陰那山近了!一直等待的自駕遊近了!

頭像
MANDII
夸克星

文章 MANDII » 週四 10 9月, 2009 12:23

bingsze 寫:有咩正得過由屋企一直開車座到溫泉酒店,又或者大陸的五星級的家,門到門的感覺是真正旅遊的至高享受,

那也是。。 。其实小心D都无事的,多行大路小走小路,开慢D部车,都不会有甚摸怕的啦。能做自己想做的事,乐在其中,无野比得上 !

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週四 10 9月, 2009 12:41

anyone 寫:
但係內地安全情況有很大的不同!例如,道路情況,其他司機的駕駛態度....等等。都要考慮。
我只是分享經驗吧了 :wink:

中國大陸,我只到過二十幾個城市,論道路好壞,我相信比起歐洲的小城好多了, 近年中國的道路比起外國一點也不差。

司機的駕駛態度? 如果試過在台北以南或泰國開過車,其實跟廣東省沒有兩樣。我見過最有禮貌的,就是加拿大;說穿了,成個國家都係半退休人仕 living a life of ease and leisure,讓你先行又如何?

親身去體驗一下就知。

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週四 10 9月, 2009 12:43

MANDII 寫:
bingsze 寫:有咩正得過由屋企一直開車座到溫泉酒店,又或者大陸的五星級的家,門到門的感覺是真正旅遊的至高享受,

那也是。。 。其实小心D都无事的,多行大路小走小路,开慢D部车,都不会有甚摸怕的啦。能做自己想做的事,乐在其中,无野比得上 !
Agree, 漫漫開,自得其樂。

頭像
bingsze
夸克星

文章 bingsze » 週四 10 9月, 2009 12:46

MANDII 寫:

其實,我也為只做了一些資料搜集,對大家的意見也十分接受,

但我覺得要對問題了解,就要先做調查,不能因為一兩單大野來作主觀性

的分析。

首先,要有每年發生事件的總數: X
和每年所有路過的車輛總數: Y

事件發生率就為 X/Y了,

第二;事件很多時是發生在中港貨車司機身上,

唔知大家有沒有留意呢?原因何在?

因為是一個人和有好多貨,

我不是說私家車就冇事,但請用証據和數字

來說服我,

當然,可能我有更多的資料時,會有更準確的分析,

但無論如果,我是信數字的人,可能我會反過來叫

大家不要去,但到目前為止,一般的自駕遊,我看不

到有甚麼危險程度要去到不准出發的地部
。起碼,我認識所有

國內的車主都沒有這樣的想法。

頭像
Passerby-B
中子星

文章 Passerby-B » 週四 10 9月, 2009 12:47

XR250 寫:Agree, 漫漫開,自得其樂。
係大陸,咁搞會唔會俾人打呢 :?

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週四 10 9月, 2009 12:50

Passerby-B 寫:
XR250 寫:Agree, 漫漫開,自得其樂。
係大陸,咁搞會唔會俾人打呢 :?
在大陸就唔知,不過在澳洲漫漫開,就一定會比同車的人打.... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

試過在法國,開到145km/h行中線(合法車速只係140),比人BU BU BU BU BU......

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週四 10 9月, 2009 13:27

bingsze 寫: 但到目前為止,一般的自駕遊,我看不到有甚麼危險程度要去到不准出發的地部。起碼,我認識所有

國內的車主都沒有這樣的想法。
同意。

我認識兩位退休人仕,4年前飛到上海買了2台電單車,一直由上海開到西藏。結果由於高原氣壓低,風油比不合,比油都唔行,才被迫回頭。

再厲害一點的,從深圳出發,只要申請2個permit,一個俄羅斯,另一個歐洲其中一國(神根公約); 就可以從深圳,經俄羅斯,出波蘭,一直開到英國去!好像是萬多公里,換2次曷油就夠,天方夜譚嗎?前年就已經有人試過。

唉......如果我是自由職業,早就出發了。
個人意見,"有些事" 想太多也沒用,再想下去,只會一世坐著空想。

Doug
原恆星

文章 Doug » 週四 10 9月, 2009 13:34

There are many French and British drive their car crossing border everyday.

Problem happen in low traffic, no car for you to follow.

頭像
Zephix
紅巨星

文章 Zephix » 週四 10 9月, 2009 13:50

香港遲早要學薩摩亞.....
我係一隻披住狼皮既羊
帶我睇星,唔好食我

頭像
Passerby-B
中子星

文章 Passerby-B » 週四 10 9月, 2009 14:11

bingsze 寫:事件發生率就為 X/Y了,
我ge想法係,事件發生率係重要ge factor,
另一個係,事件發生後,我哋可唔可以afford得起 :?

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週四 10 9月, 2009 14:16

Passerby-B 寫:
bingsze 寫:事件發生率就為 X/Y了,
我ge想法係,事件發生率係重要ge factor,
另一個係,事件發生後,我哋可唔可以afford得起 :?
飛機失事的意外率比巴士少好多,但出事之後的死亡率就差不多99%。咁唔通唔搭飛機咩?

想得太多,係唔係有點自己嚇自己呢?

(唔好意思,今日有點得閒,所以先吹多兩句) :o

頭像
bingsze
夸克星

文章 bingsze » 週四 10 9月, 2009 14:23

其實都係人各有志,

冇話對與不對,

可能,有人話我地包車上陰那山都好危險架!

有人甚至大陸都唔敢返,

相反,有人挑戰高山,去冒險,自得其樂,

咁就要睇你對那件事的興趣,和能付出的風險有多少囉,

沒有絕對的! :D

頭像
Passerby-B
中子星

文章 Passerby-B » 週四 10 9月, 2009 14:59

XR250 寫: 飛機失事的意外率比巴士少好多,但出事之後的死亡率就差不多99%。咁唔通唔搭飛機咩?

想得太多,係唔係有點自己嚇自己呢?
哈哈﹗所以有人唔肯搭飛機,飛機恐懼症也 [茶]
我就迫不得已至搭,一來怕死,二來搭飛好難受,慘過坐監 [搞自閉]
記得上次係澳洲飛來,想死咁嚌 [不要啊]
其實bingsze講得啱,人各有志。 [Bingo]
係大陸,我都係prefer揾人車,好過自己摶。係d交通情況安全ge國家,自己就一樂也 [萬年奸臣]

Chanlunlun
夸克星

Re: 陰那山近了!一直等待的自駕遊近了!

文章 Chanlunlun » 週四 10 9月, 2009 15:53

bingsze 寫:最快10月西部通道試點

為吸引港人駕車北上,消息人士指,港方傾向簡化計劃的申辦手續,推出短期配額初期,每月只會有大約500個配額供私家車申請,將來港珠澳大橋落成後,長期配額會有增加空間;但內地可能要考慮到邊境的負荷能力,在實施上仍需時作出配合,預料最快10月才能在西部通道推行試點計劃,「當然愈快推愈好,但凡事有過程。」
Dear BingSze,

What ? October ? So Soon !?

This is a great new, a good new, a lovely news.

If you go, me go. Go, go, go, go, go.........

Best regards
Chan Yuk Lun

頭像
bingsze
夸克星

文章 bingsze » 週四 10 9月, 2009 16:31

crazy is as crazy does!!!

we both crazy, that's why we like the idea very much!!

[爽] [爽] [爽]

回覆文章

回到「天文話題 Everything about Astronomy」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 16 位訪客