天文年有咩活動嫁~??

saturntommy
主序星

天文年有咩活動嫁~??

文章 saturntommy » 週五 31 10月, 2008 22:33

而家已經係年尾喇~究竟天文年香港有咩活動嫁??

頭像
Prince
原恆星
聯繫:

文章 Prince » 週五 31 10月, 2008 23:55

難得天文年,大家可以考慮下自己諗D活動出黎搞~
如果你有咩活動想搞都可係度講下~可能講講下會搞得成
我個人就喜歡路邊天文,係星光大道搞都幾好。

elephantrx178
星際雲

文章 elephantrx178 » 週六 01 11月, 2008 00:32

尼緊11月9日星光大道有SIDEWALK 可以留意吓

saturntommy
主序星

文章 saturntommy » 週日 02 11月, 2008 22:12

真的嗎??

頭像
alget
夸克星
聯繫:

Re: 天文年有咩活動嫁~??

文章 alget » 週日 02 11月, 2008 22:14

saturntommy 寫:而家已經係年尾喇~究竟天文年香港有咩活動嫁??
Star party?

Sidewalk?

Telescope exhibition?

:roll: :roll: :roll: :roll: :roll:

頭像
WFPC2
夸克星

文章 WFPC2 » 週日 02 11月, 2008 22:47

除左天文會社搞Star Party,傳媒唔知會唔會做一些功夫,
電視台,報章和雜誌唔知會搜集多d關於天文和天文活動的資訊俾大眾觀看... :roll:

頭像
alget
夸克星
聯繫:

文章 alget » 週日 02 11月, 2008 22:53

WFPC2 寫:除左天文會社搞Star Party,傳媒唔知會唔會做一些功夫,
電視台,報章和雜誌唔知會搜集多d關於天文和天文活動的資訊俾大眾觀看... :roll:
香港傳媒只會出於錢和政治而有選擇地報導...... :roll:

頭像
梅西爾
夸克星

文章 梅西爾 » 週一 03 11月, 2008 18:31

alget 寫:
WFPC2 寫:除左天文會社搞Star Party,傳媒唔知會唔會做一些功夫,
香港傳媒只會出於錢和政治而有選擇地報導...... :roll:
希望看在天文的份上、面子,就播播廣告,
但是對香港這些唯利是圖的傳媒而言,
天文沒有「份上」,更沒有「面子」...... [嘆息] [哭哭] [苦惱的煙狂]

頭像
alget
夸克星
聯繫:

文章 alget » 週一 03 11月, 2008 18:38

Pay $ to adv......

ambcyli
白矮星

文章 ambcyli » 週一 03 11月, 2008 22:39

經常怕的一樣野係
天文同好睇得國際天文年太過重要
但係公眾(最緊要係傳媒)對呢年事無mud關心...無mud大不了...

Occultation
主序星

文章 Occultation » 週二 04 11月, 2008 03:15

ambcyli 寫:經常怕的一樣野係
天文同好睇得國際天文年太過重要
但係公眾(最緊要係傳媒)對呢年事無mud關心...無mud大不了...
每年都有國際乜乜年,今年 2008 聯合國定為 IYS = International Year of Sanitation 國際衛生年,本港大部份人亦漠不關心。所以大眾及傳媒對天文年關注不足是正常的事。

頭像
Nosneb
夸克星

文章 Nosneb » 週二 04 11月, 2008 09:14

其實每年都有國際乜乜年國際物物年, 一直都唔覺得過往的乜乜物物年有會引起d乜野迴響, 最多咪0係d商場到搵d歌星仔唱幾首歌然後就話 "請大家都一齊參與今年既國際乜乜年啦! 拜拜!" 咁就完左年事囉.

所以我覺得各位星友千祈唔好對呢個國際天文年有大期望, 要期望就不如期望多d既晴天 8)

頭像
alget
夸克星
聯繫:

文章 alget » 週二 04 11月, 2008 11:28

要promote 天文, 任何時候都可以.

只係IYA 好似令全球本來各自為政的學會, 突然有一個共同目標......

頭像
梅西爾
夸克星

文章 梅西爾 » 週二 04 11月, 2008 18:42

無論國際天文年的反應如何,只要盡我們天文愛好者的本分,盡力去普及天文就是了

ambcyli
白矮星

文章 ambcyli » 週二 04 11月, 2008 21:44

大眾傳媒對天文年無感覺,但有大型活動則可以引起注視
所以天文年只是契機,大搞大型活動才是真諦...
最後由 ambcyli 於 週二 04 11月, 2008 23:46 編輯,總共編輯了 2 次。

回覆文章

回到「天文話題 Everything about Astronomy」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 4 位訪客