科幻思考 -- 重新建立文明

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週三 23 5月, 2007 22:59

WenXP 寫:有高等生物的地方就會有文明...
題目是"重新建立文明". 甚麼是"重新"呢? 譬如說"重新做人", 就有痛定思痛、萬象更新、去蕪存菁、淨化的意思, 而不是只重覆做以前做過的事啊! 似乎"重新"的英文不是rebuild、make或create. 有沒有好提議? ^^"
要有咁0既理念, 似乎要先假設佢地唔使掙扎求存. :roll:
唔需要擔憂生存呢個問題後, 再諗"重新建立"呢個咁高層次0既要求.

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週三 23 5月, 2007 23:24

我之前理解"重新"即係從零開始的意思, 而不是另起爐灶, 完全放棄舊有事物.

我覺得WenXP係想人類在新星球做一個烏托邦...

我認為只有要人性的存在, 歷史的教訓都一定會再次出現. 這是遺傳基因留給人類的, 是不可能磨滅掉的.

頭像
物理小子
白矮星

文章 物理小子 » 週四 24 5月, 2007 11:34

呢個case同我地人類幾千年前形成文明唔同
幾千年前,人類係由零開始
呢個case,人類係由有知識、科技開始

所以……
1. 頭一個月應該做甚麼? <--始終都係最基本既野--找尋安居之所(or 起屋)、找尋穩定既食物資源(find or produce)、理解呢個星球既環境(至少呢個area)
2. 頭一年應該做甚麼? <--建立社群和管理層、選擇管理層的建立模式(民主?)、定立規矩(法律?)
3. 頭十年應該做甚麼? <--Reproduction(At least from 30 people to 90 people)、Develop Medical System、Expand the Society
4. 頭一百年應該做甚麼? <--發展科技、試圖和地球聯絡

頭像
WenXP
夸克星
聯繫:

文章 WenXP » 週四 24 5月, 2007 13:33

政治、道德、人文的事我還未想通.
不過關於頭一個月的求存方面, 大家都似乎忽略了四季的問題...
頭一年, 我會用立竿見影法, 估算星球的大小、一年的長度、四季的變化, 以圖找出氣候最佳的位置作為長住久居之地.
(將本題放在"天文物理"版是有原因的 :lol:)

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週四 24 5月, 2007 20:01

若星球和地球大小差不多, 加上有海洋阻隔, 大遷徙的工作未必可以在一年甚至十年間做得到. :roll:

忽然再想到, 生還者的文化背景, 對於新星球的的未來文明是會有深遠巨大的影響.
若是不丹文族的人, 新星球的使用期可能很長; 若是美國或香港人, 則新星球很快就玩完!

小比得II
主序星

文章 小比得II » 週二 26 2月, 2008 19:45

其中一樣都幾緊要的...就係有咁詳細得咁詳細留下第一代人的紀錄,最好係文字+圖畫+聲音(如果第一代人做得到的話),免得日後又神話又傳說又宗教,都搞唔清"人類"的起源....

回覆文章

回到「天文物理 Astrophysics」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 11 位訪客