運載及存放問題.

回覆文章
頭像
littleming
夸克星
聯繫:

運載及存放問題.

文章 littleming » 週四 13 12月, 2012 21:16

請問各位前輩, 你地D鏡同赤道儀等器材, 平時點存放的呢?
我家的櫃間隔唔好, 放唔到原裝packing...
而家唔知點放支C8好.

同埋請教一下各位前輩, 平時你們出外睇星, 用乜運載器材呢?
鏡筒+mount+tripod+其他雜件, 都幾多野下.
用喼又唔知會唔會容易撞爛.

:?:

謝謝賜教.
:oops:

TONGKW
中子星

文章 TONGKW » 週五 14 12月, 2012 16:39

這是我用我套C8的經驗,你不必認同,但請勿見笑。
我十多年前升級買了壹套C8 + CG5-GT赤道儀,我通常只作且視觀測,很小攝影。
為保護器材我起初想用Pelican或國産膠箱,但剩係個膠箱己有十多磅重,便改用普通行李箱算了,將赤道儀裝入行李箱連三脚架放上車仔拖住行,C8鏡筒放入大背包,成套好重,私家車及的士可到的地方無問題,坐地鐵及小輪可以,但好多時好難及不能上到小巴及巴士,最初好常用,最後唔多想用,現時每年只會用到幾次,平時放在床下收集灰塵。
C8鏡筒我每次用完會先吹乾之後用膠袋包住放入一大包防潮珠密封,迄今没有發霉。
為了便攜,現時我改用C5裝上經緯儀或改裝的攝星儀連普通攝影三脚架,全套可放入背包内,去任何地方好遠都可以,輕鬆地步行。

----
附加檔案
C8 CG5-GT.jpg
CG-5GT eq. mount and tripod transportation
C8 CG5-GT.jpg (163.54 KiB) 已瀏覽 2291 次
Case with CG-5GT.jpg
CG5-GT in a 20" luggage bag
Case with CG-5GT.jpg (142.86 KiB) 已瀏覽 2291 次

頭像
littleming
夸克星
聯繫:

文章 littleming » 週五 14 12月, 2012 17:28

TONGKW 寫:這是我用我套C8的經驗,你不必認同,但請勿見笑。
我十多年前升級買了壹套C8 + CG5-GT赤道儀,我通常只作且視觀測,很小攝影。
為保護器材我起初想用Pelican或國産膠箱,但剩係個膠箱己有十多磅重,便改用普通行李箱算了,將赤道儀裝入行李箱連三脚架放上車仔拖住行,C8鏡筒放入大背包,成套好重,私家車及的士可到的地方無問題,坐地鐵及小輪可以,但好多時好難及不能上到小巴及巴士,最初好常用,最後唔多想用,現時每年只會用到幾次,平時放在床下收集灰塵。
C8鏡筒我每次用完會先吹乾之後用膠袋包住放入一大包防潮珠密封,迄今没有發霉。
為了便攜,現時我改用C5裝上經緯儀或改裝的攝星儀連普通攝影三脚架,全套可放入背包内,去任何地方好遠都可以,輕鬆地步行。

----

謝謝指點! :)

回覆文章

回到「天文話題 Everything about Astronomy」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 8 位訪客