流星@PTC

回覆文章
頭像
Nosneb
夸克星

流星@PTC

文章 Nosneb » 週四 31 7月, 2014 16:01

前晚(30日清晨1點)走去PTC遊左一轉, 當時個天有50%雲夾集全天水氣. 到逹5分鐘左右見到有一顆極光的流星從在天琴座位置從南至北劃過, 臨結束之前還爆閃了一下, 感覺地面也被閃光了, 同行友人沒我好彩他當是沒有望上天, 但佢都看到地面在流星爆閃時被照亮了. 有沒有同好也看到這一顆流星?

anyone
夸克星

文章 anyone » 週五 01 8月, 2014 11:40

我30號晚上才去PTC,與 benson 緣慳一面。 :)

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週六 02 8月, 2014 21:45

果晚都係東霸
果果時間相機影緊個個方向,但捕捉唔到,沒左電~~~~

頭像
Nosneb
夸克星

文章 Nosneb » 週四 07 8月, 2014 12:29

anyone 寫:我30號晚上才去PTC,與 benson 緣慳一面。 :)
好耐冇見過溫爺了, 近呢兩三年熱誠度不夠, 我很少出動 :oops:

頭像
Nosneb
夸克星

文章 Nosneb » 週四 07 8月, 2014 12:30

Tarepanda 寫:果晚都係東霸
趴生你都見到同一粒流星嗎? 呢粒真係好光好震撼啊 [想入非非]

anyone
夸克星

文章 anyone » 週四 07 8月, 2014 12:35

Nosneb 寫:
anyone 寫:我30號晚上才去PTC,與 benson 緣慳一面。 :)
好耐冇見過溫爺了, 近呢兩三年熱誠度不夠, 我很少出動 :oops:
是的,最少兩年冇見面,近況好嗎? :)

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週五 08 8月, 2014 21:39

Nosneb 寫:
Tarepanda 寫:果晚都係東霸
趴生你都見到同一粒流星嗎? 呢粒真係好光好震撼啊 [想入非非]
見唔到呀~~~掛住留意地面有沒小強 [壓力]

Maxwell
星際雲

文章 Maxwell » 週五 08 8月, 2014 21:41

我2號晚在東霸睇到幾粒, 飛得耐而唔快, 大約有10度, 好光(但不及Nosneb 兄描述的情況)

以前睇過的普通流星快而短暫, 今次睇到既又未到火流星咁勁, 但幾特別.

頭像
Nosneb
夸克星

文章 Nosneb » 週二 12 8月, 2014 11:38

再之前一次見到咁震撼既流星係2010年那次翠峰star party. 大約夜晚11時(不太肯定), 當時我正忙於架設拍攝器材, 然後旁邊友人對我說: "Benson, Benson, 望上去先啦!", 然後我才斯斯然抬高頭看, 但我仍可以看到那很光的流星劃了一秒後才消失, 雖然沒有像30晚PTC那粒一樣的爆閃, 但其光度仍比一般流星耀眼得多, star party現場群眾也隨即歡呼起哄. 很有趣的就係這兩次經驗都係跟同一個朋同場友遇上.

頭像
Nosneb
夸克星

文章 Nosneb » 週二 12 8月, 2014 11:40

Maxwell 寫:我2號晚在東霸睇到幾粒, 飛得耐而唔快, 大約有10度, 好光(但不及Nosneb 兄描述的情況)

以前睇過的普通流星快而短暫, 今次睇到既又未到火流星咁勁, 但幾特別.
可能係跟英仙座流星雨相關的? 好像明天就是最大值嗎 :roll: 今次真係不容錯過

回覆文章

回到「天文話題 Everything about Astronomy」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 16 位訪客