鹿豹座流星雨

ypli
超新星

鹿豹座流星雨

文章 ypli » 週日 04 5月, 2014 17:17

大家有多點關於月底鹿豹座流星雨的資料嗎?

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/ ... 6/52162381

頭像
kingyo
主序星
聯繫:

文章 kingyo » 週日 04 5月, 2014 22:18

[Good Job]

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週日 04 5月, 2014 23:41

這是以往從未出現過的流星雨, 因為其源頭 P/209 LINEAR彗星, 這是一顆小彗星, 預計幾天後五月6日是另一次近日, 界時預計彗星只會是11等。做成流星雨是由於地球會經過彗星在1803至1924年回歸近日點時在軌道上留下的塵埃碎屑。但這顆彗星是2004年才被發現的, 在1803至1924年從沒有人見過它的彗尾, 小弟估計是"大極有限", 如果沒有大量的碎片留下, 不一定會有大型流星雨, 本月24至25號接近新月期, 如果天氣計可大家有興趣可以去看。

VR2UPK
超新星

文章 VR2UPK » 週五 09 5月, 2014 02:37

請問在船灣淡水湖主壩有機會看到嗎?
它的輻射點大約在西北偏北。
我住沙田區,24日晚10點先出發,除左船灣仲可以去邊? 要交通方便少少。

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週五 09 5月, 2014 12:05

VR2UPK 寫:請問在船灣淡水湖主壩有機會看到嗎?
我住沙田區,24日晚10點先出發,除左船灣仲可以去邊? 要交通方便少少。
船灣淡水湖天底唔夠黑, 除非是很光的流星, 否則看不到。

要交通方便又要天夠黑的地方... 你慢慢找。

話時話, 點解伊度咁多HAM人?

頭像
kingyo
主序星
聯繫:

文章 kingyo » 週五 09 5月, 2014 15:04

根據香港觀天會的網頁,當日應該有活動係船灣淡水湖。
如果你想認識觀天會的朋友是一個好機會。

當流星雨的高峰在白天,所以入黑就已經開始有得睇。
而且當日係農曆廿六,月光要到差唔多天光先有,所以其實條件唔錯。
但可惜的是
1) 淡水湖光害都幾利害,約二等星或以上先睇得到。
2) 輻射點只係10幾至20幾度之間,呢個仰角就算無野阻住係香港呢講都唔會清晰。(不過流星雨重點唔係幅射點,當然睇有埋幅射會好啲,但攝影就唔同講法)
3) 重有就係今次流星雨的進行方向同地球自轉速度方向一致,因此流星會較慢(約40km/s 以下),較慢會導致同空氣摩擦的程度較細,所以唔會發出好強既光,而推斷星等亦唔會好高。
4) 加上呢個月的天氣好唔穩定。

綜合以上的觀點,當晚的流星雨未必係主角。

但係當晚入黑立刻有木星,東邊又有火星,夜小小又有土星,而且土星又岩岩衝完無耐,四五點又有殘月及金星,一晚睇晒四粒星一個殘月,呢啲反而有觀看價值。

金魚

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週五 09 5月, 2014 18:00

流星雨還是等過了半夜才看吧, 做成流星雨是地球的公轉方向移動"撞上"了彗星留下來的碎片, 過了半夜, 所在地才在公轉移動方向的前方(即面向碎片移動)。

流星雨和地球的自轉沒有多大關係, 地球的自轉, 在香港緯度大概是每小時移動一千四百公里, 而地球公轉的移動速度大約每小時十萬八千公里, 是那個速度的移動做成流星雨, 應不難判斷吧。

至於看行星和月面, 沙田市區都可以看, 不需要去淡水湖。

頭像
bbyaya
中子星

文章 bbyaya » 週五 09 5月, 2014 21:50

去清水灣郊野公園看吧。我看過兩次,第一次因天氣不佳,遲了一天去,全場得我地兩條友,但都看到很興奮。上一次去是年頭象限儀流星雨,全場有過百人,個個睇到嘩嘩聲,熱血沸騰,簡直是宇宙給我們上演的一場表演。
雖然我們有三部相機,但只影到十粒八粒,比看到的少很多。這可能是流星不只從幅射點的出現,其他方向都有可能的,它們的速度有快有慢,有光有暗,很是精彩。

