攝影問答--SLR 同DC 影天文相邊樣好D?

頭像
Smile
紅巨星

攝影問答--SLR 同DC 影天文相邊樣好D?

文章 Smile » 週四 25 9月, 2003 12:58

如題啦~~!! :D

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週四 25 9月, 2003 13:55

我無乜經驗,不過略有所聞.
話用SLR影出來的銀河相會noise低好多,但曝光時間較長.而多數DC的曝光時間短,影出來的noise較多,要做stacking來補償.所以如果影DSO,SLR似乎會靚D?
但係DC係即係出個結果,而SLR要衝印,成功與否都唔係即時知.

訪客

文章 訪客 » 週四 25 9月, 2003 14:08

Hello Wah!

May I question why 多數DC的曝光時間短,影出來的noise較多.

As I understand that noise from DC is mainly from thermal noise. When the CCD is switched on for a considerable long time, then there are pixels getting hot and come up with "hot-pixel". Therefore the longer the exposure, the higher the noise level it should be.

BTW, how is your cooled CCD from China? Tonight is great for a test (as well as those Canon 300D owners).

Kai Ming

訪客

文章 訪客 » 週四 25 9月, 2003 15:07

DC noise較多,係因為香港好熱,所以即使NR之後都仲係比唔上菲林.
國內的CCD要用Win98,我用的係WinXP,所以仲未用得到.....

頭像
Smile
紅巨星

文章 Smile » 週四 25 9月, 2003 17:05

咁係咪即係話SLR 0係質素上係咪好過DC呢??
即只係菲林0既問題?? :?:

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週四 25 9月, 2003 17:38

應該係DC仲有好多方面可以改善,特別係hotpixel等noise方面的問題,如果解決左,佢曝光時間一定會做到更長.
但係到時又可能會有電源供應的問題....

頭像
扒飯撈麵
夸克星

文章 扒飯撈麵 » 週日 12 10月, 2003 19:15

不過dc唔使曝光咁耐
對追星的要求較低同其他環境因素影響較少
(雲都話睇到,風就好難避)
最正係即時知結果,可以作調整

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週日 12 10月, 2003 22:27

以現時大家一般用的小型器材(幾千蚊級數的)來影星野及星雲星團, 還是用菲林影會比較靚.

至於月球行星, DC就已經遠遠拋離菲林了, 對技術的要求也無噤高.

我見現時DC/DSLR的問題是曝光時間不能太長, 對於暗淡的DSO很難影到足夠的s/n ratio, 而且對紅色星雲也不大敏感, 所以我覺得還未合格.

如果玩天文攝影入門, 不妨平平地買部SLR玩住先, 一部SLR加支標準鏡($3,000)加上赤道儀追蹤已經可以影到好多靚相.

呢張天鵝座就只是用一台平價小型赤道儀、一支幾百蚊嘅折射鏡做追蹤、一部幾百蚊嘅SLR及一支幾百蚊嘅二手標準鏡就已經影到.

圖檔

CK
紅巨星

文章 CK » 週一 13 10月, 2003 15:22

用普通菲林單鏡機 + 赤度儀 +導星鏡練好D技術先玩數碼機,雖然CCD比菲林敏感,但都要追綜架! :wink: :wink:

ck

頭像
sodium
白矮星

文章 sodium » 週一 13 10月, 2003 15:39

Subaru 寫:以現時大家一般用的小型器材(幾千蚊級數的)來影星野及星雲星團, 還是用菲林影會比較靚.

如果玩天文攝影入門, 不妨平平地買部SLR玩住先, 一部SLR加支標準鏡($3,000)加上赤道儀追蹤已經可以影到好多靚相.

呢張天鵝座就只是用一台平價小型赤道儀、一支幾百蚊嘅折射鏡做追蹤、一部幾百蚊嘅SLR及一支幾百蚊嘅二手標準鏡就已經影到.
我set野都不過4000蚊
(二手EQ4 900蚊+EOS66+電池pack 1600蚊+ss100s1500蚊)
total 4000 :D

dobs
夸克星

文章 dobs » 週一 13 10月, 2003 17:19

Subaru 寫:以現時大家一般用的小型器材(幾千蚊級數的)來影星野及星雲星團, 還是用菲林影會比較靚.

至於月球行星, DC就已經遠遠拋離菲林了, 對技術的要求也無噤高.

我見現時DC/DSLR的問題是曝光時間不能太長, 對於暗淡的DSO很難影到足夠的s/n ratio, 而且對紅色星雲也不大敏感, 所以我覺得還未合格.

圖檔
那你推介哪一台平價小型赤道儀呢 :?:

頭像
Smile
紅巨星

文章 Smile » 週一 13 10月, 2003 18:32

係啦~!!??
邊台係小型又平價0既呢??^^

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週一 13 10月, 2003 22:39

sodium 寫:我set野都不過4000蚊
(二手EQ4 900蚊+EOS66+電池pack 1600蚊+ss100s1500蚊)
你可考慮整支定焦標準鏡, 影嚇追蹤星野, 好好玩嫁.

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週一 13 10月, 2003 22:47

那你推介哪一台平價小型赤道儀呢
係啦~!!??
邊台係小型又平價0既呢??^^
我用果台mount係Astro LN, 已經停產. Size應該跟New AR, EQ-5差不多, 在以前來講是一台入門級的赤道儀.

現在很多國產的赤道儀價格很底, 不過我無乜留意近來的產品, 所以未有什麼推介.

頭像
sodium
白矮星

文章 sodium » 週一 13 10月, 2003 22:52

Subaru 寫:
sodium 寫:我set野都不過4000蚊
你可考慮整支定焦標準鏡, 影嚇追蹤星野, 好好玩嫁.
我想用ss100s鐺680mm定焦MF鏡
EQ4鮑追蹤ga~

回覆文章

回到「天文物理 Astrophysics」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 25 位訪客