攜帶天文器材上飛機

回覆文章
Adrian Chung
星際雲

攜帶天文器材上飛機

文章 Adrian Chung » 週三 22 7月, 2015 05:57

各位師兄好,小弟想請問各位,celestron 127eq powerseeker,主鏡可否Hand Carry 上飛機?小弟會坐國泰航班,其實主鏡不重,若4kg 左右,怕是會否過不了安全檢查。

若果不能Hand Carry 上飛機,各位師兄會怎樣把主鏡安置在行李內寄艙?

感謝各位師兄提供意見 :D

anyone
夸克星

文章 anyone » 週三 22 7月, 2015 08:00

如未開箱的,問問航空公司可否特別安排處理 ?
美國之行好玩嗎? 唔玩耐D ? :D

Patshek
主序星

文章 Patshek » 週三 22 7月, 2015 20:05

Check in 時同地勤講你有支望遠鏡要hand carry 上機

如無意外,佢會比個橙色嘅tag你叫你掛喺件行李上面

Tag上面寫住"BX T",係方便你過security check嗰陣證明件行李已經比airline approve咗

不過有呢個tag唔等如一定可以hand carry上機,因為最終決定權係喺flight crew手上,登機嗰陣如果佢地覺得唔安全,一樣係要寄艙

p.s.小弟上星期都坐國泰去咗轉台灣,成功hand carry epsilon 160上機

星際雲

文章 Adrian Chung » 週三 22 7月, 2015 22:12

感謝兩位師兄前輩指點,我已經經電郵向國泰查詢。國泰回應指,只要沒有超出手提行李的重量以及尺寸限制,應該可以hand carry 上機。

星際雲

文章 Adrian Chung » 週三 22 7月, 2015 22:13

anyone 寫:如未開箱的,問問航空公司可否特別安排處理 ?
美國之行好玩嗎? 唔玩耐D ? :D
溫爺,已經足夠我學到很多東西了。只是提早打聽,希望一切可順利照計劃進行.。

大黃傻貓GARFIELD
中子星

文章 大黃傻貓GARFIELD » 週四 23 7月, 2015 11:38

提醒,如果要帶電源,要留意,而家有啲人或者會用鋰電池,貪佢夠電量。

但係,上飛機鋰電池有規限。上飛機鋰電池以Wh (Watt-Hour) 爲單位。一般電池有標明 mAH, 或 AH同電壓(Voltage)。
Amp-hours (Ah) 轉 Watt-hours (Wh) 係將 Ah 乘電壓 Voltage (V), (1Ah = 1,000 mAh)。例如 10Ah x 12V = 120 Wh。

通常你手提電話、平板電腦、手提電腦內置嘅可以hand carry。士啤電都會俾上嘅。

國泰嘅就100Wh可以手提,寄行李艙上限係160Wh。超過就唔畀,所以要同航空公司 check。
常用水電係12V/7AH,可以上飛機。
奴老闆講嘅大型 12V/80AH鋰電池唔可以上飛機,而家順豐都唔會運(要買可能要搵奴老闆幫手)。
廠製嘅 PowerTank 有7AH或 17AH (Celestron, Meade...),都係水電唔係鋰電池,可以寄行李艙。

頭像
Steve
中子星
聯繫:

文章 Steve » 週四 23 7月, 2015 14:06

大黃傻貓GARFIELD 寫:提醒,如果要帶電源,要留意,而家有啲人或者會用鋰電池,貪佢夠電量。

但係,上飛機鋰電池有規限。上飛機鋰電池以Wh (Watt-Hour) 爲單位。一般電池有標明 mAH, 或 AH同電壓(Voltage)。
Amp-hours (Ah) 轉 Watt-hours (Wh) 係將 Ah 乘電壓 Voltage (V), (1Ah = 1,000 mAh)。例如 10Ah x 12V = 120 Wh。

通常你手提電話、平板電腦、手提電腦內置嘅可以hand carry。士啤電都會俾上嘅。

國泰嘅就100Wh可以手提,寄行李艙上限係160Wh。超過就唔畀,所以要同航空公司 check。
奴老闆講嘅大型 12V/80AH鋰電池唔可以上飛機,而家順豐都唔會運(要買可能要搵奴老闆幫手)。
廠製嘅 PowerTank 有7AH或 17AH (Celestron, Meade...),都係水電唔係鋰電池,可以寄行李艙。
數月前在日本坐內陸機, 一件小小的5000mAh鋰電池都不可寄倉, 要手提上機。 :roll:

大黃傻貓GARFIELD
中子星

文章 大黃傻貓GARFIELD » 週四 23 7月, 2015 15:26

Steve 寫:
大黃傻貓GARFIELD 寫:提醒,如果要帶電源,要留意,而家有啲人或者會用鋰電池,貪佢夠電量。

數月前在日本坐內陸機, 一件小小的5000mAh鋰電池都不可寄倉, 要手提上機。 :roll:
每間航空公司嘅規矩唔同。

回覆文章

回到「天文話題 Everything about Astronomy」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 10 位訪客