舊衣服新用途

回覆文章
大黃傻貓GARFIELD
中子星

舊衣服新用途

文章 大黃傻貓GARFIELD » 週三 29 4月, 2020 13:47

攝星比目觀更大嘅煩惱就係每次出動都好似搬屋開檔咁,我有天台和儲物屋已經好好運,最頭痛就係你嘅攝星組合(configuration)你整好咗就唔想拆開。例如相機、望遠鏡、減焦/平場、濾鏡櫃桶、攝影機、guiding,都已經 tune 到好靚,你點會「身痕」走去拆開晒,第二次影星先組裝?
你又想有另一個 configuration(例如一個係 wide,一個深空、一個行星),你 set 好放喺度,但係天氣差,無得用,點算?因為會積聚塵埃。
附加檔案

中子星

Re: 舊衣服新用途

文章 大黃傻貓GARFIELD » 週三 29 4月, 2020 13:48

人人屋企衣櫃一定有好多舊T恤、polo恤...,甚至床單、枕頭袋
日前靈機一動,就幫我啲攝星架生着衫
附加檔案

中子星

文章 大黃傻貓GARFIELD » 週三 29 4月, 2020 13:50

於是,你唔駛下下再組合,唔駛一定放入儲存箱,但係可以防塵
如果係大件嘅組合,舊嘅毛巾、床單就會啱用。
附加檔案

anyone
夸克星

文章 anyone » 週四 30 4月, 2020 08:28

[Good Job]

回覆文章

回到「天文話題 Everything about Astronomy」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 9 位訪客