科幻思考 -- 重新建立文明

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週三 23 5月, 2007 00:56

在地球,蛋白質可以靠昆蟲,可能比打獵安全。當然摘野果及食蟲,都可能會毒死。

在WenXP的星球,有太多野係唔知,所以無得爭論打獵定係農業先,安全就得啦。話唔定,隨地都係唔識返抗的肉食。不過咁算唔算打獵?不過比著係我,得石頭及木棍,未有金屬武器前,我會選擇去種田,而唔去打獵。"打獵"這個terms應該有危險成份的,海灘掘貝類海產唔算係打獵吧??

"人的生命"係最重要的資源,假如打獵及農業都安全,就兩樣一齊做啦。

頭像
WenXP
夸克星
聯繫:

文章 WenXP » 週三 23 5月, 2007 01:25

大家會想將地球的文明全部帶落這星球嗎?
不論是科學、藝術、道德各方面.

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週三 23 5月, 2007 01:31

諗諗下。

由30位ISS工作人員開始的新星球。 在這未知的星球,可能連生存都有問題時,如果對待環保?

頭1年要做嗎?做什麼?

頭10年要做嗎?做什麼?

頭100年呢?

How? What? 人力, 時間及資源如何分配?有人可以具體講下嗎?

頭像
layanata
夸克星
聯繫:

文章 layanata » 週三 23 5月, 2007 01:38

看上面的討論, 大家都急不及待要儘快把地球上所謂的文明建立在新星球上,

一去到就殺殺殺... 要成為食物鏈的頂部...

其實這是不是好事呢?

自身都未穩定, 就寫書寫書寫書, 到全部死晒, 書有甚麼用?
就算將來其他星系人看到, 知道有人類, 那又如何呢?

是否一定要佔據整個星球才可以生存?
點解你食獅子就得, 獅子食你就要殺左佢.
沒有電腦用是否就要死?

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週三 23 5月, 2007 01:47

XR250 寫:在地球,蛋白質可以靠昆蟲,可能比打獵安全。當然摘野果及食蟲,都可能會毒死。

在WenXP的星球,有太多野係唔知,所以無得爭論打獵定係農業先,安全就得啦。話唔定,隨地都係唔識返抗的肉食。不過咁算唔算打獵?不過比著係我,得石頭及木棍,未有金屬武器前,我會選擇去種田,而唔去打獵。"打獵"這個terms應該有危險成份的,海灘掘貝類海產唔算係打獵吧??

"人的生命"係最重要的資源,假如打獵及農業都安全,就兩樣一齊做啦。
正因為人的生命係最重要, 所以一開波一定無可能靠長線投資來維持生計. 在農業投資期(包括品種開發, 改良等投資)要維持生計, 必然要另覓方法得到食物.
食物最直接安全的來源是可食用的水果, 但水果只限於收成期(多數是秋天). 在沒有果實的季節(冬天,春天)去尋找可食用植物是極困難的, 若只靠摘果來維生可能會朝不保夕, 所以捕獵在初期是無法避免的 (總不成守株待果吧?!).
只要捕得一定數目的食草動物, 就可以放牧, 由此可以得到長期飯票, 免除打獵之苦. 多出來的時間就可以做更多食物以外的事情.

即使從"人的生命係最重要的"角度思考, 我都仍然覺得農業的先後次序一定會排在捕獵之後.

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週三 23 5月, 2007 01:56

WenXP 寫:大家會想將地球的文明全部帶落這星球嗎?
科學,如果係指近100年的科技,例如電子/能量運用,可能在第1代人死後很多年都未能發展到。

人類歷史我唔係好識,不過我覺得這30人所擁有的技術及資源,發展10年後,只係大約等如地球剛剛過了石器時代吧?

藝術,最多都只可以傳授技巧。但這不是我心目中的藝術。

道德? 最近好hit的topic,只要大部份人agree的事情,這就是道德標準。 就留給這30人話事啦。

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週三 23 5月, 2007 01:57

layanata 寫:看上面的討論, 大家都急不及待要儘快把地球上所謂的文明建立在新星球上,

其實這是不是好事呢?

自身都未穩定, 就寫書寫書寫書, 到全部死晒, 書有甚麼用?

沒有電腦用是否就要死?
若少量人類(只有30人)能在野外生存, 必然要想法子做到食物鏈的頂部, 否則一個月死一個, 不足三年就死清光, 何來下一代?
螻蟻尚且偷生, 人類求存也是理所當然的事.

我所講的寫書, 是為了科技的保存, 不是寫散文小說.
科技的保存是為了提高人類生存能力和優勢.

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週三 23 5月, 2007 02:03

layanata 寫:看上面的討論, 大家都急不及待要儘快把地球上所謂的文明建立在新星球上,

其實這是不是好事呢?

沒有電腦用是否就要死?

弱肉強食,物競天擇,再加上基因特變,適者生存,人類及獅子都係這樣由單細胞生物進化而成。

現實就係咁,而對現實吧。

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週三 23 5月, 2007 02:06

WenXP 寫:大家會想將地球的文明全部帶落這星球嗎?
能夠帶多少科學到星球上, 視乎30人o既記憶力以及寫書速度喇.
藝術其實係由生活而來, 要視乎30人係新星球o既生活如何, 基本生理需要以外仲有咩無聊事做 :lol: :lol: :lol:
道德就有如XR250所講.

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週三 23 5月, 2007 02:12

我其實有另一個想法, 既然無晒希望返去地球,不如30人一齊自殺,無謂在這新世界獻世。有無人係咁諗? :)

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週三 23 5月, 2007 02:16

我相信大部份人都唔會想到呢個答案, 即係30個生還者, 只有好細機會全部人都同意呢個方法, 大部份生還者會選擇活下去.
人類求存的天性係好強烈的, 所以人類同其生物一樣, 都係自私的.

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週三 23 5月, 2007 02:17

Wah!! 寫:藝術其實係由生活而來, 要視乎30人係新星球o既生活如何, 基本生理需要以外仲有咩無聊事做 :lol: :lol: :lol:
講返天文有關的事,如果夜晚睇星,又見到些相似的星座,你會唔會用返地球上用過的星座名?:)

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週三 23 5月, 2007 02:18

我會把仙后座改名做 "W座", 其意為 Wah! 8) 8) 8)

如果麥叔叔係度, 一定同我爭! :lol: :lol: :lol:
最後由 Wah!! 於 週三 23 5月, 2007 02:40 編輯,總共編輯了 1 次。

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週三 23 5月, 2007 02:20

Wah!! 寫:我相信大部份人都唔會想到呢個答案, 即係30個生還者, 只有好細機會全部人都同意呢個方法, 大部份生還者會選擇活下去.
人類求存的天性係好強烈的, 所以人類同其生物一樣, 都係自私的.
純樸吹下水,我都唔讚成自殺的。

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週三 23 5月, 2007 02:23

Wah!! 寫:我會把仙后座改名做 "W座", 其意為 Wah! 8) 8) 8)

如果Mc叔叔係度, 一定同我爭! :lol: :lol: :lol:
南十字一定要叫"X座",其意為 "X"R250 :)

回覆文章

回到「天文物理 Astrophysics」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 8 位訪客