今日難得好好天~

頭像
豆豸苗
夸克星

光柵像~

文章 豆豸苗 » 週四 03 7月, 2003 03:22

alyf 寫:
豆豸苗 寫:74cm 即係f/6... 尋日同學仔入農莊拋光時我用過software check, 似乎只需要拋物面化少少, 球面或者都唔太差呀.
how about 51cm, any example how curve/watermelon it should be?
左面係 51 cm 焦距0既光柵像. 右面係74cm 焦距0既光柵像~ (假設用蔡sir 提供0既光柵測試)
附加檔案

訪客

Re: 光柵像~

文章 訪客 » 週四 03 7月, 2003 14:07

豆豸苗 寫:
alyf 寫:
豆豸苗 寫:74cm 即係f/6... 尋日同學仔入農莊拋光時我用過software check, 似乎只需要拋物面化少少, 球面或者都唔太差呀.
how about 51cm, any example how curve/watermelon it should be?
左面係 51 cm 焦距0既光柵像. 右面係74cm 焦距0既光柵像~ (假設用蔡sir 提供0既光柵測試)
thxthx~~
邊度搵呢個software出來的??

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週四 03 7月, 2003 15:34

Anonymous 寫:thxthx~~
咦咦. 你係邊個? :P
你可以0黎呢度download~
Ronchi for Windows

頭像
alyf
主序星

文章 alyf » 週四 03 7月, 2003 16:18

豆豸苗 寫:
Anonymous 寫:thxthx~~
咦咦. 你係邊個? :P
你可以0黎呢度download~
Ronchi for Windows
係我呀, 頭先無喇喇logout左!
thxthx~

ask one more thing, what is the meaning of grating offset?

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週四 03 7月, 2003 16:53

grating 係指張光柵 1mm 內有幾多條黑線.
蔡sir 果0的光柵大約係 1mm 4 條黑線. :)

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週四 03 7月, 2003 22:03

alyf 寫: ask one more thing, what is the meaning of grating offset?
呢個係用鏡中心的曲率半徑為基準"0",負值即是把光柵置於這個曲率中心以內,正值即是把光柵置於曲率中心以外.

回覆文章

回到「氣象地理 Weather & Geography」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 23 位訪客