更改題目 - 開店 (已決定)

回覆文章
頭像
funoooo
夸克星
聯繫:

更改題目 - 開店 (已決定)

文章 funoooo » 週四 18 6月, 2009 13:10

看了 Bingsze "110mm refractor ed little report"

http://www.hkastroforum.net/viewtopic.p ... 379#146379

就想開另一 post 如何幫助我們下一代推廣。如梅西爾講無鏡就什麼做不到,其實香港好多青年應該有興趣看星。因場地,器材,天氣,人事等導致未有機會接觸或放棄此有益身心活動。其實我們是否應該做點東西。這樣可以給他們有目標及記託, 有可能減少很多社會問題及邊緣青年。

雖然講到好偉大,但我仍不知怎做或不知有没有能力做。所以想開此 Post 大家傾一下。在此先小人後君子,首先希望大家正經討論,不要人生攻擊,更不要變成世界大戰。萬事以和為貴。另大家討論不用大壓力,Brain storming。不需要負責,但務必正經去商討。(何為正經商討,我相信大家有能力分辨。)

我首先發表一下自己見解:
1. 場地: 其實我對天文公園有期望,因此公園是名正言順給天文用。對學校天文學會有利,搞天文活動會方便。(當然對我們開車人仕就..........) 但至少學生哥對去 PTC 及 天文公園分别不大,都是需要乘車。我記得以前我是學生時,就時常去長洲明輝營,荃灣川龍,大嶼山等地去觀察。長途跋涉都非常辛苦,又要睡街邊曠野。所以非常希望天文公園能盡快落成。
2. 器材: 我好認同 Bingsze 所講,平價望遠鏡是推廣一個重要因素。大家有沒有發覺這裡比較少年青人。真有可能"唔啱 Feel",我們這裡比較講多貴價器材,少照顧佢地需要。如果能引入平價器材,多D平價器材報告,有可能他們更能接受此處。其實我一早想搞一間天文店有租借服務。在香港靠天文吃飯真的好難,如果租借服務有機會 "double win"。當然就算賠本,至少都可以做到推廣。關生、Wongsir 都可以想下。
3. 天氣光害: 無計,只有看政府來緊如何搞
4. 網絡:其實各中學天文學會好似没有聯絡,有没有辦法建一個點給他們交流落腳,否則很難集到人。

請大家都發表意見。謝謝!
最後由 funoooo 於 週二 08 12月, 2009 22:30 編輯,總共編輯了 3 次。

頭像
shan
白矮星

Re: 天文推廣 - refer bingsze post "110mm refractor ed littl

文章 shan » 週四 18 6月, 2009 13:26

funoooo 寫:看了 Bingsze "110mm refractor ed little report"

http://www.hkastroforum.net/viewtopic.p ... 379#146379

就想開另一 post 如何幫助我們下一代推廣。如梅西爾講無鏡就什麼做不到,其實香港好多青年應該有興趣看星。因場地,器材,天氣,人事等導致未有機會接觸或放棄此有益身心活動。其實我們是否應該做點東西。這樣可以給他們有目標及記託, 有可能減少很多社會問題及邊緣青年。

雖然講到好偉大,但我仍不知怎做或不知有没有能力做。所以想開此 Post 大家傾一下。在此先小人後君子,首先希望大家正經討論,不要人生攻擊,更不要變成世界大戰。萬事以和為貴。另大家討論不用大壓力,Brain storming。不需要負責,但務必正經去商討。(何為正經商討,我相信大家有能力分辨。)

我首先發表一下自己見解:
1. 場地: 其實我對天文公園有期望,因此公園是名正言順給天文用。對學校天文學會有利,搞天文活動會方便。(當然對我們開車人仕就..........) 但至少學生哥對去 PTC 及 天文公園分别不大,都是需要乘車。我記得以前我是學生時,就時常去長洲明輝營,荃灣川龍,大嶼山等地去觀察。長途跋涉都非常辛苦,又要睡街邊曠野。所以非常希望天文公園能盡快落成。
2. 器材: 我好認同 Bingsze 所講,平價望遠鏡是推廣一個重要因素。大家有沒有發覺這裡比較少年青人。真有可能"唔啱 Feel",我們這裡比較講多貴價器材,少照顧佢地需要。如果能引入平價器材,多D平價器材報告,有可能他們更能接受此處。其實我一早想搞一間天文店有租借服務。在香港靠天文吃飯真的好難,如果租借服務有機會 "double win"。當然就算賠本,至少都可以做到推廣。關生、Wongsir 都可以想下。
3. 天氣光害: 無計,只有看政府來緊如何搞
4. 網絡:其實各中學天文學會好似没有聯絡,有没有辦法建一個點給他們交流落腳,否則很難集到人。

