更改題目 - 開店 (已決定)

回覆文章
頭像
MOON TO
夸克星

文章 MOON TO » 週五 04 12月, 2009 15:10

另外我想講,冇鏡唔係乜都做唔到,冇鏡可以淨係用眼睇,
一樣可以好多樂趣,淨係記星座,都有排記,冇鏡點會
乜都做唔到呢﹖呢句說話實在有的過份,嚴重打擊入門
天文同好,對天文冇興趣的人先講出呢的話,簡直荒唐,
離譜 :evil: :evil:

頭像
cwlam
白矮星

文章 cwlam » 週五 04 12月, 2009 16:10

funoooo 寫:經過了半年考慮及計劃,決定開一間网上店。供應平價天文器材 - Kson 及其他大陸品牌。
以低價價錢去售賣天文儀器。目標希望天文普及。
此公司會附屬於我自己另一間有限公司。
大家可上本人紅磡公司提貨。
詳細情况於一月公佈。
恭喜恭喜!

頭像
alget
夸克星
聯繫:

文章 alget » 週五 04 12月, 2009 16:26

MOON TO 寫:另外我想講,冇鏡唔係乜都做唔到,冇鏡可以淨係用眼睇,
得罪權貴, 小心俾人圍毆!

上次我好心幫人影左張器材相, 有人過橋抽版, 反白為黑, 話我侵犯他的版權, 仲號招其他江湖同好來聲討我.

後來有人覺得自己理虧, 竟然叫班保安刪post.

班保安仲警告我, 話再講呢件事就ban account喎!

你都係唔好再亂講野啦, 一陣間有人開分身攪事, 實入晒你數.

或者用你個account攪攪震, 咁就大家都唔好啦.
最後由 alget 於 週五 04 12月, 2009 17:10 編輯,總共編輯了 2 次。

頭像
alget
夸克星
聯繫:

文章 alget » 週五 04 12月, 2009 16:40

MOON TO 寫:另外我想講,冇鏡唔係乜都做唔到,冇鏡可以淨係用眼睇,
某些瘦身廣告都會講到肥人無自信, else.

頭像
alget
夸克星
聯繫:

文章 alget » 週五 04 12月, 2009 17:05

蔡sir 寫:就是這個問題 ,我幾乎要切腹謝罪!!! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
我被人文革式批鬥添啦!

講真, 同人唔同命.

班友會批鬥自己個friend咩?
最後由 alget 於 週五 04 12月, 2009 22:14 編輯,總共編輯了 1 次。

頭像
alget
夸克星
聯繫:

文章 alget » 週五 04 12月, 2009 17:09

Wah!! 寫:首先拜托大家唔好講講下又講到D火藥味出來喇~

回到正題, 如果有平價的望遠鏡, 可以如何有效地宣傳, 吸引大眾對天文產生興趣, 拉佢地落水呢? 8) 8) 8) 8)
叫班老狐狸讓路, 同埋唔好動不動就發動文革, 迫人切腹, 已經幫左一個大忙!

頭像
昇仔
夸克星

文章 昇仔 » 週五 04 12月, 2009 19:17

同意你講,冇鏡都可以做好多野,以前我細細個玩天文都係咁。不過每人想法唔同,人人都有自由講自己認為o岩既野,以和為貴,唔好勞氣 :D :D :D

頭像
alget
夸克星
聯繫:

Re: 天文推廣 - refer bingsze post "110mm refractor ed (已決定)

文章 alget » 週五 04 12月, 2009 19:20

funoooo 寫: 請大家都發表意見。謝謝!
funoooo兄, 我唔係針對你, 不過正所謂同行如敵國, 你賣望遠鏡, 就等於同某些人直接競爭.

所以, 你日後都係少說話, 避免公然賣廣告. 因為你個市場定位同某位dealer好相近, 但貨品價格更便宜, 勢必令某君的利益受損.

你睇下其他dealer唔願意講太多business野, 就知係咩一回事.

要是你說得太多, 某君一怒之下, 決定做小動作對付你, 唔俾機會你搶生意, 咁你就慘啦.

要對付任何一個人, 根本唔需要任何罪名.

現實中的類似事件:

韓國遊戲鎖台玩家帳號阻破記錄

http://forum3.hkgolden.com/view.aspx?ty ... ge=2014263

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週五 04 12月, 2009 22:09

昇仔 寫:
同意你講,冇鏡都可以做好多野,以前我細細個玩天文都係咁。
跟本無鏡玩天文, 在以前來講真係好正常. 一開始時, 我自己也沒有望遠鏡, 只有一份旋轉星圖, 識吓星座, 再有雙筒鏡, 記吓DSO的位置, 非常之有樂趣.

繼而自製望遠鏡, 一步一步.....

頭像
Eddy So
夸克星

文章 Eddy So » 週五 04 12月, 2009 22:11

funoooo 寫:經過了半年考慮及計劃,決定開一間网上店。供應平價天文器材 - Kson 及其他大陸品牌。
詳細情况於一月公佈。
[蔥寶恭喜樣] 預先恭賀Funoooo兄開店之喜!貴寶號改了名字沒有?既然Funoooo兄代理Kson的產品,不如改名字為"Eson",相信定必大受歡迎! [蔥寶恭喜樣]

頭像
alget
夸克星
聯繫:

文章 alget » 週五 04 12月, 2009 22:26

Subaru 寫: 跟本無鏡玩天文, 在以前來講真係好正常. 一開始時, 我自己也沒有望遠鏡, 只有一份旋轉星圖, 識吓星座, 再有雙筒鏡, 記吓DSO的位置, 非常之有樂趣.

繼而自製望遠鏡, 一步一步.....
現在無鏡玩天文, 真係好唔正常. 不但會被人笑, 仲會被人指指點點.

難怪funoooo兄要送望遠鏡俾某位小朋友啦, 原來怕佢買唔起望遠鏡, 俾人笑.

funoooo兄真係好人!

(嗯, 那麼到底是誰咁衰格, 笑那些沒有望遠鏡的人? PVC黨乎?)

送枝無目鏡的望遠鏡俾新手, 不但可以騰出空間容納新近迎娶的大小妻妾, 而且可以提升形象呢!

頭像
MOON TO
夸克星

文章 MOON TO » 週五 04 12月, 2009 23:16

昇仔 寫:
同意你講,冇鏡都可以做好多野,以前我細細個玩天文都係咁。不過每人想法唔同,人人都有自由講自己認為o岩既野,以和為貴,唔好勞氣 :D :D :D
係係係

頭像
MOON TO
夸克星

文章 MOON TO » 週五 04 12月, 2009 23:19

Eddy So 寫:
詳細情况於一月公佈。
[蔥寶恭喜樣] 預先恭賀Funoooo兄開店之喜!貴寶號改了名字沒有?既然Funoooo兄代理Kson的產品,不如改名字為"Eson",相信定必大受歡迎! [蔥寶恭喜樣]
我都恭喜下先 ,祝Funoooo生意興隆

頭像
alget
夸克星
聯繫:

文章 alget » 週五 04 12月, 2009 23:24

Link?

同好有無discount?

頭像
梅西爾
夸克星

文章 梅西爾 » 週六 05 12月, 2009 10:02

無錯!曆法計算、行星定律等等的理論天文,不也是天文嗎?何須取笑沒鏡者?

回覆文章

回到「天文話題 Everything about Astronomy」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 5 位訪客