天文問題

回覆文章
頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

天文問題

文章 Wah!! » 週四 23 8月, 2007 11:00

假如宇宙在誕生不久便停止了脹大, 維持在一個絕對穩定的狀態...
身處於這個細小宇宙的我, 若向任何一個方向用電筒照, 我會看見什么東東呢? 我會不會看到自己的背影不斷在重覆? :roll: :roll: :roll:

頭像
Tinping
紅巨星

文章 Tinping » 週四 23 8月, 2007 15:08

不久 = how long? 1s or 1ms? :roll:

頭像
mmaannhhoo
主序星

文章 mmaannhhoo » 週四 23 8月, 2007 16:07

Tinping 寫:不久 = how long? 1s or 1ms? :roll:
我估(不久)起碼要10萬年,要等原子核和電子結合光先可以直線前進,先可以玩電筒.

頭像
Tinping
紅巨星

文章 Tinping » 週四 23 8月, 2007 18:09

如果是十萬年,理論上版主應該可以看到自己的背影不斷在重覆.........理論上版主如果夠長命Gei話。信我,風水佬"握" 你十年八年,我唔會。 [挖鼻孔]

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週四 23 8月, 2007 20:55

如果我係呢個宇宙唯一的發光物體, 時間照得足夠地耐, 呢個宇宙咪會變得好似一面鏡咁, 任何一個方向望到的景像, 都會係相對背後的影像囉! :roll: :roll: :roll:

如果我手夠長, 宇宙夠細, 咁我咪可以向前伸手 R 背脊囉?! [爽] [爽] [爽]

頭像
Tinping
紅巨星

文章 Tinping » 週四 23 8月, 2007 21:51

唔止R背脊,如果你腳板底痕,舉高手就R到,Cool!!!! [鬼點子]

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週四 23 8月, 2007 22:08

生得太高, 咪好容易踩到自己個頭 [吐血1]

頭像
Tinping
紅巨星

文章 Tinping » 週四 23 8月, 2007 23:06

咁又唔會,宇宙會脹大到Fit晒你身高就停止兼維持在一個絕對穩定的狀態,如果唔係你又點玩到電筒呢? [水草舞]

touch119
原恆星

Re: 天文問題

文章 touch119 » 週日 07 10月, 2007 22:32

Wah!! 寫:假如宇宙在誕生不久便停止了脹大, 維持在一個絕對穩定的狀態...
身處於這個細小宇宙的我, 若向任何一個方向用電筒照, 我會看見什么東東呢? 我會不會看到自己的背影不斷在重覆? :roll: :roll: :roll:
我想看不到任何東西吧
也看不到背影
在不知道宇宙外面是什麼的情況下
推測有限的宇宙內用手電統照是沒意義的
你看不到任何東西
也看不到你自己

小比得II
主序星

文章 小比得II » 週二 26 2月, 2008 15:17

Wah!! 寫:如果我係呢個宇宙唯一的發光物體, 時間照得足夠地耐, 呢個宇宙咪會變得好似一面鏡咁, 任何一個方向望到的景像, 都會係相對背後的影像囉! :roll: :roll: :roll:

如果我手夠長, 宇宙夠細, 咁我咪可以向前伸手 R 背脊囉?! [爽] [爽] [爽]
又係老問題...
如果宇宙係十萬光年大的話,你會見到十萬年前的自己, 情況好似睇返舊video咁重覆, 如果你生存唔到十萬年的話, 會係你的後代"睇"到你,但佢地會唔知那個是自己的祖先, 只會以為那個是另一個同自己一樣的人,以為佢(即係十萬年前的你)"存在" , 而且.. 佢(即係十萬年前的你)的引力仲會影響到佢(你後代).... 再推遠D, 你的後代在不同角度, 都會見返十萬年來由你生出的各個你後代的祖先, 即係會出現無限多的"假象",情況就似你現在看到的宇宙......
最後由 小比得II 於 週二 26 2月, 2008 15:21 編輯,總共編輯了 1 次。

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週二 26 2月, 2008 15:19

小比得II 寫:....情況就似你現在看到的宇宙......
Oh? :? :? :? :? :? :?

小比得II
主序星

文章 小比得II » 週二 26 2月, 2008 16:04

Wah!! 寫:生得太高, 咪好容易踩到自己個頭 [吐血1]
如果"宇宙空間"太細的話, 你會發現你被"自己"包圍, 上下左右前後, 都係自己的"表面".

回覆文章

回到「天文物理 Astrophysics」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 41 位訪客