Nikon D810A:專為星空攝影而來的 36MP 全幅 DSLR

回覆文章

baronng
原恆星

文章 baronng » 週二 10 2月, 2015 18:28

係唔係影正常野加返個IR filter就得?

大黃傻貓GARFIELD
中子星

文章 大黃傻貓GARFIELD » 週二 10 2月, 2015 18:34

baronng 寫:係唔係影正常野加返個IR filter就得?
Nikon唔敢講,Canon 係家個 OWB (Original White Balance). 唔知道佢裡面CCD sensor是否好似咁 Canon 嘅頻譜

頭像
wtyu21
夸克星

文章 wtyu21 » 週三 11 2月, 2015 01:14

D810A會不會機身太沈重?

頭像
tatkongau
白矮星

文章 tatkongau » 週三 11 2月, 2015 06:08

呢個價,買部冷凍實際D!

頭像
PeterPeter
夸克星

文章 PeterPeter » 週三 11 2月, 2015 16:59

呢個價可以買到幾部Fujifilm X-M1 (APS-C size)了.
http://briareos.seesaa.net/article/402259003.html
,或買部A7S回來改裝
,或買部己改機的冷凍5D3 :mrgreen:

頭像
opa
夸克星

文章 opa » 週三 11 2月, 2015 17:46

原廠 "改" 天文機如 Canon x0Da 完全可以正常不需修改 WB 日間拍照用, 冷凍機, 換 filter 機就唔該乖乖地帶多一部機了...就算加左 OWB filter 都唔掂...

DVD9
原恆星

文章 DVD9 » 週三 11 2月, 2015 18:38

無反芒影天頂咪要訓喺地

頭像
mangrovetre
原恆星

文章 mangrovetre » 週一 23 2月, 2015 13:19

影天文相是否高ISO 可用比高像素更有價值呢? :D

頭像
Banny Woo
原恆星

文章 Banny Woo » 週一 23 2月, 2015 18:05

N記話 :

Nikon 並不建議將 D810A 用來拍攝一般的題材,因為很有可能會有奇怪的色偏狀況。

頭像
Eddy So
夸克星

文章 Eddy So » 週一 23 2月, 2015 22:25

PeterPeter 寫:呢個價可以買到幾部Fujifilm X-M1 (APS-C size)了.
http://briareos.seesaa.net/article/402259003.html
,或買部A7S回來改裝
剛剛受不動明王病毒感染,已經買了一台Fujifilm X-M1作解毒之用了……

willy
星際雲

文章 willy » 週二 24 2月, 2015 04:11

Eddy So 寫:
PeterPeter 寫:呢個價可以買到幾部Fujifilm X-M1 (APS-C size)了.
,或買部A7S回來改裝
剛剛受不動明王病毒感染,已經買了一台Fujifilm X-M1作解毒之用了……
e部野有乜特別??

頭像
Eddy So
夸克星

文章 Eddy So » 週二 24 2月, 2015 20:00

willy 寫:
Eddy So 寫:
,或買部A7S回來改裝
e部野有乜特別??
傳聞拍攝天文照片效果良好加上“水貨”價格便宜(Body + 16-50 kit lens: HK$2760)。

頭像
PeterPeter
夸克星

文章 PeterPeter » 週三 25 2月, 2015 16:34

你比不動明王毒咗去買
Fujifilm X-M1 + 16-50 kit lens,
再等埋你用呢套野拍啲南天星空相回來毒更多的邊緣人啦:D

頭像
Eddy So
夸克星

文章 Eddy So » 週三 25 2月, 2015 17:42

PeterPeter 寫:你比不動明王毒咗去買
Fujifilm X-M1 + 16-50 kit lens,
再等埋你用呢套野拍啲南天星空相回來毒更多的邊緣人啦:D
聽说溫爺正在台灣試毒中,希望上天保祐阴雲北散,相信自然很快便有測試結果 [萬年奸臣]

回覆文章

回到「天文話題 Everything about Astronomy」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 7 位訪客