我可能會係第一屆港產BSc (MINOR in Astron)既畢業生XD

sbod

文章 sbod » 週日 06 7月, 2008 18:57

o0oSkywalkero0o 寫:我d 成績唔係太好...有少少失手~~只係抱住博一博,單車變摩托o既心態去揀6901~~
不過都要睇下到時main round offer 點樣先~~
有本事入HKU已經算係天之驕子......
Congratulation...... [恭喜樣]

頭像
梅西爾
夸克星

文章 梅西爾 » 週日 06 7月, 2008 20:52

sbod 寫:
梅西爾 寫:BSc=Bachelor of Science?
我在Google找到的,
唔知對不對?
http://www.google.com.hk/search?hl=zh-T ... meta=&aq=f
有進步......
學會search 資料...... :)
但我重有一點點唔明,
我悶我查錯野,
到時就唔好了,
所以放上來比大家睇睇,
我有無找錯野。

carson
主序星

文章 carson » 週一 07 7月, 2008 00:22

WenXP 寫:
carson 寫:congraz

btw
我同wenxp都算叫校友 :lol:
Oh, 你係指加倫多大學
不過我未曾見過你 :oops:
You went back to hk when I entered u of t :o
要用番支鏡la

carson
主序星

文章 carson » 週一 07 7月, 2008 00:24

WenXP 寫:
carson 寫:congraz

btw
我同wenxp都算叫校友 :lol:
Oh, 你係指加倫多大學
不過我未曾見過你 :oops:
You went back to hk when I entered u of t :o
要用番支鏡la

carson
主序星

文章 carson » 週一 07 7月, 2008 00:30

梅西爾 寫:
sbod 寫:
梅西爾 寫:BSc=Bachelor of Science?
我在Google找到的,
唔知對不對?
http://www.google.com.hk/search?hl=zh-T ... meta=&aq=f
有進步......
學會search 資料...... :)
但我重有一點點唔明,
我悶我查錯野,
到時就唔好了,
所以放上來比大家睇睇,
我有無找錯野。
對!!
BA= Bachelor of Art
BBA/BC = Bachelor of Business and Admin/ BAchelor of Commerce
BEng = Engineering
BASc= Applied Science
etc....
要用番支鏡la

ambcyli
白矮星

文章 ambcyli » 週一 07 7月, 2008 03:50

B是Bachelor學士
而M是Master碩士
通常M degree的名稱和簡稱是和B degree的採同一模式
例如BBA上一級就是MBA (Master of Business and Admin)
不過有上叫作「MPhil」...

而D=Doctor博士
因傳統,絕大部份的博士學位都名為 哲學博士(xxx) Doctor of Philosophy (xxx), PhD (xxx), xxx 才是專科名稱

你見部份知名人士在名後有一堆英文
要麼是政治榮譽,要麼就是代表上列已獲學位的銜頭名稱

頭像
梅西爾
夸克星

文章 梅西爾 » 週一 07 7月, 2008 16:03

ambcyli 寫:B是Bachelor學士
而M是Master碩士
通常M degree的名稱和簡稱是和B degree的採同一模式
例如BBA上一級就是MBA (Master of Business and Admin)
不過有上叫作「MPhil」...

而D=Doctor博士
因傳統,絕大部份的博士學位都名為 哲學博士(xxx) Doctor of Philosophy (xxx), PhD (xxx), xxx 才是專科名稱

你見部份知名人士在名後有一堆英文
要麼是政治榮譽,要麼就是代表上列已獲學位的銜頭名稱
例如XXX JP。

m45chan
原恆星

文章 m45chan » 週二 08 7月, 2008 01:53

WenXP 寫:對的對的~

P.S. 我很久以前是港大天文的莊員
wenxp
^^你介唔介意講你係第幾莊老柴ar??~

quantumkit
紅巨星
聯繫:

文章 quantumkit » 週三 30 7月, 2008 13:25

any news on this topics? [萬年奸臣]

sbod

文章 sbod » 週三 30 7月, 2008 13:35

x2......

頭像
物理小子
白矮星

文章 物理小子 » 週三 30 7月, 2008 14:54

啱啱去完camp返來

我終於都中左6901啦~~~
[完美計劃] [遠目] [想入非非] [讚美主]

一陣去交錢
八月一號朝早去Register

alamwuhk2a
原恆星

文章 alamwuhk2a » 週三 30 7月, 2008 22:48

物理小子 寫:啱啱去完camp返來

一陣去交錢
弓喜弓喜~ 小弟入左4707, 中大物理~

頭像
物理小子
白矮星

文章 物理小子 » 週四 31 7月, 2008 00:22

alamwuhk2a 寫:
物理小子 寫:啱啱去完camp返來

一陣去交錢
弓喜弓喜~ 小弟入左4707, 中大物理~
就似係進入了中大襪你 就似係我哋嚟中大襪你 YEH
說話冇乜忌 笑就笑到碌地 暢聚快樂 好喜歡
就似係進入了中大襪你 就當係進入了中大襪你 YEH
有事冇話退避 有難我哋擔起 拍硬檔絕冇多聲多氣

CUSSAS班中大襪你人成日唱既~~

o0oSkywalkero0o
主序星

文章 o0oSkywalkero0o » 週四 31 7月, 2008 01:02

我都中左6901!!!haha~~負碌入到~~好采好采~~
求學問, 先學問!
只學問, 非學問!

sbod

文章 sbod » 週四 31 7月, 2008 01:03

好事成雙 :)

主題已鎖定

回到「天文話題 Everything about Astronomy」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 35 位訪客