一九八〇年一支日本6cm Copitor 手動赤道儀全套賣港幣1060元,貴?唔貴?

頭像
wtyu21
夸克星

一九八〇年一支日本6cm Copitor 手動赤道儀全套賣港幣1060元,貴?唔貴?

文章 wtyu21 » 週四 11 8月, 2011 01:18

我讀四年級時的1980年,見北角中南書局櫥窗擺放一支日本制6cm Copitor 手動赤道儀全套賣港幣1060元,貴?唔貴?

因為記得當時我大姐男朋友駕的士一個月薪水都只有大約1100左右,以今日的價錢來講6cm折射鏡仔加電跟赤道儀亦不過幾千港幣就有交易,當年是因為物以稀為貴,才賣得那麼貴嗎?

1986年一支極普通Tasco 4吋半紅牛+Cheap赤道儀亦要賣3800,值嗎?因為我花了整個暑期工的工錢買了回來,給老媽藤條炆豬肉,打到飛起~

PS:圖為我的Tasco 紅牛於大嶼山羌山與中學老師合照(1988年秋),觀察獵戶座流星雨~ :P
附加檔案

頭像
vegabort
中子星

文章 vegabort » 週四 11 8月, 2011 01:44

回憶總是美好的,那會昂貴?

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週四 11 8月, 2011 02:07

你果正都好燒下喔

睇來你今時今日仲有好多空間可以再燒 :lol:

頭像
wtyu21
夸克星

文章 wtyu21 » 週四 11 8月, 2011 02:22

Tarepanda 寫:
你果正都好燒下喔

係呀!熊師兄,小學時一次接觸看星月的機會,令我迷上天文,自始不能自拔;1980年的1060元天文望遠鏡對於一個幾歲小學生來說根本就是無窮遠的願望~

1986年的暑期工傾一生所有去買下Tasco紅牛,就為一睹哈雷彗星回歸,給老媽以極度敗家之罪名打到遍體鱗傷,都只為天文的興趣~

今日再返回天文範疇,發覺自己與現今天文玩法脫節得像幾個世紀~又要從頭學起~先從基本工開始再慢慢上去~當然人大了,攢的錢分攤開了,可以用於天文興趣的已非常吃力,暫時只能以TP-1為伴了~ :)

lightning
原恆星

文章 lightning » 週四 11 8月, 2011 03:10

Tarepanda 寫:
你果正都好燒下喔

最緊要係買到岩自己用既器材,就算俾多D空間你都唔好浪費左 :lol:

頭像
PeterPeter
夸克星

Re: 一九八〇年一支日本6cm Copitor 手動赤道儀全套賣港幣1060元,貴?唔貴?

文章 PeterPeter » 週四 11 8月, 2011 08:45

wtyu21 寫:我讀四年級時的1980年,見北角中南書局櫥窗擺放一支日本制6cm Copitor 手動赤道儀全套賣港幣1060元,貴?唔貴?

因為記得當時我大姐男朋友駕的士一個月薪水都只有大約1100左右,以今日的價錢來講6cm折射鏡仔加電跟赤道儀亦不過幾千港幣就有交易,當年是因為物以稀為貴,才賣得那麼貴嗎?

1986年一支極普通Tasco 4吋半紅牛+Cheap赤道儀亦要賣3800,值嗎?因為我花了整個暑期工的工錢買了回來,給老媽藤條炆豬肉,打到飛起~

PS:圖為我的Tasco 紅牛於大嶼山羌山與中學老師合照(1988年秋),觀察獵戶座流星雨~ :P
wtyu21兄, 記得小弟也曾於90年代頭,盲撫撫地在旺角以3000大洋買了支Tasco 6cm折射鏡(F13.33). 諗起都...... [嘆息]

頭像
funoooo
夸克星
聯繫:

Re: 一九八〇年一支日本6cm Copitor 手動赤道儀全套賣港幣1060元,貴?唔貴?

