水口銀河

回覆文章
頭像
tatkongau
白矮星

水口銀河

文章 tatkongau » 週一 01 12月, 2008 21:53

好耐冇睇過星了,今次一行2人去了水口,唔知頭唔路,去左迴旋處,超大風超凍,半夜落去涼亭,撞到趴地和WFPC2,佢地超好人,然後一齊睇.
起初個天麻麻,怎知愈來愈清.然後WFPC2話我知條銀河出晒黎,超開心,
之後個便影下星野,M42 等,仲見到粒超光火流星,D煙10多秒先散.
附加檔案
照片 128re.JPG
國產5吋折,BOSMA EM10
28秒,ISO1600
照片 128re.JPG (373.01 KiB) 已瀏覽 2948 次
照片 153re.JPG
照片 153re.JPG (366.05 KiB) 已瀏覽 2948 次
照片 183re.JPG
照片 183re.JPG (456.09 KiB) 已瀏覽 2948 次
最後由 tatkongau 於 週一 01 12月, 2008 22:31 編輯,總共編輯了 1 次。

大黃傻貓GARFIELD
中子星

Re: 水口銀河

文章 大黃傻貓GARFIELD » 週一 01 12月, 2008 22:14

tatkongau 寫:好耐冇睇過星了,今次一行2人去了水口,唔知頭唔路,去左迴旋處,超大風超凍,半夜落去涼亭,撞到趴地和WENXP,佢地超好人,然後一齊睇.
起初個天麻麻,怎知愈來愈清.然後WENXP話我知條銀河出晒黎,超開心,
之後個便影下星野,M42 等,仲見到粒超光火流星,D煙10多秒先散.
你那日去啊﹖羨慕你看到銀河﹗﹗﹗

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週一 01 12月, 2008 22:25

佢地係我地第二晚先去到
連續在水口通了3晚頂
查實和大黃貓一起那晚透明度係最高
季銀河很容易就看到,還是第一次那麼容易就看到它
那晚也是最多流星的一晚

頭像
tatkongau
白矮星

文章 tatkongau » 週一 01 12月, 2008 22:26

大黃傻貓GARFIELD 寫:
tatkongau 寫:好耐冇睇過星了,今次一行2人去了水口,唔知頭唔路,去左迴旋處,超大風超凍,半夜落去涼亭,撞到趴地和WENXP,佢地超好人,然後一齊睇.
起初個天麻麻,怎知愈來愈清.然後WENXP話我知條銀河出晒黎,超開心,
你那日去啊﹖羨慕你看到銀河﹗﹗﹗
29/11 去的,那晚真的好正,好開心

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週一 01 12月, 2008 22:27

我都估唔到會撞翻四前的你,當年向你買的OR 9MM目鏡真係好好用
我用到依家,
果位高人係WFPC2,唔係WENXP呀 :D

頭像
tatkongau
白矮星

文章 tatkongau » 週一 01 12月, 2008 22:46

Tarepanda 寫:
我都估唔到會撞翻四前的你,當年向你買的OR 9MM目鏡真係好好用
我用到依家,
哈哈,我戴左2頂帽,包住隻耳,只是聽到W..P..,攪錯左,原來係WFPC2,SORRY!

我亦估唔到撞翻你,冇玩幾年天文,對POLE都有難度,日後望多多賜教!!
果晚好彩見到你地,去左涼亭,但又驚阻你地,如果唔係真係凍死!

另外,剛收到巨眼EMAIL,說20/12有MOUNT取了,很高興,睇/聽見你地個GOTO真係流晒口水,現在就快有得玩了! :D

頭像
alget
夸克星
聯繫:

文章 alget » 週一 01 12月, 2008 22:56

Off-topic:

OR 9mm 的確好好用, 填補了我套eyepiece 的不足...... :twisted:

頭像
WFPC2
夸克星

文章 WFPC2 » 週一 01 12月, 2008 23:56

tatkongau 寫:
Tarepanda 寫:
我用到依家,
哈哈,我戴左2頂帽,包住隻耳,只是聽到W..P..,攪錯左,原來係WFPC2,SORRY!

我亦估唔到撞翻你,冇玩幾年天文,對POLE都有難度,日後望多多賜教!!
果晚好彩見到你地,去左涼亭,但又驚阻你地,如果唔係真係凍死!

另外,剛收到巨眼EMAIL,說20/12有MOUNT取了,很高興,睇/聽見你地個GOTO真係流晒口水,現在就快有得玩了! :D
我地都好高興撞到你,你的5''折射鏡看M 42真係好sharp,星雲的輪廓好
清楚. :)

回覆文章

回到「天文話題 Everything about Astronomy」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:Google [Bot] 和 14 位訪客