請大家都發表意見。謝謝!
除非老闆們有大量資金支持, 做推廣而令到老闆們有機會賠本不是辨法, 租借服務我覺得可行, 但大前提是要有一個觀察點, 學生/經濟能力有限人仕可以在該處借用儀器觀察. 如果是借走, 保養/運輸是一個大問題.

頭像
funoooo
夸克星
聯繫:

Re: 天文推廣 - refer bingsze post "110mm refractor ed littl

文章 funoooo » 週四 18 6月, 2009 13:43

shan 寫:
除非老闆們有大量資金支持, 做推廣而令到老闆們有機會賠本不是辨法, 租借服務我覺得可行, 但大前提是要有一個觀察點, 學生/經濟能力有限人仕可以在該處借用儀器觀察. 如果是借走, 保養/運輸是一個大問題.
shan,
要這樣做,可能大問題。有誰有地方觀察點?比較大鑊D。
其實想像很久以前租借影碟唱片年代。什麽二日一夜、三日ニ夜這樣計數。保養真是一大難提..........

頭像
梅西爾
夸克星

文章 梅西爾 » 週四 18 6月, 2009 13:47

知我者莫若樓主也

頭像
shan
白矮星

文章 shan » 週四 18 6月, 2009 13:52

funoooo 寫:
shan 寫:
shan,
要這樣做,可能大問題。有誰有地方觀察點?比較大鑊D。
其實想像很久以前租借影碟唱片年代。什麽二日一夜、三日ニ夜這樣計數。保養真是一大難提..........
地方是一個問題, 不過或可以租用/購買荒廢農地(總之要便宜), 租借最大的問題除了保養外, 彈性亦是重要因素, 大家都知道好天不常有, 天色突變亦是常事, 所以二日一夜/三日ニ夜比較難成行.

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週四 18 6月, 2009 13:56

若是租借服務, 除了望遠鏡, 還要有赤道儀或經緯儀租借.
不過使用的損耗率有多高、多快, 仍難預計, 所以很難知道這個九成賠本的生意, 可以維持多久.

若 funoooo 想開一間店, 我建議先租出的中低價錢級數的貨品, 即使壞了也沒那麼心痛. :mrgreen: :mrgreen:

頭像
shan
白矮星

文章 shan » 週四 18 6月, 2009 14:02

忽發奇想, 如果可以租用PTC停車場一處地方作放置若干儀器, 當好天吹雞時, 有需要人仕可以到那處借鏡, 費用用作繳付場地租金, 我自己是不介意把儀器放在那處供人借用(當然到時我最好是妻妾成群, 借些比大家玩玩也不成問題) .

頭像
funoooo
夸克星
聯繫:

文章 funoooo » 週四 18 6月, 2009 14:06

梅西爾 寫:知我者莫若樓主也
梅西爾, 我都是過來人。希望能幫到大家。

頭像
梅西爾
夸克星

文章 梅西爾 » 週四 18 6月, 2009 14:15

感謝你的體諒

頭像
Eddy So
夸克星

文章 Eddy So » 週四 18 6月, 2009 14:27

Funoooo兄:

不如先研究一些質素較好的平價學生套裝天文望遠鏡,例如是國產的3"反射鏡連赤道儀(約¥480或更便宜),然後在網上發售予他們。
進一步提供一些簡易的DC拍攝器材,例如是WEB CAM,或改裝廉價DC成拍攝月球及行星的DIY制作資料給他們,我覺得會比較實際點。

小蘇上

頭像
funoooo
夸克星
聯繫:

文章 funoooo » 週四 18 6月, 2009 14:42

Eddy So 寫:Funoooo兄:

不如先研究一些質素較好的平價學生套裝天文望遠鏡,例如是國產的3"反射鏡連赤道儀(約¥480或更便宜),然後在網上發售予他們。
進一步提供一些簡易的DC拍攝器材,例如是WEB CAM,或改裝廉價DC成拍攝月球及行星的DIY制作資料給他們,我覺得會比較實際點。

