你地點向細路推廣天文﹖或者引起他們興趣的﹖

頭像
KingArthur
夸克星

Re: 你地點向細路推廣天文﹖或者引起他們興趣的﹖

文章 KingArthur » 週五 23 9月, 2005 18:32

大黃傻貓GARFIELD 寫:中學﹑小學多唔多呢D活動﹖
總覺得成日叫細路上堂﹑學呢樣那樣﹐好辛苦。
但係天文﹐係一個好好培養人科學﹑寬大﹑心胸的興趣﹐係好洗滌人心既 hobby。
你地有冇向兒童介紹天文觀測既經驗講出來大家聽﹖
我升U﹑出來做野﹐為口奔波﹐已經丟低N年﹐但觀星既經驗真係好。你就算唔記得曬D名詞﹑技術﹑物理學原理﹐宇宙浩瀚﹑星雲既美麗﹐係一個好 relax既經驗。(所以我臨老都想 join)
I've done this for years regredless to any age or personnel, but the problem is 'How many days can you see the scene of starry skies in HK?'
As I said here before every star gazer will be begin with nothing but a reletively clear starry sky to capture the mind and trigger their internal interest for the their personal astronomical exploration, nothing will help without this.

頭像
SY Lok
夸克星

文章 SY Lok » 週五 23 9月, 2005 19:17

以前真係唔覺好天咁難! :P

dobs
夸克星

文章 dobs » 週五 23 9月, 2005 22:37

去一次camp要成過百蚊,對於不少學生同家長都係沉重負擔,天氣又係問題......
連幾元書簿費都俾唔起,又點會有能力買雙筒鏡、望遠鏡呢?
我就唔信係香港睇星唔洗俾錢ge鬼話啦......

天文學會,全港有幾多間中、小學會有?有ge話又有幾多人會入?入0左ge 有多少人會keep住呢個hobby?

好多時覺得0係香港普及天文根本係"sin" gas......最慘係佢地一想到的不是睇星而係天氣預測......

還是不講了。
最後由 dobs 於 週一 12 12月, 2005 19:59 編輯,總共編輯了 2 次。

頭像
SY Lok
夸克星

文章 SY Lok » 週五 23 9月, 2005 22:46

dobs 寫:去一次camp要成過百蚊,對於不少學生同家長都係沉重負擔...
康樂及文化事務署有辦觀星營, 只係幾十蚊, 不過要抽籤!

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週五 23 9月, 2005 23:02

不過我諗去 camp 係最直接, 能令學生接觸到天文而愛上它的途徑.

我自己也因為一次 camp 發現美麗的星空. 之後買了星圖, 雖然唔係成日去到 camp, 但係會在家自己轉下轉下個星圖記低0的星座.
然後, 當每次有機會去 camp 都會帶住佢, 好彩好天見到星又認到之前睇星圖記低0既星座會好開心0架. ^^

dobs
夸克星

文章 dobs » 週五 23 9月, 2005 23:10

SY Lok 寫:
dobs 寫:去一次camp要成過百蚊,對於不少學生同家長都係沉重負擔...
康樂及文化事務署有辦觀星營, 只係幾十蚊, 不過要抽籤!
都要D學生肯去置身其中先得......

dobs
夸克星

文章 dobs » 週五 23 9月, 2005 23:32

點向細路推廣天文?
趁佢地未有其他興趣時,日日洗腦般"質"佢地睇天文紀錄片同書籍lor...... :D

引起他們興趣的﹖
當佢地個腦只有天文兩字的時候,佢地會自動波主動吸天文毒,不假手他人,十足十文革時紅衛兵shock上腦咁,狂背毛語錄...... :D

頭像
米涼
星際雲

文章 米涼 » 週六 24 9月, 2005 19:48

呀dob兄好似對係中小學推廣天文顯得比較「負面」。當然啦,我同意係香港向中小學生推廣天文係有一定既難度,不過就唔係冇得做既。
中學方面我就唔係好清楚,小學方面呢....(因為我係小學教師),其實我地唔洗令到佢地好似我地咁,對天文有著好持久既,好濃厚既興趣(我地亦冇咁既能力),只要令佢地喜歡天文,就算只係一段好短暫既喜歡,我覺得已經達到我既期望。小學生冇需要咁快就要搵到佢地既「終身興趣」,我地既工作,就係要佢地認識一下,接觸一下,享受一下天文(或者係睇星),曠闊佢地既視野,就已經好足夠啦! 我似我地小學為例,上年既會員多達三百人,有幾次聚會既參加人數都超過一百(比起校內任何一個活動既參加人數還要多)。學生家長每次黎都係帶著歡笑,滿足既心情離開。參加者對天文既認識又加深左...咁仲唔足夠? 我就好滿足啦..大家有咩意見? 分享一下!!!
Know Thyself, nothing in excess.

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週六 24 9月, 2005 20:07

我都覺得Dobs對於有"中學"、"小學"之類的話題都比較負面睇法呢. 其實可以樂觀少少睇中小學的話題o既.

