器材上機問題

回覆文章
頭像
tatkongau
白矮星

器材上機問題

文章 tatkongau » 週二 26 5月, 2009 22:11

大家好,

小弟有機會北上睇日食, 我會帶 LXD 75, 和一枝800mm 5吋折, 全長一米到,再加單反相機各樣...

由於小弟第一次出境, 有些有關packing 的東西想問問.

唔知枝5吋折, 點寄倉, 我平時都係用一個槍袋運送, 寄艙可以點pack呢?
我亦會帶幾枝相機鏡頭去,唔知鏡頭可帶上機嗎??
同埋pack野有乜技巧呢? 聽聞D艙佬起勢咁拋.

希望各位能給些意見

頭像
johncamposhk
白矮星

文章 johncamposhk » 週二 26 5月, 2009 23:36

是否join hkas trip?

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週三 27 5月, 2009 01:55

鏡頭可以跟身帶上飛機。

大望遠鏡,我試過扭lens cell出來跟身帶上飛機,鏡身放入"急"寄艙

頭像
KingArthur
夸克星

Re: 器材上機問題

文章 KingArthur » 週三 27 5月, 2009 03:16

tatkongau 寫:大家好,

小弟有機會北上睇日食, 我會帶 LXD 75, 和一枝800mm 5吋折, 全長一米到,再加單反相機各樣...

由於小弟第一次出境, 有些有關packing 的東西想問問.

唔知枝5吋折, 點寄倉, 我平時都係用一個槍袋運送, 寄艙可以點pack呢?

希望各位能給些意見
Just curious: will the 5" refractor be too bulky for the eclipse tour?

頭像
tatkongau
白矮星

文章 tatkongau » 週三 27 5月, 2009 08:05

KingArthur 寫:

希望各位能給些意見
Just curious: will the 5" refractor be too bulky for the eclipse tour?
I know, but i only have this scope, so i wonder i can lend a C6 from my teacher!!

PTS
夸克星

文章 PTS » 週三 27 5月, 2009 09:04

希望各位能給些意見
That is why I decided to travel by train.

PTS

頭像
Nosneb
夸克星

文章 Nosneb » 週三 27 5月, 2009 11:40

今年日食團的出入境/上落機相比起舊年輕鬆好多
舊年我地帶器材, 個個都戰戰兢兢, 因為舊年日食在新疆, 香港冇直機. 先要怕過關上深圳被拒, 又因為適逢接近奧運, 怕機場安檢加強管制導致明明平時准予上機的器材都被拒上機. 好多同好都突登在臨出發前一兩星期先行帶器材上深圳找地方安頓, 其二可當作為試探關口既守衛程度.

今天的日食, 輕鬆好多 :wink:

頭像
tatkongau
白矮星

文章 tatkongau » 週三 27 5月, 2009 17:34

Nosneb 寫:今年日食團的出入境/上落機相比起舊年輕鬆好多
舊年我地帶器材, 個個都戰戰兢兢, 因為舊年日食在新疆, 香港冇直機. 先要怕過關上深圳被拒, 又因為適逢接近奧運, 怕機場安檢加強管制導致明明平時准予上機的器材都被拒上機. 好多同好都突登在臨出發前一兩星期先行帶器材上深圳找地方安頓, 其二可當作為試探關口既守衛程度.

今天的日食, 輕鬆好多 :wink:
咁都放心D :P

頭像
tatkongau
白矮星

文章 tatkongau » 週三 27 5月, 2009 17:37

XR250 寫:鏡頭可以跟身帶上飛機。

大望遠鏡,我試過扭lens cell出來跟身帶上飛機,鏡身放入"急"寄艙
咦! 個鏡筒入"急", 咁個鏡筒內仲可以收幾件衫呀, 褲呀入去喎!! :roll:

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週三 27 5月, 2009 18:49

你個鏡筒好長下喎, 應該冇乜喼裝得落 (一般 29" 喼打斜對角 ~8xcm 長), 可能要另外 pack... 但唔知有冇咁大個紙筒裝得落??
呢0的 size 0既行李寄倉時會當做 odd size baggage, 有些機場會將呢0的 odd size baggage 送去特別的輸送帶. 如"迴轉壽司"唔見件行李唔使驚, 可以去搵返一個 odd size baggage 的 counter 搵返佢.

另外, 記住買保險, 有乜野被掟爛左可以賠.

頭像
tatkongau
白矮星

文章 tatkongau » 週三 27 5月, 2009 19:19

豆豸苗 寫:你個鏡筒好長下喎, 應該冇乜喼裝得落 (一般 29" 喼打斜對角 ~8xcm 長), 可能要另外 pack... 但唔知有冇咁大個紙筒裝得落??
呢0的 size 0既行李寄倉時會當做 odd size baggage, 有些機場會將呢0的 odd size baggage 送去特別的輸送帶. 如"迴轉壽司"唔見件行李唔使驚, 可以去搵返一個 odd size baggage 的 counter 搵返佢.

另外, 記住買保險, 有乜野被掟爛左可以賠.
哈!! 我指除左個dew, focuser, lens cell, 淨將個鏡身入喼, 剛剛好 !!:roll: , 實行將枝鏡大折骨........

唔知有冇同好試過呢??

頭像
alget
夸克星
聯繫:

文章 alget » 週三 27 5月, 2009 19:24

或者可以自製一個木製鏡筒, 可以一分為二, 當去到現場, 就重新組裝.

(有點像GP02A的核火箭炮, 請自行腦內補完.)

1936年, 南京紫金山天文台的日全蝕觀測隊就係用呢招把望遠鏡運到前蘇聯境內. 而且枝鏡仲好巨型, 口徑320mm, 焦距3580mm.

至於當年的北海道日蝕觀察隊, 就得到當地的村民幫手造腳架和塔建木造觀察室. 北海道日蝕觀察隊的主要設備為Zeiss 160mm 天文攝影鏡, 焦距1500mm.

(話說日本人極度合作, 不單安排警察做護衛, 仲禁止村民生火, 點燈, 開閃光燈, 觀測點一公里範圍內嚴禁生火, 免得產生煙霧. 都禁止村民走進觀察點範圍內160米, 仲禁止產生聲響. 有本事實施這些擾民措施之餘, 仲有本事做到, 大概就只有日本人.)

頭像
alget
夸克星
聯繫:

文章 alget » 週四 28 5月, 2009 01:20

alget 寫:
(有點像GP02A的核火箭炮, 請自行腦內補完.)
記得開火之前要大叫:

再びジオンの理想を掲げる為に!星の屑成就の為に!ソロモンよ!私は帰ってきた!!

http://www.youtube.com/watch?v=GRTk2Qj1qAg

[萬年奸臣] [萬年奸臣] [萬年奸臣] [萬年奸臣] [萬年奸臣]

頭像
KingArthur
夸克星

文章 KingArthur » 週四 28 5月, 2009 02:26

tatkongau 寫:
I know, but i only have this scope, so i wonder i can lend a C6 from my teacher!!
If so I'd suggest you try to find access to other smaller scope for the trip, even long FL camera lens, or you'll find the big refractor real burdensom.

回覆文章

回到「天文話題 Everything about Astronomy」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 10 位訪客