有關於相對論的一個問題!

頭像
梅西爾
夸克星

文章 梅西爾 » 週二 06 5月, 2008 20:05

David 寫:
梅西爾 寫:愛因斯坦否定了絕對空間好易明
可否分享下他否定絕對空間的理據?
就在一個火車之中,
一位乘客在客車的車卡之中做了第一件事,
過了15分鐘以後該位乘客做了第二件事,
在乘客之中看來,
第一件事和第二件事都是在`同一個車卡,
即同一個空間發生,
但是在火車外看可不是,
因為當該位乘客做了第一件=事以後,
火車在相隔十五分鐘之內坎了一段距離,
而不是同一空間,
所以否定了絕對空間!

頭像
梅西爾
夸克星

文章 梅西爾 » 週二 06 5月, 2008 20:07

又或者話,
我坐在巴士上,
巴士是全速行走,
我在開車後十分鐘弄一個石頭出車外,
和在開車後十一分鐘弄一個石頭出車外,
兩個石頭的距離不一樣!

頭像
David
中子星
聯繫:

文章 David » 週二 06 5月, 2008 20:11

好似唔用相對論都講到你講的東西。 :(

頭像
梅西爾
夸克星

文章 梅西爾 » 週二 06 5月, 2008 20:13

David 寫:好似唔用相對論都講到你講的東西。 :(
但這是一個相對論的證明,
萬有引力也不用在太空之中找星做實驗,
因為地球之上都可做到,
如是也!

kristiano
星際雲

文章 kristiano » 週二 06 5月, 2008 20:42

梅兄可否說明甚麼是"絕對空間"?
我們要觀測甚麼物理現象, 才能肯定或否定"絕對空間"的概念呢?

頭像
梅西爾
夸克星

文章 梅西爾 » 週二 06 5月, 2008 20:46

1.万有引力定律是支配宇宙一切物体的根本定律.
2.宇宙在空间上是无限的大的,没有边界.
3.宇宙的无限天体通过万有引力相互吸引,相互约束,维持宇宙的稳定.
4.宇宙是由上帝的第一推动下开始的,然后一成不变地运行下去.

http://baike.baidu.com/view/1416593.htm

頭像
David
中子星
聯繫:

文章 David » 週二 06 5月, 2008 22:57

我想梅兄可試找下列的資料:

1.相對論的假設
2.如何由這些假設證明「速度越快,距離越短」的現象

之後你便可能對「沒有絕對空間」這句有準確點的理解

頭像
梅西爾
夸克星

文章 梅西爾 » 週三 07 5月, 2008 18:36

David 寫:我想梅兄可試找下列的資料:

1.相對論的假設
2.如何由這些假設證明「速度越快,距離越短」的現象

之後你便可能對「沒有絕對空間」這句有準確點的理解
好,
我試試!

頭像
sptfung
主序星

文章 sptfung » 週三 09 7月, 2008 03:26

梅西爾 寫:1.万有引力定律是支配宇宙一切物体的根本定律.
2.宇宙在空间上是无限的大的,没有边界.
3.宇宙的无限天体通过万有引力相互吸引,相互约束,维持宇宙的稳定.
4.宇宙是由上帝的第一推动下开始的,然后一成不变地运行下去.

http://baike.baidu.com/view/1416593.htm
你講呢句已經足以證明你理解錯誤,愛因斯坦犯佢一生最大o既錯誤都係因為佢認為宇宙係穩態o既

對於你o既態度,

第一, 你講o野唔夠精準, 例如經常用「支配」、「约束」等不精確字眼,一睇就知你唔係從事科學研究o既人;你可知科學理論係唔會被「證明」o既,科學o既價值在於任何科學理論都唔係絕對正確,科學只係人類表達大自然o既一種方法。

第二, 你用o既字眼同其他人完全唔同,你又自以為自己一定正確,同你溝通簡直雞同鴨講。當人地問你究竟你用o既字眼係點解o既時候你又畀唔到一個精密o既定義,好難令人信服。由此睇得出你o係天文 / 物理方面並冇受過大學程度o既教育,而唔肯接受人地意見亦係阻礙科學進步同交流o既主要原因之一。

第三, 睇得出你對書中所言盲目信從 ( 不論科普又好,textbook又好,其實根本我地連你睇咩書都唔知,你又唔肯講 ) ,講o野唔經大腦分析,自信心極強,畀自己所信蒙蔽事實,又唔肯認,我覺得你如果要做大學程度o既研究係死梗,所以你都係留o係度發表偉論,咁應該會對你好d。

不過可能你都係一d網絡憤青,只係敢o係論壇發表意見,出到街唔敢出聲果d ( 我唔知呀,你自己知自己事。)

其實你咁有頭腦,諗到咁多理論,呢度一個人都唔明你講咩,點解你唔試下將你o既論文 ( 如果你知咩叫論文o既話 ) 拎畀大學教授睇睇,可能你會好似當年愛因斯坦賞識玻色咁呢,人地有玻色子 (Bosons) 以佢命名,睇你都唔會差去邊掛?

回覆文章

回到「天文物理 Astrophysics」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 10 位訪客