文章 funoooo » 週四 11 8月, 2011 09:32

PeterPeter 寫:
wtyu21 寫:我讀四年級時的1980年,見北角中南書局櫥窗擺放一支日本制6cm Copitor 手動赤道儀全套賣港幣1060元,貴?唔貴?

wtyu21兄, 記得小弟也曾於90年代頭,盲撫撫地在旺角以3000大洋買了支Tasco 6cm折射鏡(F13.33). 諗起都...... [嘆息]
當年今日........ 日月如梭~~~ [嘆息] [嘆息] [嘆息]

andy2000a
主序星

文章 andy2000a » 週四 11 8月, 2011 09:58

現在買 iphone ipad 錢都可以買入門設備 ..
買 dslr 錢都可以買入門設備

應該說現在望遠鏡以不如以前貴 , 但現在光害比以前大 .

頭像
cori
中子星

文章 cori » 週四 11 8月, 2011 10:21

wtyu21 兄, Tasco 4吋半紅牛+"Cheap"赤道儀在我中學時期(亦係初初喜歡天文時期)是遙不可及的奢侈品呢 :oops: , 當年只敢對住"天文愛好者"的8cm普消折射連赤道儀流口水, 當時大約人仔1200-2000左右, 那時人仔比港幣還低, 當然最後都冇買, 我唯一自已擁有的鏡係自已組裝的4吋牛反鏡筒(冇錯, 係只有鏡筒!)及1個cheap cheap目鏡, 再借三腳架用來睇, 但已好開心。

anyone
夸克星

文章 anyone » 週四 11 8月, 2011 11:01

1981年出來社會工作,月薪才HK$1,100元,唔食唔使都僅僅買到你提及的日本折射鏡;所以今天的入門天文器材非常低廉了。 :)

Chanlunlun
夸克星

文章 Chanlunlun » 週四 11 8月, 2011 11:50

Dear Mr.21,

I belief that place in the picture may not be in Ginger Mount. The house in Ginger Mount was, accidentally, rented by me during that period.

I still remember the house had no roof top.

Best regards
Chan Yuk Lun

頭像
marco1415
白矮星

文章 marco1415 » 週四 11 8月, 2011 16:47

我想當年第一支鏡也是在中南(旺角西洋菜街)買的白色筒克色盍,5cm的拆射
鏡,仲有個小腳架!!
美好的回憶啊!! [水汪汪]

頭像
wtyu21
夸克星

文章 wtyu21 » 週四 11 8月, 2011 19:19

Chanlunlun 寫:

Dear Mr.21,

I belief that place in the picture may not be in Ginger Mount. The house in Ginger Mount was, accidentally, rented by me during that period.

I still remember the house had no roof top.

Best regards
Chan Yuk Lun
Dear MG,地點確是在羌山附近的渡假屋,依稀記得叫做華記似的~大嶼山巴士經過石壁後再轉上羌山道就下車;附近景點有靈隱寺、龍仔悟園等等.....因為地點偏僻,價錢廉宜所以亦是觀星的好地方(20多年前計)~ :D

kai
白矮星

文章 kai » 週四 11 8月, 2011 20:13

記得當年係尖沙咀 海港城 好似係 .... 電動行人走廊旁商店,
一枝標價一萬既三寸長蕉折射,那時只能遠觀了.....

話時話,有朋友有當年這條行人走廊既相片嗎? 我係網上搵唔到.......

頭像
lawrencemok
白矮星

文章 lawrencemok » 週四 11 8月, 2011 22:04

等我呢個八十後都加入想當年的行例....

其實都只不過係20年前, 住係銅鑼灣的我當時係屋內望向南邊的天空數星星....都數到過百粒的~~~ 當時都仲未起時代廣場呀, 利園呀等等

一直住到而家, 睇住d樓係咁起, 180度的山境再也見不到.... 星也得返4-5粒 [嘆息]

回覆文章

回到「天文話題 Everything about Astronomy」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 45 位訪客