新人想買鏡

Gillbian
星際雲

文章 Gillbian » 週五 11 11月, 2005 16:36

其實我想觀測~~~
攝影對於我來說實在太遙遠了~~ :D
我對天文很有興趣,不過一直都無機會俾去做~~
最多都係同朋友仔去沙灘bbq 時 用星圖去睇下 d 星星 jei~~
希望參加多 d 你們的活動去更深入認識下 ~~
如果我問 d 好無厘頭gei 問題千萬唔好見怪呀~~

dobs
夸克星

文章 dobs » 週五 11 11月, 2005 16:41

Gillbian 寫:其實我想觀測~~~
攝影對於我來說實在太遙遠了~~ :D
我對天文很有興趣,不過一直都無機會俾去做~~
最多都係同朋友仔去沙灘bbq 時 用星圖去睇下 d 星星 jei~~
希望參加多 d 你們的活動去更深入認識下 ~~
如果我問 d 好無厘頭gei 問題千萬唔好見怪呀~~
Questions are always welcome in this forum.

頭像
KingArthur
夸克星

文章 KingArthur » 週五 11 11月, 2005 17:05

Gillbian 寫:deep sky objects are the first priority ~ planet the second~
I have a car to transport it~But I have no fixed site for observation ~
Binocular ranged from 7x50, 8x40 or 10x50 etc are always the right choices for star gazers new or experienced.

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週五 11 11月, 2005 17:18

其實我一直都想買一枝Olympus 8x42 EXPWP, 有無人有興趣一齊買呀?
係唔係九龍生活最平?

Gillbian
星際雲

文章 Gillbian » 週六 12 11月, 2005 00:04

其實我一直都想買一枝Olympus 8x42 EXPWP, 有無人有興趣一齊買呀?
係唔係九龍生活最平?
Olympus 8x42 EXPWP 是甚麼??
:roll:

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週六 12 11月, 2005 01:23

Olympus 8x42 EXPWP要多少錢?
係唔係九龍生活最平?
唔明?
我見二手市場裡有一支Canon
7 x 50
600元
唔知效果點

Gillbian
星際雲

文章 Gillbian » 週六 12 11月, 2005 09:10

Tarepanda 寫:Olympus 8x42 EXPWP要多少錢?
係唔係九龍生活最平?
唔明?
我見二手市場裡有一支Canon
7 x 50
600元
唔知效果點
Olympus 8x42 EXPWP 是 相機嗎??
Statements:
如果興趣不是負擔 和 工作是負擔。
那結論係: 興趣不可能是工作

頭像
SY Lok
夸克星

文章 SY Lok » 週六 12 11月, 2005 17:20

係雙筒望遠鏡.

Gillbian
星際雲

文章 Gillbian » 週六 12 11月, 2005 19:15

:D THANK YOU~

決定買個雙筒望遠鏡開始學下先~
感謝各位俾我咁多寶貴意見~

Gillbian
星際雲

文章 Gillbian » 週六 12 11月, 2005 21:47

係唔係九龍生活最平?
●我有興趣●

回覆文章

回到「天文觀測入門 Introduction to Astro Observation」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 16 位訪客