陰那山近了!一直等待的自駕遊近了!

頭像
bingsze
夸克星

陰那山近了!一直等待的自駕遊近了!

文章 bingsze » 週三 09 9月, 2009 14:59

最快10月西部通道試點

為吸引港人駕車北上,消息人士指,港方傾向簡化計劃的申辦手續,推出短期配額初期,每月只會有大約500個配額供私家車申請,將來港珠澳大橋落成後,長期配額會有增加空間;但內地可能要考慮到邊境的負荷能力,在實施上仍需時作出配合,預料最快10月才能在西部通道推行試點計劃,「當然愈快推愈好,但凡事有過程。」

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週三 09 9月, 2009 16:08

始終都仲係覺得呢個計劃好危險, 香港與國內左右線方向不同, 司機在越緊急的時候越容易出錯, 造成更嚴重的意外 :? :? :? :?

頭像
Passerby-B
中子星

文章 Passerby-B » 週三 09 9月, 2009 16:51

我都覺得租車方便又安全

頭像
MANDII
夸克星

文章 MANDII » 週三 09 9月, 2009 17:00

仲要有个中港牌先得,太麻烦了

頭像
MANDII
夸克星

文章 MANDII » 週三 09 9月, 2009 17:04

而且再过多几年,深圳D铁路完全起好,与HK西铁接通,到时候坐地铁都非常方便了。

頭像
funoooo
夸克星
聯繫:

文章 funoooo » 週三 09 9月, 2009 17:26

Bingsze 兄意思即日鮮巾中港牌。
不過始終都是那一句,非必要都不建議用此方法。始終風險很高!

頭像
bingsze
夸克星

文章 bingsze » 週三 09 9月, 2009 18:03

人各有志,我的志願就是從香港開車到大陸! :D

現在有萬多人每日從香港開車往內地,我就可期望有一日

可以自駕四處遊,以前去九寨溝又話檔人啦,

如果真係日日有事,香港仲唔嘈到拆天咩!

但當然,小心為上,我會等半年先申請的,

白老鼠我一向唔會做的,除非阿媽要上去啦! :D

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週三 09 9月, 2009 18:13

唔記得聽邊個朋友講, 話佢去外國開車, 當地道路方向和香港相反, 有一次入錯線, 路上無人無車, 開左一陣才發覺...
如果是精神差, 或者有對頭車忽然轉出來, 都咪話唔驚 o.O"

頭像
bingsze
夸克星

文章 bingsze » 週三 09 9月, 2009 18:15

Passerby-B 寫:我都覺得租車方便又安全
你唔明白,有咩正得過由屋企一直開車座到溫泉酒店,又或者

大陸的五星級的家,門到門的感覺是真正旅遊的至高享受,

其實有咩野係沒有困難沒有風險的呢,只要為到困難和風險多作

準備,就可以化險為夷,你估香港政府唔緊張過你咩,

放心,我會有些計仔先出動,如組織車隊先出動!

有晒banner和名目,到時又叫咩野好勁的xxxx交流團囉! :D

頭像
琪琪
白矮星

文章 琪琪 » 週三 09 9月, 2009 21:30

小心開車, 生命可貴.

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週三 09 9月, 2009 21:57

據了解一般玩trackday的都係揸自己部車由香港上珠海.

所以LHD或RHD不是一些不能夠解決的問題.

安全方面, 都係有一車隊比較好同有照應.

頭像
Eddy So
夸克星

文章 Eddy So » 週三 09 9月, 2009 22:18

所謂“拳頭在近,官府在遠”,“不管人大代表,也絕不比面”。
一般車匪路霸,看見中港車牌,都會視作“過路肥羊”,所以還是小心為上。

頭像
funoooo
夸克星
聯繫:

文章 funoooo » 週四 10 9月, 2009 11:25

Eddy So 寫:所謂“拳頭在近,官府在遠”,“不管人大代表,也絕不比面”。
一般車匪路霸,看見中港車牌,都會視作“過路肥羊”,所以還是小心為上。
agree!...... :twisted:

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週四 10 9月, 2009 11:57

我近幾年都有在國外租車自己開,其實左呔/右呔都無乜大分別。到澳洲或日本,因為都係右呔,基本上一出機場就已經無問題。其他右呔地方,只要花30-60分鐘,慢慢開習慣一下,就沒有問題。

危險嗎?危險只不過的是人,並不是車或道路系統。

如果去珠海trackday,就一定開自己車。但開到陰拿上咁遠,我會租車,無謂開壞自己架車。

今年初試過獨自一個由西班牙經南法一直開到摩納哥,全都係看地圖,左呔+棍波。方便+省時+自由自在。

anyone
夸克星

文章 anyone » 週四 10 9月, 2009 12:03

XR250 寫:我近幾年都有在國外租車自己開,其實左呔/右呔都無乜大分別。到澳洲或日本,因為都係右呔,基本上一出機場就已經無問題。其他右呔地方,只要花30-60分鐘,慢慢開習慣一下,就沒有問題。

危險嗎?危險只不過的是人,並不是車或道路系統。

如果去珠海trackday,就一定開自己車。但開到陰拿上咁遠,我會租車,無謂開壞自己架車。

今年初試過獨自一個由西班牙經南法一直開到摩納哥,全都係看地圖,左呔+棍波。方便+省時+自由自在。
但係內地安全情況有很大的不同!例如,道路情況,其他司機的駕駛態度....等等。都要考慮。

回覆文章

回到「天文話題 Everything about Astronomy」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 34 位訪客