請問想睇星係唔係先買雙筒望遠鏡先?

回覆文章
baronng
原恆星

請問想睇星係唔係先買雙筒望遠鏡先?

文章 baronng » 週一 17 2月, 2014 16:11

睇完啲post,好似買支雙筒睇住先好..

請問應該買邊隻先?
7x50? 10x50?
同埋邊隻品牌平靚正?
Thanks

頭像
鄧登凳
夸克星

Re: 請問想睇星係唔係先買雙筒望遠鏡先?

文章 鄧登凳 » 週一 17 2月, 2014 16:48

baronng 寫:睇完啲post,好似買支雙筒睇住先好..

請問應該買邊隻先?
7x50? 10x50?
同埋邊隻品牌平靚正?
Thanks
在乎你的年紀, 中年人瞳孔全開時約為5mm直徑, 兒童會大一點, 可達7mm。

望遠鏡的出瞳(exit pupil)為口徑/倍數, 7x50為50/7=7.14mm, 10x50為50/10=5mm。

中年人用10x50, 可用盡口徑, 如用7x, 那7x5=35用35mm口徑夠了。

兒童用7x50可用盡口徑, 用10x50就不能達到最高可能光度。

品牌問題各有所好, 歐洲名牌的隨時萬元上下, 以8x42為例, Nikon的(大陸做)有特低色散(ED)鏡、多層鍍膜、屋脊凌鏡的, 都是約二千, 大陸品牌的SkyRover也不錯, 同樣規格約一千多。

baronng
原恆星

文章 baronng » 週二 18 2月, 2014 10:00

Many thanks!!

skyfiction
主序星

文章 skyfiction » 週日 15 3月, 2015 18:54

鄧sir, 咁我呢D中年人其實應該買7x35輕便D好丫, 定係10x50好D呢?
大家都係5mm, 其實係咪物鏡口徑大D會光D? 咁7x50唔係會好過7x35? 因為見你係上面reply話7x35已經夠....咁係咪值係唔關個物鏡大小事呢?

Water
紅巨星

文章 Water » 週日 15 3月, 2015 19:57

skyfiction 兄:

雙筒鏡口徑與重量成正比,手持 7X35mm 雙筒鏡觀看星團時會較舒適及影像較穩定,但星團影像較小。用 10X50mm 雙筒鏡觀看星團時影像會較大及細緻,但重量及倍數關係當較長時間手持 10X50mm 雙筒鏡觀看星團時會令影像不穩。

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週日 15 3月, 2015 20:38

skyfiction 寫:鄧sir, 咁我呢D中年人其實應該買7x35輕便D好丫, 定係10x50好D呢?
大家都係5mm, 其實係咪物鏡口徑大D會光D? 咁7x50唔係會好過7x35? 因為見你係上面reply話7x35已經夠....咁係咪值係唔關個物鏡大小事呢?
7X35及10X50, 同樣出瞳(exit pupil)是5mm, 同樣中年人合用。

口徑大一點集光力好一點, 集光力和口徑平方成正比, 理論上你能見到的極限星等會高一些(即暗一點的星), 7x50見到的星比7x35多。 但我們觀星很少是想看星點, 而是想看深空天體(如M31), 由於出瞳的問題, 中年人看深空7x35和7x50沒有分別。另一方面, 同口徑望遠鏡下深空天體在放大倍數愈高就愈暗, 深空天體表面光度和放大倍數的平方成反比。

那看深空天體(如M31), 7X35和10X50口徑的集光力和放大倍數變暗的影響互相抵消, 兩者所見的表面光度是一樣的。分辨率當然10X50好一點。

用雙筒觀星, 不一定手持的, 大部份雙筒可加配件用三腳架, 所以重量和手震愚見認為不是最重要考慮。不過即使有三腳架, 初學者都不宜超過12倍, 因為手動尋找目標時, 高倍數會增加困難。

Water
紅巨星

文章 Water » 週日 15 3月, 2015 21:11

就鄧Sir的建議閣下可購買一個 "L形雙筒鏡相機腳架連接器" 將雙筒鏡安裝於相機腳架之上。FOTOMATE 牌L形雙筒鏡相機腳架連接器可到瑩記購買:
http://www.yingkee.hk/fotomate-l-tripod ... telescope/

skyfiction
主序星

文章 skyfiction » 週日 15 3月, 2015 23:24

多謝鄧sir同water兄指教!!
咁我就更改唔買7x50, 改買其他lu

Water
紅巨星

文章 Water » 週日 15 3月, 2015 23:50

閣下可往星河科研社購買 Celestron UpClose 10X50mm 雙筒望遠鏡:
http://www.astro.hk/catalogs/products/id/16

星河科研社公司資料如下:

星河科研社 ( 方社長主理 )
地址:新界沙田火炭桂地街2-8號國際工業中心10樓B室
電話:81060660
公司網頁:
http://www.astro.hk/
電郵地址:
info@astro.hk

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週一 16 3月, 2015 00:16

如財政許可就買個用超低色散(ED)鏡片的吧。如Wongsir代售的刀鋒8X42ED, 都是千多元。

Water
紅巨星

文章 Water » 週一 16 3月, 2015 02:42

鄧Sir向閣下介紹的雙筒望遠鏡為 SKY ROVER 刀鋒8X42ED雙筒望遠鏡,於香港天文儀器社有售,售價為人民幣1400元,大約等於1737港元。上述雙筒望遠鏡的技術規格可查閱以下網頁:
http://hkastroequipment.shoplineapp.com ... 1b86000015
http://www.sky-rover.com/showproject.asp?ProdNum=27

香港天文儀器社的公司資料如下:

香港天文儀器社 ( 壇主黃Sir主理 )
電話:93555397
公司網頁:
http://hkastroequipment.shoplineapp.com/
電郵地址:
sales@hkastroequipment.com

skyfiction
主序星

文章 skyfiction » 週一 16 3月, 2015 19:51

多謝, 鄧sir既ED鏡有D超出左預算, 要成17xx...
我見sky rover入面好多唔同系列, 但D config又好似差不多, 選個望遠鏡都咁多學問....

屋炙型好定保羅型好...睇d forum都各有各說好....就黎頭頂出煙啦...

Celestron UpClose G2係咪即係第二代呢?

BAK4, 7, 9...係咪4比較好呢?

(帽煙中).......................(>_<)

skyfiction
主序星

文章 skyfiction » 週二 17 3月, 2015 16:53

Water 寫:skyfiction 兄:

閣下可往星河科研社購買 Celestron UpClose 10X50mm 雙筒望遠鏡:
http://www.astro.hk/catalogs/products/id/16

星河科研社公司資料如下:

星河科研社 ( 方社長主理 )
地址:新界沙田火炭桂地街2-8號國際工業中心10樓B室
電話:81060660
公司網頁:
http://www.astro.hk/
電郵地址:
info@astro.hk
Water兄,
可以先上去看實物嗎?

Water
紅巨星

文章 Water » 週二 17 3月, 2015 23:46

因工作關係未能即時回覆閣下的貼文,本人為此向閣下表示歉意。
就閣下所提出的疑問,本人有以下的建議:
首先閣下利用電郵預約方社長於星期一至五上午9時30分至下午6時的任何時間安排到火炭辦公室看貨辦,但最好安排於上午進行。
到預約看貨辦的時間前半小時利用電話通知方社長預備閣下看貨辦的事宜。

skyfiction
主序星

文章 skyfiction » 週三 18 3月, 2015 08:37

明白!唔該哂!

回覆文章

回到「天文話題 Everything about Astronomy」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 16 位訪客