南天極尋找法

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週三 28 3月, 2007 11:26

對。如果無人指極,只有kenko/vixen極軸鏡都係無用的。

最重要係綠色激光及有專人(Wah!!)指極。

然後就好似我這些懶人,用kenko/vixen極軸鏡坐享其成。:)

頭像
WenXP
夸克星
聯繫:

文章 WenXP » 週三 28 3月, 2007 11:45

最快速的對極法:

帶同Wah!!一起去觀星. :lol:

頭像
gary125
紅巨星

文章 gary125 » 週三 28 3月, 2007 12:15

Besides Vixen / Kenko, Zhitong eq mount also have marking for south-celestrial polar alignment ( via 4 stars in Octant ).

however, my skywatcher eq-mount does not have such features :( :(

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週三 28 3月, 2007 15:09

WenXP 寫:最快速的對極法:

咁你首先要送指 green laser 俾佢人肉造星先得喎. :lol: :lol: :lol:

頭像
opa
夸克星

文章 opa » 週三 28 3月, 2007 15:39

豆豸苗 寫:
WenXP 寫:最快速的對極法:

咁你首先要送指 green laser 俾佢人肉造星先得喎. :lol: :lol: :lol:
如果附近有人影緊野你地又睇唔到佢會點呢? :?

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週三 28 3月, 2007 15:55

opa 寫:如果附近有人影緊野你地又睇唔到佢會點呢? :?
冇計, 如果有人0係對極呢十分鐘內撞正影緊相0既話. 只有話佢唔好彩 lu.
佢遇到呢十分鐘(快的可能唔使)總好過佢遇到教人睇星0既間歇性 laser 匯演啦. :lol: :lol: :lol:
又或者換個諗法, 佢咁0岩苦腦緊對極, 好彩有人指個南極俾佢對喎. :lol: :lol: :lol:

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週三 28 3月, 2007 16:18

其實成個過程(5分鐘內),內只係粗略對極時才要用laser,我估都係30-90秒。

如果在同一個caravan park或motel內開laser,確實會影響到旁人,好彩我地住的地方無其他天文友。不過澳洲地大,由我地住的地方去其他旅館,駕車都要5-6分鐘。差不多由尖沙咀去到油麻地咁遠。

在澳洲開枝10mw的laser指向天,應該無在水口觀星時開laser咁嚴重吧。

當然最好都係用drift method慢慢對啦。

頭像
jj12667
中子星

文章 jj12667 » 週三 28 3月, 2007 18:29

XR250 寫:TONGKW,我這次都是用Kenko NES。

在我們鋸牛扒飲紅酒的時候,全靠Wah!!在門外找南極,再用green laser指向南極後,加上NES極軸鏡上的刻度,我只雖2-3分鐘就對好南極。
後來我再用vixen 60s+GA4 drift多2次,大約再多花10分鐘就已經align好南極。我用300mm+DSLR 在這個台製的NES上unguide 3mins都無問題。
如果只係影魚眼,可以skip去drift method的步驟。

其實重點係一定要有"綠色激光"及vixen/kenko極軸鏡。
幾時請我鋸扒呢.....!

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週三 28 3月, 2007 18:48

jj12667 寫:
XR250 寫:TONGKW,我這次都是用Kenko NES。

在我們鋸牛扒飲紅酒的時候,全靠Wah!!在門外找南極,再用green laser指向南極後,加上NES極軸鏡上的刻度,我只雖2-3分鐘就對好南極。
後來我再用vixen 60s+GA4 drift多2次,大約再多花10分鐘就已經align好南極。我用300mm+DSLR 在這個台製的NES上unguide 3mins都無問題。
如果只係影魚眼,可以skip去drift method的步驟。

其實重點係一定要有"綠色激光"及vixen/kenko極軸鏡。
幾時請我鋸扒呢.....!
我有手信比你,你想鋸扒定係要手信?

只可以是但一樣 :)

starfish
星際雲

文章 starfish » 週五 30 3月, 2007 10:37

Wah兄呢一篇文章,,如果早一年前睇就好啦,,,,唔洗我去到澳洲都睇唔到南天極個位置呀麻,,,,, :oops:
不過真係要讚一讚呢一個貼文,,,,有得玩又有得學,,,,,,一個字"正"!!
唔該晒 "wah",,,,, :D

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週二 12 4月, 2011 12:38

隔了4年再去,今次第一晚都係先用7x50雙筒鏡找到SCP(南天極),再用激光point住,然後用polarscope上的刻度就對pole, 唔drift alignment的話,150mm鏡頭影4分鐘係無問題。

第一晚開激光時間只係十秒八秒。第2-3晚只3-4秒。第4-5晚連激光也不用開,只係靠polarscope花1分鐘就對好。要花一分鐘對pole,係因為用來對位的南極座2粒星只有6等。要花點時間等瞳孔張開才可睇到polarscope內的度刻及2粒6等星

頭像
jj12667
中子星

文章 jj12667 » 週三 13 4月, 2011 01:10

XR250 寫:隔了4年再去,今次第一晚都係先用7x50雙筒鏡找到SCP(南天極),再用激光point住,然後用polarscope上的刻度就對pole, 唔drift alignment的話,150mm鏡頭影4分鐘係無問題。

第一晚開激光時間只係十秒八秒。第2-3晚只3-4秒。第4-5晚連激光也不用開,只係靠polarscope花1分鐘就對好。要花一分鐘對pole,係因為用來對位的南極座2粒星只有6等。要花點時間等瞳孔張開才可睇到polarscope內的度刻及2粒6等星
超人.....

頭像
昇仔
夸克星

文章 昇仔 » 週三 13 4月, 2011 15:15

jj12667 寫:
XR250 寫:隔了4年再去,今次第一晚都係先用7x50雙筒鏡找到SCP(南天極),再用激光point住,然後用polarscope上的刻度就對pole, 唔drift alignment的話,150mm鏡頭影4分鐘係無問題。

超人.....
如果冇估錯既話,我應該花一個鐘都對唔到 :twisted:

回覆文章

回到「天文話題 Everything about Astronomy」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 26 位訪客