請問那裡能買到Kodak E200 (135)?

回覆文章
Patshek
主序星

請問那裡能買到Kodak E200 (135)?

文章 Patshek » 週一 12 5月, 2008 11:47

找了很多地方都沒有呀...有人說停產了, 是不是真的?
現在還有沒有地方能買到呢?

頭像
Subaru
夸克星

Re: 請問那裡能買到Kodak E200 (135)?

文章 Subaru » 週一 12 5月, 2008 11:52

Patshek 寫:找了很多地方都沒有呀...有人說停產了, 是不是真的?
我幾個月前在成成隔離的旺電有, 重有120 tim.

頭像
Simonz!!
星際雲

文章 Simonz!! » 週二 27 5月, 2008 21:35

Subaru 寫:
Patshek 寫:找了很多地方都沒有呀...有人說停產了, 是不是真的?
到過旺電找了, 幾層賣相機的舖頭都說他們沒有賣菲林, 所以都找不到. 其實是否已經停產了?很多地方都這樣說.

另外想問, 如果真的找不到, 又有沒有其他比較好的選擇?
聽聞elitechrome 200都不錯, 但未有機會試.
而見網上測試, rxp似乎對h alpha不太敏感
自己試過rvp100f, 顏色不錯, 但感光度不高
請問有沒有建議?thx

頭像
opa
夸克星

文章 opa » 週二 27 5月, 2008 21:52

如沒估錯, Subaru 所指的應該是永成旁邊的 "鐳射", 前身是 "旺角相機中心".

kai
白矮星

文章 kai » 週二 27 5月, 2008 21:54

Simonz!! 寫:
Subaru 寫:
到過旺電找了, 幾層賣相機的舖頭都說他們沒有賣菲林, 所以都找不到. 其實是否已經停產了?很多地方都這樣說.
請問有沒有建議?thx
e200 , kodak 菲林表示2007年已經停產了, 不過有冇餘貨呢 :roll: 至於有冇其他同級菲林,都好想知... 希望其他同好介紹一下... [跪拜禮]
最後由 kai 於 週二 27 5月, 2008 22:11 編輯,總共編輯了 1 次。

頭像
Simonz!!
星際雲

文章 Simonz!! » 週二 27 5月, 2008 22:05

opa 寫:如沒估錯, Subaru 所指的應該是永成旁邊的 "鐳射", 前身是 "旺角相機中心".
o個間鐳射o既嬸嬸幾個月前已經話冇哂lu~~~

頭像
opa
夸克星

文章 opa » 週二 27 5月, 2008 22:13

Simonz!! 寫:
opa 寫:如沒估錯, Subaru 所指的應該是永成旁邊的 "鐳射", 前身是 "旺角相機中心".
咁你去鴨記搵塋記顏生啦...

鐳射番 E200 一輪輪, 之前冇貨, 後尾又有番, 我上個幾月前先同佢買左十筒 E200 135 & 廿筒 E200 120. :) :)

頭像
Simonz!!
星際雲

文章 Simonz!! » 週二 27 5月, 2008 22:19

opa 寫:
Simonz!! 寫:
咁你去鴨記搵塋記顏生啦...

鐳射番 E200 一輪輪, 之前冇貨, 後尾又有番, 我上個幾月前先同佢買左十筒 E200 135 & 廿筒 E200 120. :) :)
哦?!原來係o甘??唔該你先~~~~

kai
白矮星

文章 kai » 週二 27 5月, 2008 22:42

Simonz!! 寫:
Subaru 寫:
請問有沒有建議?thx
off topic: fuji 有冇用過,以前有隻800好似幾多人用...

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週四 29 5月, 2008 10:58

Fujifilm可以選ISO 400的RHPIII。

135及120 的E200,我有好多貨在雪櫃。我知有人儲了好多比E200更好的E100S放在冰櫃 8) 8)

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週四 29 5月, 2008 12:19

我個雪櫃都有幾筒, 如果 Patshek 要少量而出面又買唔到, 我可以賣俾你.

頭像
sodium
白矮星

文章 sodium » 週一 20 7月, 2009 20:27

唔想推舊post,不過我見到士丹利街仲有唔知120定135既E200同E100

回覆文章

回到「天文攝影入門 Introduction to Astrophotography」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 9 位訪客