你地點向細路推廣天文﹖或者引起他們興趣的﹖

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週日 25 9月, 2005 17:24

我可能中學都睇過佢, 仲睇過一本書名類似天文攝影觀測的書.

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週日 25 9月, 2005 19:19

係啊
絕大多數書都是台灣出版的

頭像
chrislichi
夸克星

文章 chrislichi » 週一 26 9月, 2005 14:38

Tarepanda 寫: 我當時知道有天望遠鏡這東西
是在這本書裡發現的
看來很可能每個中學的圖書館都有一本喔
不是的...在我的學校就找不到了....
*******SYY HOPPER*******

dobs
夸克星

文章 dobs » 週一 26 9月, 2005 22:06

chrislichi 寫:不是的...在我的學校就找不到了....
My school doesn't have this book too.

大黃傻貓GARFIELD
中子星

文章 大黃傻貓GARFIELD » 週二 27 9月, 2005 00:30

chrislichi 寫:
Tarepanda 寫:我當時知道有天望遠鏡這東西
是在這本書裡發現的
看來很可能每個中學的圖書館都有一本喔
不是的...在我的學校就找不到了....
內地圖書店反而都幾多 (例如「大眾天文學」﹐係全天文物理﹑「新天文觀測手冊」)﹐新華書城(大間既)會有。我去北京係去西單那家﹐人山人海。

大黃傻貓GARFIELD
中子星

文章 大黃傻貓GARFIELD » 週二 27 9月, 2005 00:34

我又覺得﹐係香港社會環境變得太快。就算大專生﹐參加活動都唔多喜歡用腦那些。中學﹑小學開始要「煲」﹑「煲」「煲」下先慢慢有興趣﹐細水長流。
細路可能去一次﹑兩次﹐嘩嘩聲看見D 天文儀器﹑美麗星空﹐我覺得已經係一個好開始。

頭像
chrislichi
夸克星

文章 chrislichi » 週二 27 9月, 2005 15:37

dobs 寫:
chrislichi 寫:不是的...在我的學校就找不到了....
My school doesn't have this book too.
不過聽學兄講過,好似有英文...
不過對我來講都未夠程度la...
*******SYY HOPPER*******

shekchai
星際雲

文章 shekchai » 週一 03 10月, 2005 15:01

hee... 要響中學推廣真係好難... 尤其係牽涉到要去荒山野嶺... 始終... 睇星唔可以響市區度睇...
雖然我唔係識好多... 不過我確實帶過幾個小朋友去睇星...
好難得... 佢地到依家仲會記得邊個係獵戶座... 邊度係大熊座... 仲有o既係火星... 金星... (因為我淨係識哩幾樣咋... ^ ^)

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週一 03 10月, 2005 15:29

市區可以睇太陽系的明亮天體o既......
去完蒲台營之後, 覺得都係時候放棄香港/珠三角睇星喇.......

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週一 03 10月, 2005 16:20

Wah! 寫:市區可以睇太陽系的明亮天體o既......
去完蒲台營之後, 覺得都係時候放棄香港/珠三角睇星喇.......
香港差唔多可以放棄
但仲有西涌喔

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週一 03 10月, 2005 16:31

我想想下, 都覺得個次去西涌純粹超好彩...
蒲台的光害都唔係多, 但透明度一低, 就乜星都唔使睇.

shekchai
星際雲

文章 shekchai » 週二 04 10月, 2005 15:10

Wah! 寫:市區可以睇太陽系的明亮天體o既......

hee... 市區...?
依家市區夜晚最多睇到金星火星木星土星... 再加多粒天狼星...
太陽系的明亮天體...? um... 係唔係指晏晝時最明亮果粒天體呀...?

太陽...? ^ ^

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週二 04 10月, 2005 16:47

香港市區仲可以觀測的天體主要剩下: 太陽, 月亮, 金星, 木星, 火星, 土星。(句號!!!)

shekchai
星際雲

文章 shekchai » 週三 05 10月, 2005 12:13

Wah! 寫:香港市區仲可以觀測的天體主要剩下: 太陽, 月亮, 金星, 木星, 火星, 土星。(句號!!!)

我就會用... 感嘆號...
早三四年夜晚上飛鵝山都可以睇到幾個星座... 依家..? 唉...
中環(國金?)... 觀塘(APM)... 將o的光射上天... 都唔知佢地想點...!!

回覆文章

回到「天文觀測入門 Introduction to Astro Observation」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 5 位訪客