中學生們...!!!...有興趣嗎?.....(請盡量回覆)...thx...!

頭像
Smile
紅巨星

文章 Smile » 週二 08 3月, 2005 22:40

其實我都有興趣的!
不過....恐怕要在高考過後才能參與有關活動了~:)
我的email :
mil_mile@yahoo.com.hk

Ricky
星際雲

文章 Ricky » 週二 08 3月, 2005 22:52

一切意見收到,
有興趣的就留下e-mail.....la...!

頭像
WenXP
夸克星
聯繫:

文章 WenXP » 週三 09 3月, 2005 05:17

我諗Ricky其實未有咩具體方案, 佢只係想搵一班志同道合o既人一齊睇下星討論下天文o者, 係咪? :wink:

其實Ricky你如果想有一班天文朋友, 可以多參加本論壇活動, 認識下d同好, 討論下天文物理, 平時亦可約埋睇星, 唔使話一定要自己組織一個團體o既~ :wink:

Ricky
星際雲

文章 Ricky » 週三 09 3月, 2005 17:33

對...對...對...!!!
我都知道論壇是有活動...!
但我總認為頻率欠缺了麼...!
以及,
好像不少活動都與坐井拉上關係...
我就是想脫離這限制.........!

頭像
物理小子
白矮星

文章 物理小子 » 週三 09 3月, 2005 18:04

我係中四既……
E-mail: nel99scout@yahoo.com.hk

頭像
chrislichi
夸克星

文章 chrislichi » 週三 09 3月, 2005 19:38

唔知得唔得......但留低e-mail先
uihk2002@yahoo.com.hk
*******SYY HOPPER*******

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週四 10 3月, 2005 00:27

Ricky 寫:好像不少活動都與坐井拉上關係...
此乃心魔也.施主內心應去除孽障,方始能修成天文正果
正所英雄莫問出處,何必計較門戶之別?
合則來,不合則去.任何組織內,人之去留亦必發生.
善哉~~ 善哉~~ :lol: :lol: :lol: :lol:

頭像
PRISM
主序星

文章 PRISM » 週四 10 3月, 2005 00:37

Wah! 寫:
善哉~~ 善哉~~ :lol: :lol: :lol: :lol:

wah!!看來你已入成了得道高僧!!!哈哈
韓愈〈原道〉:
「坐井而觀天,曰天小者,非天小也,實乃所見者小也。」

頭像
PRISM
主序星

文章 PRISM » 週四 10 3月, 2005 00:39

Smile 寫:香港聯校天文協會--- 這一代嗎?
搞得不算很好啊~~(個人覺得)--所以現在它的名聲都大大的減低了呢~
:roll: 它搞的大都只是一些以觀星為名的聯校活動...對於真正的天文知識和深入點的討論都欠缺了呢~
我從沒有玩過這個會, 不過聽到的是他們以天文為名, 其他目的為實
韓愈〈原道〉:
「坐井而觀天,曰天小者,非天小也,實乃所見者小也。」

頭像
Astrocat
中子星

文章 Astrocat » 週四 10 3月, 2005 00:53

難道他就是傳說中的高人"星月僧輝"? :shock:
PRISM 寫:
Wah! 寫:

wah!!看來你已入成了得道高僧!!!哈哈

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週四 10 3月, 2005 01:08

Ricky 寫:我就是想脫離這限制.........!
其實如果你唔想同公開組織拉上關係, 或者可以去下太空館0既活動識下人先?
又或者好天時去下北潭湧, 水口等地方, 一定可以識到唔少同好呢. :roll:

頭像
Astrocat
中子星

文章 Astrocat » 週四 10 3月, 2005 01:12

公開天文會社唔係黑社會, 唔會有入無出架喎
"合則來,不合則去." Wah!!兄講得好巖呀

Ricky
星際雲

文章 Ricky » 週四 10 3月, 2005 21:22

我都明白大家之見解...
...但......!
多一個活動空間,
不就是更好嗎...?

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週四 10 3月, 2005 22:00

我唔見有人反對呀~ ^^
不過我估 Wenxp 意思係: 如果你地搞小組, 而又未有確實方案0既話, 最初0既時候可以嘗試下一齊參加其他組織搞0既活動, 先互相認識下都好呀.

頭像
SY Lok
夸克星

文章 SY Lok » 週四 10 3月, 2005 22:13

不如考慮參加這個星期六日, 坐井會辦的觀星營. 認識多些志同道合的朋友, 不失為一件有意義的事呢!
:P

http://www.hkastroforum.net/bbs/viewtopic.php?t=3599

回覆文章

回到「天文話題 Everything about Astronomy」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 26 位訪客