鹿豹座流星雨

頭像
kingyo
主序星
聯繫:

文章 kingyo » 週六 10 5月, 2014 23:59

baronng 寫:請問去麥理浩夫人度假中心可唔可以睇到流星雨/星?
我會係5月24係嗰度瞓一晚; 我晚上想睇星既話可以去邊度睇? (e.g. 係中心入面定係可以行去附近?)

thanks
麥村越黎越多限制:
觀星台上面望出去,啲樹生得越黎越高阻住晒,但係營地又唔修葺。
街燈佢地又唔熄,攪到都好光。

相反小童群益會白普理營理想一啲。

金魚
最後由 kingyo 於 週日 11 5月, 2014 08:25 編輯,總共編輯了 1 次。

baronng
原恆星

文章 baronng » 週日 11 5月, 2014 00:43

Thanks

我想問如果你地去呢啲係禁區既營地
你地點帶咁多重型鏡/mount?

頭像
kingyo
主序星
聯繫:

文章 kingyo » 週日 11 5月, 2014 08:45

baronng 寫:Thanks

其實能夠拿出去都唔可以叫重型,都只係叫可携帶。
但重量就要量力而為。
如無未能用車,要行就要計算可載量.
一個人約可以拿20-30KG行李(背一件,左右手各一件)。

如果想舒服一點:
麥村可以跟旅行車入。
白普理可以用船(西頁巿搵船家)。
天文公園及東壩可以的士。

金魚

頭像
kingyo
主序星
聯繫:

文章 kingyo » 週日 11 5月, 2014 08:45

baronng 寫:Thanks

其實能夠拿出去都唔可以叫重型,都只係叫可携帶。
但重量就要量力而為。
如無未能用車,要行就要計算可載量.
一個人約可以拿20-30KG行李(背一件,左右手各一件)。

如果想舒服一點:
麥村可以跟旅行車入。
白普理可以用船(西頁巿搵船家)。
天文公園及東壩可以的士。

金魚

ypli
超新星

文章 ypli » 週四 15 5月, 2014 21:53

似乎當日香港天氣不甚好

頭像
littleming
夸克星
聯繫:

文章 littleming » 週一 19 5月, 2014 15:22

kingyo 寫:
baronng 寫:請問去麥理浩夫人度假中心可唔可以睇到流星雨/星?
我會係5月24係嗰度瞓一晚; 我晚上想睇星既話可以去邊度睇? (e.g. 係中心入面定係可以行去附近?)

thanks
麥村越黎越多限制:
觀星台上面望出去,啲樹生得越黎越高阻住晒,但係營地又唔修葺。
街燈佢地又唔熄,攪到都好光。

相反小童群益會白普理營理想一啲。

金魚
另外, 要用觀星台, 要親自向營地經理申請, 要批先有得用.
有一次我跟坐井會去那裡CAMP, 我在觀星台留守到最後, 點知保安好似連坐井會會用個觀星台都唔知, 想趕我離開觀星台...
=.=

baronng
原恆星

文章 baronng » 週一 19 5月, 2014 17:39

係唔係一入到camp就book定係要預早團體咁book先架?!

頭像
littleming
夸克星
聯繫:

文章 littleming » 週一 19 5月, 2014 21:42

baronng 寫:係唔係一入到camp就book定係要預早團體咁book先架?!
我在一次自己入camp 時,見個觀星台無鎖, 上了去影左陣, 跟住比保安趕...,問過保安, 那時話入camp 後去office 申請...
但係個人的話..唔知比唔比......
之後, 我去了山邊斜路影...

andy2000a
主序星

文章 andy2000a » 週二 20 5月, 2014 09:45

5/24 真會有嗎? 有人說彗星活動不大可能殘留物不多..

反正是週六
可看看..

頭像
lawrencemok
白矮星

文章 lawrencemok » 週六 24 5月, 2014 17:35

應該會去睇下

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週六 24 5月, 2014 19:19

鹿豹座流星雨的預計高峰期是香港時間今天下午, 即北美的午夜至天光前時間, 用遙控天文台的全天相機看了一會, 不覺有強流星雨。

Universe Today (見http://www.universetoday.com/112120/cam ... but-sweet/)指: 有些可見的流星, 但相當疏稀。

圖檔
來自: http://blog.al.com/breaking/2014/05/nas ... ights.html

圖是亞拉巴馬州Huntsville拍的, 在星流跡時間內, 只有一顆流星。

香港午夜己過高峰期超過9小時, 可以看到的機會相當低。

頭像
lawrencemok
白矮星

文章 lawrencemok » 週六 24 5月, 2014 19:30

係呀,twitter d 美國人都話無料到,不過都去撞下彩

頭像
kingyo
主序星
聯繫:

文章 kingyo » 週日 25 5月, 2014 17:08

無都唔緊要啦,我尋晚都有同學生去。都叫做比平日鬧市睇多一點點星。我尋晚對左粒M57俾學生睇,佢地都幾興奮。

我自己就求其影左幾粒行星未到月出走就左lu ~
附加檔案

頭像
lawrencemok
白矮星

文章 lawrencemok » 週一 26 5月, 2014 10:16

Thanks mr yu for sharing! [Good Job] 估唔到果晚都幾多人係大尾篤等流星雨,不過結果都係無出現到。

回覆文章

回到「天文話題 Everything about Astronomy」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 15 位訪客