2012 澳洲日全食

頭像
琪琪
白矮星

2012 澳洲日全食

文章 琪琪 » 週二 22 5月, 2012 19:28

各位同好, 知唔知2012 11月澳洲日全食有冇邊個香港天文團體會舉辦? 香天有冇呢 [疑惑]

頭像
johncamposhk
白矮星

文章 johncamposhk » 週二 22 5月, 2012 22:49

hkas 我記得係有既

johnsonlau
原恆星

文章 johnsonlau » 週四 14 6月, 2012 13:29

我已經訂好機票, 10 Nov 到Cairns. 有興趣到時一齊睇的請保持聯絡.

Qantas 6月19日前有特價, 賣得好快! http://www.qantas.com.au/

anyone
夸克星

文章 anyone » 週四 14 6月, 2012 13:46

johnsonlau 寫:我已經訂好機票, 10 Nov 到Cairns. 有興趣到時一齊睇的請保持聯絡.

Qantas 6月19日前有特價, 賣得好快! http://www.qantas.com.au/
[蔥寶恭喜樣] 羨慕中 [蔥寶恭喜樣]

頭像
Archimedes
主序星
聯繫:

文章 Archimedes » 週五 31 8月, 2012 17:32

仲有邊啲朋友都係自由行呢?
我準備去大使館辦理簽證,簽證未攞到之前唔敢冒然買菲。呢加Qantas比起半個月前睇嘅提咗價,睇落都心尺……11月8號晚有班由港起飛$21xx價位嘅,14號班凱恩斯晨早流流有班$20xx嘅。傾向於選擇呢兩班,其他時段/日期貴好多。住宿方面就諗住backpacker啲就算了。

頭像
universe24
中子星

文章 universe24 » 週五 31 8月, 2012 22:04

日全食是在14号早上,你讲的那班机晨早几点哦?日食在当地时间7点40分左右结束,计埋你收拾行装到机场,再估计你的航班是早上10点,那就真的赶到你...

頭像
johncamposhk
白矮星

文章 johncamposhk » 週五 31 8月, 2012 22:33

想係機上睇?
[鬼點子]

頭像
Archimedes
主序星
聯繫:

文章 Archimedes » 週五 31 8月, 2012 22:56

我頂,係喎……一直記成當地時間13號了……好彩William哥提醒~terima kasih~

頭像
SY Lok
夸克星

文章 SY Lok » 週五 31 8月, 2012 23:13

Archimedes 寫:仲有邊啲朋友都係自由行呢?
我準備去大使館辦理簽證,簽證未攞到之前唔敢冒然買菲。呢加Qantas比起半個月前睇嘅提咗價,睇落都心尺……11月8號晚有班由港起飛$21xx價位嘅,14號班凱恩斯晨早流流有班$20xx嘅。傾向於選擇呢兩班,其他時段/日期貴好多。住宿方面就諗住backpacker啲就算了。
你係咪用特區護照? 可以網上做"無紙簽証"(ETA), 費用 AUD20;
http://www.immi.gov.au/visitors/tourist/976/

或找旅行社代勞, 大約HK$150; 如果你在旅行社出機票, 有些會括免收費.

頭像
Eddy So
夸克星

文章 Eddy So » 週五 31 8月, 2012 23:58

很想去,但我什麼都不懂又怕麻煩,如果香港有2012澳洲日全食旅遊團就好了…

頭像
universe24
中子星

文章 universe24 » 週六 01 9月, 2012 02:52

Archimedes 寫:我頂,係喎……一直記成當地時間13號了……好彩William哥提醒~terima kasih~
Sama-sama... :D

希望你去得成。如果你到Port Douglas附近看的话,可以通知我,我会在那边附近的住宿 (目前安排如此,不知是否有变动)。

Eddy So,香港天文学会有日食团,可以询问下。

Occultation
主序星

文章 Occultation » 週六 01 9月, 2012 05:13

香港天文學會澳洲短線日食團
12日晚出發 澳航班機 QF98 + QF784
15日返港 QF5929 (=捷星航班) + QF97

行程相近的同好可聯絡照應
附加檔案
HKAS Solar Eclipse.png
HKAS Solar Eclipse.png (257.47 KiB) 已瀏覽 12054 次

頭像
Eddy So
夸克星

文章 Eddy So » 週六 01 9月, 2012 10:59

universe24 寫:
Archimedes 寫:我頂,係喎……一直記成當地時間13號了……好彩William哥提醒~terima kasih~
Sama-sama... :D

希望你去得成。如果你到Port Douglas附近看的话,可以通知我,我会在那边附近的住宿 (目前安排如此,不知是否有变动)。

Eddy So,香港天文学会有日食团,可以询问下。
謝謝通知! [跪拜禮]
剛剛看完這日食團的資料,但沒有資料說明如何參加,請問知不知道有關的詳細資料?

頭像
Archimedes
主序星
聯繫:

文章 Archimedes » 週六 01 9月, 2012 14:26

阿Lok,多謝提供資料!但我並非香港公民so並不適用……
William,我都計劃去Port Douglas,但最終都要視交通而定,加下首要任務先解決簽證先。
Eddy兄,去啦去啦~~我搵到如下資料:http://occultation.freebbs.tw/viewthread.php?tid=605

頭像
Eddy So
夸克星

文章 Eddy So » 週六 01 9月, 2012 15:42

Archimedes 寫:阿Lok,多謝提供資料!但我並非香港公民so並不適用……
William,我都計劃去Port Douglas,但最終都要視交通而定,加下首要任務先解決簽證先。
Eddy兄,去啦去啦~~我搵到如下資料:http://occultation.freebbs.tw/viewthread.php?tid=605
這是去年的資料,好像聽說是取消了,我上香港天文學會網站看過,但找不到有關活動的資料…

回覆文章

回到「天文話題 Everything about Astronomy」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 12 位訪客