四路人問題

回覆文章
bamboo
主序星

四路人問題

文章 bamboo » 週四 15 2月, 2007 10:53

下面的一道運動學題目很有趣,大家不妨試一試。

在平面上有四條直路,任何兩條路都有交點,但沒有三條路相交於同一點。

四名路人ABCD各自沿著路abcd作均速運動。已知當路人A分別經過a與bcd的交點時,剛好與路人BCD相遇;而路人B分別經過b與cd的交點時,也剛好與路人CD相遇。

請証明路人C經過c與d的交點時,正好與路人D相遇。

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週四 15 2月, 2007 23:15

好深的數學題, 無乜頭緒...

頭像
WenXP
夸克星
聯繫:

文章 WenXP » 週五 16 2月, 2007 14:44

我認為沒可能發生這種情況.

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週五 16 2月, 2007 15:03

WenXP 寫:我認為沒可能發生這種情況.
點解? :?

頭像
hunter_大祭司
紅巨星

文章 hunter_大祭司 » 週五 16 2月, 2007 18:04

豆豸苗 寫:
WenXP 寫:我認為沒可能發生這種情況.
點解? :?
神經病院院長所出的數學問題???!哈哈哈(說笑而巳) :oops: :? :lol: :lol: :lol:

BKSo
原恆星

文章 BKSo » 週五 16 2月, 2007 18:16

Hint: Draw the trajectories of ABCD on the space-time diagram. :lol:

頭像
WenXP
夸克星
聯繫:

文章 WenXP » 週一 19 2月, 2007 21:32

BKSo 寫:Hint: Draw the trajectories of ABCD on the space-time diagram. :lol:
如何畫? 請高人指點...

observer
紅巨星

文章 observer » 週四 22 2月, 2007 09:00

卷機山花

文章 卷機山花 » 週六 03 3月, 2007 22:38

BKSo 寫:Hint: Draw the trajectories of ABCD on the space-time diagram. :lol:
唔好俾「時空」呢樣野嚇親~其實只係會考既S-T graph黎~
將兩個s-t graph駁係個平面圖度,咁就可以將時間同位置連埋拉成一條線。

好多人開始做呢題個陣淨係畫左個平面既二維圖,就係咁忽略左相交點(純粹位置上唿合)唔等於相遇點(位置加時間上唿合)
如果兩條空間直線相交既話,就真係同時同地相遇啦﹗

聽講廣義相對論計數個陣都係咁,將時間個axis加落去,令到時間同空間既關係變到一個幾何圖形咁~

回覆文章

回到「天文物理 Astrophysics」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 10 位訪客