VR2UPK
超新星

文章 VR2UPK » 週五 09 5月, 2014 22:53

鄧登凳 寫:
VR2UPK 寫:請問在船灣淡水湖主壩有機會看到嗎?
船灣淡水湖天底唔夠黑, 除非是很光的流星, 否則看不到。

要交通方便又要天夠黑的地方... 你慢慢找。

話時話, 點解伊度咁多HAM人?
哈哈,全港有三千幾個HAM,話多唔多話少唔少…

VR2UPK
超新星

文章 VR2UPK » 週五 09 5月, 2014 23:04

多謝各位解答 :lol:
最後由 VR2UPK 於 週五 09 5月, 2014 23:23 編輯,總共編輯了 1 次。

VR2UPK
超新星

文章 VR2UPK » 週五 09 5月, 2014 23:11

(出多了,不好意思)…
最後由 VR2UPK 於 週五 09 5月, 2014 23:24 編輯,總共編輯了 1 次。

頭像
kingyo
主序星
聯繫:

文章 kingyo » 週五 09 5月, 2014 23:17

鄧登凳 寫:流星雨還是等過了半夜才看吧, 做成流星雨是地球的公轉方向移動"撞上"了彗星留下來的碎片, 過了半夜, 所在地才在公轉移動方向的前方(即面向碎片移動)。

流星雨和地球的自轉沒有多大關係, 地球的自轉, 在香港緯度大概是每小時移動一千四百公里, 而地球公轉的移動速度大約每小時十萬八千公里, 是那個速度的移動做成流星雨, 應不難判斷吧。

至於看行星和月面, 沙田市區都可以看, 不需要去淡水湖。
多謝鄧Sir指出我既錯誤。
Thanks.

金魚

VR2UPK
超新星

文章 VR2UPK » 週五 09 5月, 2014 23:21

多謝各位既解答,
作為學生哥,
有時候真係因為交通既問題而恆量去邊度睇星,
上年英仙座流星雨去左東壩睇得好開心,但換黎既無的士肯入去接人,
為左慳$200打賞的士錢結果由東壩行左去西壩到9點幾先CALL到的士走,
所以對於今次數量星等無法肯定預測既流星雨黎講真係唔想去到咁遠。 :lol:

頭像
kingyo
主序星
聯繫:

文章 kingyo » 週六 10 5月, 2014 08:00

VR2UPK 寫:多謝各位既解答,
作為學生哥,
有時候真係因為交通既問題而恆量去邊度睇星,
上年英仙座流星雨去左東壩睇得好開心,但換黎既無的士肯入去接人,
為左慳$200打賞的士錢結果由東壩行左去西壩到9點幾先CALL到的士走,
所以對於今次數量星等無法肯定預測既流星雨黎講真係唔想去到咁遠。 :lol:
其實你心裡面都已經有定案啦。
不妨試一試你自己想去的地方試試,當作慮積經驗。
嘗試用身體去感受一下咩叫好,咩叫唔好 既觀星地點。
流星雨年年都有,今次唔好咪下次搵個好啲囉。

嗰日如果天氣好,我都會帶我既學生去淡水湖。
離開下巿區觀星,個感覺係唔同啲既。

金魚

baronng
原恆星

文章 baronng » 週六 10 5月, 2014 21:32

請問去麥理浩夫人度假中心可唔可以睇到流星雨/星?
我會係5月24係嗰度瞓一晚; 我晚上想睇星既話可以去邊度睇? (e.g. 係中心入面定係可以行去附近?)

thanks

回覆文章

回到「天文話題 Everything about Astronomy」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 22 位訪客