新手第一支望遠鏡....

回覆文章
davidEX
超新星

新手第一支望遠鏡....

文章 davidEX » 週四 20 12月, 2007 17:08

請各位師兄幫幫手...小弟想購入人生第一支入級雙筒鏡...
小弟預算為$400
主要行山果陣睇風景用...
但係見到有好多種...花多眼亂又唔知邊個牌子咩型號比較好...
所以上來問下各位師兄既意見...
...我心目中有以下型號...
10x60 BAK-4 FULLY MULTI-COATED BINOCULARS 多層鍍膜雙筒鏡 $350(grandeye官網)
Bosma 8x40 $300 (雙筒鏡癡之家)
Enduro 10x50 $390(雙筒鏡癡之家)
Celestron 8x40 $360(雙筒鏡癡之家)
如果有其他好既提議請大家指教指教我e個新手....唔該曬各位
令外...請問以下既雙筒鏡幾錢到?我係grandeye官網搵到既...不過好似冇寫價錢...
圖檔
10x60 binoculars
broad band multi-coated 寬頻多層鍍膜
http://www.grandeye.com.hk/7yearsale.htm?w=1024
再一次唔該各位師兄....
最後由 davidEX 於 週日 23 12月, 2007 21:29 編輯,總共編輯了 2 次。

TONGKW
中子星

文章 TONGKW » 週四 20 12月, 2007 18:33

你可以自已打電話去巨眼天文儀器向老板鐘先生問下 (Tel. 9638 3899)或者上去佢果度每枝試下先,佢係好資深嘅天文愛好人仕。

davidEX
超新星

文章 davidEX » 週四 20 12月, 2007 19:23

首先多謝你既回覆...
其實巨眼天文儀器係邊ga?
仲有..邊一度多賣望遠鏡既店?
唔該...

syyuen168
夸克星

www.grandeye.com.hk

文章 syyuen168 » 週四 20 12月, 2007 21:44

You can check the website of www.grandeye.com.hk. I think Grandeye has a rich of selection for binoculars. You can get some speical rate if you purchase during this Christmas period.

TONGKW
中子星

文章 TONGKW » 週四 20 12月, 2007 21:59

香港因為天氣與環境問題,天文活動唔能夠同好多其他地方咁普及所以無正式只售賣天文望遠鏡嘅商店,現時都只係用店的一角或家庭式經營,呢幾間嘅地址在其網頁可以找到,多數要預約。

頭像
Gally
中子星

文章 Gally » 週六 22 12月, 2007 14:53

如果係買雙筒, 在自己預算內買大口經和高陪數的會比較好, 10x60係你所講的最好, 如果支金足夠11x70或15x70都係幾好的選擇, 不過可能會越過你的預算少少, 買雙筒有一點要注意的就係你會唔會用腳架安裝雙筒睇, 如果只係想用雙手拎住去睇, 雙筒的重量係好重要的考慮因素, 如果唔係太重拎住手震咩都睇唔到就慘......

dwond
主序星

Re: 新手第一支望遠鏡....

文章 dwond » 週二 01 1月, 2008 22:10

davidEX 寫:請各位師兄幫幫手...小弟想購入人生第一支入級雙筒鏡...
小弟預算為$400
主要行山果陣睇風景用...
要注意的是,
行山睇風景, 要求多數是 : 口徑細, 倍數高, 輕便.
同天文常用的口徑大的要求唔同(至少可行範圍內口徑要大).

回覆文章

回到「天文觀測入門 Introduction to Astro Observation」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 17 位訪客