頭像
layanata
夸克星
聯繫:

文章 layanata » 週六 24 9月, 2005 20:10

dobs 寫: 好多時覺得0係香港普及天文根本係"sin" gas.....
你知道甚麼是"普及"嗎? 你知道甚麼是"推廣"嗎?

你有看過當學生長家們看到月亮的喜悅嗎?
你有感受過學生對天文的熱愛嗎?
你有否經歷過學生家長們明知不好天, 也要來參加天文活動的希望?

可能係我接觸得學生少, 沒有你那樣的經驗.
我中學規模不大, 只有二千多人, 天文學會卻是其中一個大會.

我們不是要強制學生們的興趣, 而是給他們有接觸的機會.

哂命只要哂得起, 沒有人會看不過眼.
如沒有確實的能力, 沒有足夠的見識的, 除了每天只有中午才能哂一哂, 還會被別人背後取笑吧...
最後由 layanata 於 週六 24 9月, 2005 20:24 編輯,總共編輯了 1 次。

頭像
米涼
星際雲

文章 米涼 » 週六 24 9月, 2005 20:24

你有看過當學生長家們看到月亮的喜悅嗎?
你有感受過學生對天文的熱愛嗎?
你有否經歷過學生家長們明知不好天, 也要來參加天文活動的希望?
layanata兄,同意!
只要大家感受過參加者的喜悅,大家就不會覺得,在學校推廣天文是一件浪費時間的事。
Know Thyself, nothing in excess.

頭像
chrislichi
夸克星

文章 chrislichi » 週日 25 9月, 2005 11:58

Tarepanda 寫:帶任何人去 親身接觸星空是最好的教導
環境不允許
去圖書館或太空館也不錯
前幾天,有位中一學生從學校圖書館借了本書 給我看
名為 " 天文觀測手冊",白色封面的,好像是台灣牛頓出版的
看到這本書感慨良多,有一種時光倒流的感覺
因為當年我讀中一時,這本書是我每天午飯看的最多的一本
天文觀測手冊??
這本書可以說是引起我興趣的一本書,真的不錯...
現在想借回也找不到了 :cry:
*******SYY HOPPER*******

大黃傻貓GARFIELD
中子星

Re: 你地點向細路推廣天文﹖或者引起他們興趣的﹖

文章 大黃傻貓GARFIELD » 週日 25 9月, 2005 13:27

Smile 寫:
大黃傻貓GARFIELD 寫:中學﹑小學多唔多呢D活動﹖
總覺得成日叫細路上堂﹑學呢樣那樣﹐好辛苦。
但係天文﹐係一個好好培養人科學﹑寬大﹑心胸的興趣﹐係好洗滌人心既 hobby。
你地有冇向兒童介紹天文觀測既經驗講出來大家聽﹖
我升U﹑出來做野﹐為口奔波﹐已經丟低N年﹐但觀星既經驗真係好。你就算唔記得曬D名詞﹑技術﹑物理學原理﹐宇宙浩瀚﹑星雲既美麗﹐係一個好 relax既經驗。(所以我臨老都想 join)
:wink: 其實而家香港的中、小學都已經多了很多校內天文活動~
天文學會對於中學來說~雖然不算是非常普及~但都經已算是比以前的多了
-因為好多中學生(不論是否真愛睇星的)都看準觀星營的好處而紛紛在校內舉辦天文學會。

對香港的小學來說,天文普及活動才剛剛開始~
由於以往的小學規模較小,資源不多,所以很小會想到可以舉辦天文觀星活動。但現時的情況經已不同,很多小學轉為資源充裕的千禧小學校舍,另外又因為香港的出生率下降,間間小學都要為提高自己學校的吸引力而不斷舉辦新奇有趣的課外活動。
所以而家的小學~都開始有自己的天文學會參與天文活動,認識呢方面的知識。

:)我都有向兒童介紹天文觀測0既經驗~
在小學中,可舉辦多些親子的觀星活動~讓家長瞭解更多~才能讓兒童有更多機會培養這方面的興趣 :D
其實﹐天文係一個好綜合﹑好可以體現所謂「通識」的活動。
基本個活動能夠令人數學 ﹑物理﹑化學等都可以融會貫通。而且夾埋其他野﹐趣味性係可以好高。

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週日 25 9月, 2005 14:39

chrislichi 寫:
Tarepanda 寫:帶任何人去 親身接觸星空是最好的教導
環境不允許
去圖書館或太空館也不錯
前幾天,有位中一學生從學校圖書館借了本書 給我看
名為 " 天文觀測手冊",白色封面的,好像是台灣牛頓出版的
看到這本書感慨良多,有一種時光倒流的感覺
因為當年我讀中一時,這本書是我每天午飯看的最多的一本
天文觀測手冊??
這本書可以說是引起我興趣的一本書,真的不錯...
現在想借回也找不到了 :cry:
我當時知道有天望遠鏡這東西
是在這本書裡發現的
看來很可能每個中學的圖書館都有一本喔

dobs
夸克星

文章 dobs » 週日 25 9月, 2005 14:59

Tarepanda 寫:看來很可能每個中學的圖書館都有一本喔
:roll:

回覆文章

回到「天文觀測入門 Introduction to Astro Observation」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 26 位訪客