星

文章 ambcyli » 週五 11 4月, 2008 17:22

後天。
我以前覺得天文只不過是科學的小分支,沒有多加留意
即使小五時參加過一次觀星營,很快也拋諸腦後
但到中三被同學拉住加入天文學會,因平時無聊而去參加活動,加上名利之誘惑,踏上天文之路

其實又好難分開先天定後天既
就好似同性戀,有先天也有後天的,科學界也沒有定論

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週五 11 4月, 2008 17:43

若為名利而加入天文學會, 那只算是喜歡名利, 而不算真正喜歡天文吧? [疑惑]

頭像
梅西爾
夸克星

文章 梅西爾 » 週五 11 4月, 2008 18:20

我原本是一名飛機發燒友,
但是,
飛機的飛行原理是物理學,
就開始踏上物理學之路,
而物理學也就是科學,
天文學又是科學,
所以就愛上了天文!

頭像
物理小子
白矮星

文章 物理小子 » 週五 11 4月, 2008 18:47

令我踏上天文之路既,我要多謝美少女戰士lu!

sbod

文章 sbod » 週五 11 4月, 2008 20:21

David 寫:希望大家可以分享一下你如何開始喜歡天文,是天生還是後天?是後天的話,是如何開始的?

曾在某個太空館天文talk聽到講者話,佢發覺好多人的興趣都是天生的。
都算係天生......
曾經有人同我講, 人死後會化為星星...... 我就開始思考星星到底是什麼...... 天上的世界會是怎樣...... 但要到小學先開始尋找答案......

後來無意中看到一些天文相...... 覺得太空好神秘...... 於是就開始借書...... 從此泥足深陷......

豆豸苗 寫:小學時學太陽系, 學校去太空館參觀, 0係星象館度睇投影星空覺得好靚, 買左本書仔講九大行星, 我重覆睇左好多次, 那時開始好想知多0的太空0既野.
Planetarium projector 果然係普及天文的利器. 有一段時期, 有唔少動漫宅為o左領會置身人造星空的感受, 故意去天交館行一圈. 當中有多少人愛上觀星就不得而知.

ambcyli
白矮星

文章 ambcyli » 週五 11 4月, 2008 23:34

Wah!! 寫:若為名利而加入天文學會, 那只算是喜歡名利, 而不算真正喜歡天文吧?
問得好。
喜歡名利,不代表不會因此也慢慢喜歡天文
不論是什麼動機,只要有心及/或有料就可以

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週五 11 4月, 2008 23:49

我覺得喜歡天文, 唔使"有料"~
天空是全人類所共享, 人人都有權去欣賞! ;) ;) ;)

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週五 11 4月, 2008 23:50

12歲以前,斗轉星移,天天,年年都如此
頭頂星空對我而言,已經是生活的一部分,沒什麼特別感覺
但仍有那麼一點原始的好奇心
(現在想起來主要是當時處於資訊貧瘠的地方,對世界一無所知,人也是很無知,所以也很無憂 :lol:
後來到了小城市,幾乎都忘了星空的存在,偶爾抬頭望一望
直到來了香港,在學校的圖書館接觸到那一張張精美的天體圖和各種各類的天文資訊,一張印著7X50的雙筒望遠鏡和102/600折射鏡的圖片
從此.......
可見, 書 确實可以改變或引發出許多東西

頭像
mmaannhhoo
主序星

文章 mmaannhhoo » 週五 11 4月, 2008 23:54

小時候在香港的鄉村長大,當時是沒有街燈的,在晚上很多時要借助月亮光反射地面先可以四處玩耍,就開始留意(喜歡)天文的!

回覆文章

回到「天文話題 Everything about Astronomy」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 9 位訪客