休梅克-列維九號彗星撞木星事件

頭像
物理小子
白矮星

文章 物理小子 » 週一 26 5月, 2008 02:04

benzenechow 寫:小弟覺得睇到呢一d影像,,,真係一世都無憾呀,,,,,^^
p.s. 如果有第二次機會我睇到就真係無憾啦,,,,,上次我就miss左啦,,,上帝呀!可唔可以俾個"餐士"黎呀!!@@
小心你求佢比個chance你,佢真係飛個彗星落地球呀XD
(講笑)

pooky
主序星

文章 pooky » 週一 26 5月, 2008 07:13

XR250 寫:我都記得當晚好好天,當年我同唔光師傅一齊,用枝4" vixen折射鏡在我天台已經睇得好清楚,清楚見到撞完之後轉出來的撞擊點。
我記得那時是撞了一個星期不到,在鄉間有支四吋牛鏡(家下已經廢了),落個12.5 OR鏡放大百鬆o的倍已經清楚睇到下面四粒小黑點,目視絕無問題。

不過當時木星係傍晚先至睇到,地平高度不高(記憶中係就快落山),個個影菲林都好慘,好難好難影。當時好o既影象紀大部分都落在大天文台之中。

圖檔
剛找到一張當時在美國MIT一位愛好者Steve Slivan用C8配CCD影的彗星撞木星影象(1994年7月22日)右邊的是木衛一,從右到左係G核同L核。

另外人類還有個「驚世發現」....請看下圖
圖檔

www.cropcircleconnector.com/anasazi/time2007i.html

Chanlunlun
夸克星

文章 Chanlunlun » 週一 26 5月, 2008 08:51

benzenechow 寫:小弟覺得睇到呢一d影像,,,真係一世都無憾呀,,,,,^^
p.s. 如果有第二次機會我睇到就真係無憾啦,,,,,上次我就miss左啦,,,上帝呀!可唔可以俾個"餐士"黎呀!!@@
Dear Mr. Chow,

I don't think that we have another such chance. If you missed it, you missed it.

Just like the 2008 Leo fire ball storm, being appeared 24 hours in advance of the prediction, ( don't mix up with the 2003 Leo meteor storm. The 1998 event was being much much more spectacular ) only very very few people in the whole world witnessed this event. If you missed it, you missed it.

Rare astronomical events don't always happen. If it does it never fits into your conveniet time slot. That's why so few witnesses.

Best regards
Chan Yuk Lun

Best regards
Chan Yuk Lun

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週一 26 5月, 2008 09:58

I remember USA repaired the HST just on time to see this event.

頭像
WFPC2
夸克星

文章 WFPC2 » 週一 26 5月, 2008 13:07

我想亦不必太失望,好多彗星的出現都是難以預測的,

亦唔知下次會向撞木星抑或土星...??

sbod

文章 sbod » 週一 26 5月, 2008 13:30

當年從未想過可以用天文望遠鏡看到呢個奇景, 我看到的都是HST拍的影像. :lol:

頭像
梅西爾
夸克星

文章 梅西爾 » 週一 26 5月, 2008 20:03

講真,
我都想睇,
但是那時我實在小得可憐=-1歲。

頭像
梅西爾
夸克星

文章 梅西爾 » 週一 26 5月, 2008 20:05

pooky 寫:另外人類還有個「驚世發現
下....
我看是巧合,
伯到我無野好講。

lightning
原恆星

文章 lightning » 週一 26 5月, 2008 21:20

不過望落去又真係幾似,確實非常巧合!

kai
白矮星

文章 kai » 週一 26 5月, 2008 21:50

skybird
星際雲

文章 skybird » 週五 06 6月, 2008 10:51

WFPC2 寫:我想問當年有冇人係香港目視到或拍攝過
彗星撞木星的情形?
卑你們鈎起我的回憶,當年我們在香港天文學會西頁觀測站(己經玩完),當晚人數都幾多人,當晚在埸等候這個奇境,好似在六時或七時左右在碧屋等......... 8)
好似八時至九時左右(唔多記得幾時),第一顆的彗星撞落木星,等佢從背部轉出來,因為這幾顆?彗星撞入時,係在背部.當晚好似係周俊豪同好首先看見(在當埸人士,我都在第三,四位才看到這個洞,這個洞都幾大,在記憶中它大唔過紅斑大,都好誇張......我最記得我一直使用一支MEAD 8,看完後,叫在埸的人士手伶這個制追住佢,人有要事要做.... :oops: 可惜....我返來後,這支鏡上下沒有FRACTION,心知大鑊,問問在埸人士有沒有強制推動這支鏡,當然沒有人去承認?我記得鄧先生在埸,這支鏡完全玩完,都用得好辛苦.
第二天可以繼續睇,這個大洞外,還有其它洞的存在,直到第三天當時落著旁旁大雨中, 繼續整個月都係落著雨及密雲(應該沒有記錯) :roll:

頭像
梅西爾
夸克星

文章 梅西爾 » 週五 06 6月, 2008 18:24

多謝你分享這個經驗。

頭像
WFPC2
夸克星

文章 WFPC2 » 週五 06 6月, 2008 18:32

skybird 寫:
WFPC2 寫:我想問當年有冇人係香港目視到或拍攝過
彗星撞木星的情形?
卑你們鈎起我的回憶,當年我們在香港天文學會西頁觀測站(己經玩完),當晚人數都幾多人,當晚在埸等候這個奇境,好似在六時或七時左右在碧屋等......... 8)
好似八時至九時左右(唔多記得幾時),第一顆的彗星撞落木星,等佢從背部轉出來,因為這幾顆?彗星撞入時,係在背部.當晚好似係周俊豪同好首先看見(在當埸人士,我都在第三,四位才看到這個洞,這個洞都幾大,在記憶中它大唔過紅斑大,都好誇張......我最記得我一直使用一支MEAD 8,看完後,叫在埸的人士手伶這個制追住佢,人有要事要做.... :oops: 可惜....我返來後,這支鏡上下沒有FRACTION,心知大鑊,問問在埸人士有沒有強制推動這支鏡,當然沒有人去承認?我記得鄧先生在埸,這支鏡完全玩完,都用得好辛苦.
第二天可以繼續睇,這個大洞外,還有其它洞的存在,直到第三天當時落著旁旁大雨中, 繼續整個月都係落著雨及密雲(應該沒有記錯) :roll:

真的非常羨慕,有同好話彗星撞木星時,有形成火星那麼大的巨洞於木星表面
以後都幾難再目到類似的天文現象了....

頭像
梅西爾
夸克星

文章 梅西爾 » 週五 06 6月, 2008 18:36

未必,
無人會知未來的事,
可能,
20xx年,
xx彗星經過木星或土星,
會撞上去......

我在想像如果撞落土星會點......

ambcyli
白矮星

文章 ambcyli » 週五 06 6月, 2008 18:45

雖然話有得睇有得研究,都係唔撞好過撞,改變軌道就大煲!

回覆文章

回到「天文話題 Everything about Astronomy」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 2 位訪客