我對相對論的誤解??

回覆文章
sonnysiaki
星際雲

我對相對論的誤解??

文章 sonnysiaki » 週五 07 12月, 2007 21:39

相對論...我唔識分咩叫廣,,,咩叫狹...
只知,,一樣物件愈移動得快,,,愈接近光速,,,佢本身自我既"生長rate/speed"就愈慢

所以...一個成日跑步既人,,,因為佢成日好快咁郁...所以佢無咁易老? :lol:

頭像
扒飯撈麵
夸克星

文章 扒飯撈麵 » 週六 08 12月, 2007 01:19

狹...involve constant velocity motion only
other conditions are in 廣,,,

頭像
WenXP
夸克星
聯繫:

Re: 我對相對論的誤解??

文章 WenXP » 週日 09 12月, 2007 13:56

狹義相對論是只考慮直線均速運動的物體,
而廣義相對論就更進一步, 所有種類的運動的物體都考慮.
因此, 狹義相對論為廣義相對論的子集.
sonnysiaki 寫: 只知,,一樣物件愈移動得快,,,愈接近光速,,,佢本身自我既"生長rate/speed"就愈慢

所以...一個成日跑步既人,,,因為佢成日好快咁郁...所以佢無咁易老? :lol:
是的~ 8)

Maxwell
星際雲

文章 Maxwell » 週日 09 12月, 2007 16:31

sonnysiaki 寫: 所以...一個成日跑步既人,,,因為佢成日好快咁郁...所以佢無咁易老? :lol:
不是, 這跟相對論沒有關係.

Maxwell
星際雲

文章 Maxwell » 週日 09 12月, 2007 16:35

sonnysiaki 寫:相對論...我唔識分咩叫廣,,,咩叫狹...
只知,,一樣物件愈移動得快,,,愈接近光速,,,佢本身自我既"生長rate/speed"就愈慢
:lol:
[ 佢本身自我既"生長rate/speed"就愈慢 ]

Totally not well defined.
However, it should be wrong very likely.

頭像
WenXP
夸克星
聯繫:

文章 WenXP » 週一 10 12月, 2007 00:44

Maxwell 寫:
[ 佢本身自我既"生長rate/speed"就愈慢 ]

Totally not well defined.
However, it should be wrong very likely.
Oh? Please explain...

回覆文章

回到「天文物理 Astrophysics」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 7 位訪客