簡單嘅將12吋杜蘇肥牛做 push to

回覆文章
大黃傻貓GARFIELD
中子星

簡單嘅將12吋杜蘇肥牛做 push to

文章 大黃傻貓GARFIELD » 週四 26 12月, 2019 16:09

材料:Level Box,中文好多叫法,電子傾角儀、電子坡度儀、電子水平儀、電子量角器、電子角度盒量角器....

圖檔

第二樣,就係之前我前嘅 "呼啦圈"
http://hkastroforum.net/viewtopic.php?f ... 27#p310227

先用手機羅盤校正 0 度(True North)
圖檔

LightBridge 已經校正水平
圖檔

Level box "zero-set" 後放在副鏡箱
圖檔

晚上觀察時,用手機程式搵粒光星,例如 Aldebaran, 參宿七,做一次 alignment,咁就可以玩push to
可以改善嘅係紅色指針安裝紅燈照明,第二就係用可調教腳安裝在盛載望遠鏡嘅板車上做水平調教。

anyone
夸克星

Re: 簡單嘅將12吋杜蘇肥牛做 push to

文章 anyone » 週五 27 12月, 2019 15:01

[Good Job]

頭像
Eddy So
夸克星

文章 Eddy So » 週五 27 12月, 2019 22:12

[Good Job]

大黃傻貓GARFIELD
中子星

文章 大黃傻貓GARFIELD » 週六 28 12月, 2019 16:19

忘記講,圓圈嘅360度刻度 template,可以喺呢度整
https://www.blocklayer.com/circle-divider.aspx
Output PDF,下載喺電腦,分頁印出,然後做手工貼好

anyone
夸克星

文章 anyone » 週六 28 12月, 2019 18:00

[Good Job]

頭像
Wongsir
壇主
聯繫:

文章 Wongsir » 週六 28 12月, 2019 21:56

[Good Job]

回覆文章

回到「天文話題 Everything about Astronomy」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 2 位訪客