小蘇上
同意! 但不能太差吧!而現在 Wongsir 有 Maxvision 是一個經濟實惠選擇。大家有沒有其他好品牌介紹一下。

頭像
xiaoer
白矮星

文章 xiaoer » 週四 18 6月, 2009 14:43

借就好難manage,唔同其他野,天文器材真係要識操作,唔可以隨便亂借。
查實香港d 天文會社都會搞活動,學生可以參加,我中學時都去過hkas的天文營同天文班。
有聯校天文學會架,黎緊都有活動。

我覺得而家問題唔係冇器材, 冇地方,問題係冇興趣!冇行動力!
冇鏡唔係問題,而家比以前方便好多啦,見吹雞就跟機。梅西爾考完試得閒可以跟大家去ptc。

我同意呢度有時係幾嚇人的,$7000有找→物超所值!
唔好話學生,教師天文班見d同工傾買器材o既budget都好頭痛。
(查實唔係好多學校有鏡的!)
所以推廣平價器材係好事。

我成日覺得,搞得太formal,就會好多系統問題。
我會覺得趁新高中物理加左天文單元,對天文活動需求增加呢個機會,
多d有心人入學校提供連人帶鏡的服務,慢慢吸納有興趣o既同學,好似師徒咁帶佢地玩,再"踢佢地入會"(hehe),又可以跟會o既活動, 有器材, 有人分享。
玩到呢個stage,細路係有心o既就唔會話買唔起鏡(買少部手機/遊戲機已經買到套cheap cheap etx啦)
所以問題係點樣引小朋友黎玩.

講得有d亂,多多包涵

頭像
funoooo
夸克星
聯繫:

文章 funoooo » 週四 18 6月, 2009 15:01

xiaoer 寫:借就好難manage,唔同其他野,天文器材真係要識操作,唔可以隨便亂借。
查實香港d 天文會社都會搞活動,學生可以參加,我中學時都去過hkas的天文營同天文班。
有聯校天文學會架,黎緊都有活動。

我覺得而家問題唔係冇器材, 冇地方,問題係冇興趣!冇行動力!
冇鏡唔係問題,而家比以前方便好多啦,見吹雞就跟機。梅西爾考完試得閒可以跟大家去ptc。

我同意呢度有時係幾嚇人的,$7000有找→物超所值!
唔好話學生,教師天文班見d同工傾買器材o既budget都好頭痛。
(查實唔係好多學校有鏡的!)
所以推廣平價器材係好事。

我成日覺得,搞得太formal,就會好多系統問題。
我會覺得趁新高中物理加左天文單元,對天文活動需求增加呢個機會,
多d有心人入學校提供連人帶鏡的服務,慢慢吸納有興趣o既同學,好似師徒咁帶佢地玩,再"踢佢地入會"(hehe),又可以跟會o既活動, 有器材, 有人分享。
玩到呢個stage,細路係有心o既就唔會話買唔起鏡(買少部手機/遊戲機已經買到套cheap cheap etx啦)
所以問題係點樣引小朋友黎玩.

講得有d亂,多多包涵
多謝! Xiaoer 姐意見,
1. 有聯校天文學會架,黎緊都有活動。- 有沒有網址供參考一下。
2. 多d有心人入學校提供連人帶鏡的服務 - 這個有心無力。 [熱]
3. 的而且確有很多人買得起,但亦不能否認有些人未必負擔上。最重要有些未有確認自己興趣,更加不會買"貴嘢"。

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週四 18 6月, 2009 15:16

http://auction1.paipai.com/C0BC9F010000 ... FD0441C981
呢支鏡仔唔知介唔介紹得過俾初哥們呢? 外觀就夠晒得意喇!!!

圖檔

頭像
funoooo
夸克星
聯繫:

文章 funoooo » 週四 18 6月, 2009 15:23

Wah!! 寫:http://auction1.paipai.com/C0BC9F010000 ... FD0441C981
呢支鏡仔唔知介唔介紹得過俾初哥們呢? 外觀就夠晒得意喇!!!
介紹得過,可惜少了點氣勢。 :P

回覆文章

回到「天文話題 Everything about Astronomy」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 8 位訪客