請問現在於東南方那顆非常光亮的星星是什麼?

回覆文章
頭像
小袓
星際雲

請問現在於東南方那顆非常光亮的星星是什麼?

文章 小袓 » 週五 13 4月, 2007 02:21

從我家望出去,東南方的上空,有一顆很光很亮、帶微微橙紅光的星星,請問那是木星嗎?剛才我嘗試用天文望遠鏡觀察,放大後發覺那顆星有很多窿窿...

這是我人生第一次使用天文望遠鏡觀星,我是新手沒有經驗,又不太懂先星圖,但從即時星圖顯示,那應該是木星。

希望有朋友可以告訴我,謝謝。 :wink:

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週五 13 4月, 2007 02:35

請問幾點見到的?如果是現在02:20am,應該是木星。

近來的土星大約20:30上中天。黃昏的時候,西邊天可以金星。

我今晚都有睇土星,不過seeing唔好無影到(還以為大煙霞第seeing好)。

Pentax XL eyepiece果然名不虛全。 8)

頭像
小袓
星際雲

文章 小袓 » 週五 13 4月, 2007 03:14

XR250 寫:請問幾點見到的?如果是現在02:20am,應該是木星。

近來的土星大約20:30上中天。黃昏的時候,西邊天可以金星。

我今晚都有睇土星,不過seeing唔好無影到(還以為大煙霞第seeing好)。

Pentax XL eyepiece果然名不虛全。 8)
係呀係呀!!!2:22am見到架!!!

yeah!我終於見到人生第一粒星星喇~!!!!!好開心呀!!!! :P

我果枝係Meade DS-2114 ATS,睇得都幾清楚!!! :D

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週五 13 4月, 2007 10:41

昨晚(今晨),東邊天重可以睇到殘月。

頭像
KingArthur
夸克星

文章 KingArthur » 週五 13 4月, 2007 14:37

小袓 寫:
係呀係呀!!!2:22am見到架!!!

yeah!我終於見到人生第一粒星星喇~!!!!!好開心呀!!!! :P

我果枝係Meade DS-2114 ATS,睇得都幾清楚!!! :D
The first visual is always the most impressive for a beginner, hope this will lead you more to the vast universe and more, may be you can join the local societies star parties and learn more in a faster way to the stars.

頭像
小袓
星際雲

文章 小袓 » 週五 13 4月, 2007 18:57

XR250 寫:昨晚(今晨),東邊天重可以睇到殘月。
XR250
見到呀見到呀!!!我等到4點,終於見到月亮。

仲膽粗粗映左張相,留為紀念。

雖然映得唔好,又隔住玻璃,但都好想同大家分享一下!

實在好開心!!!!!

KingArthur
你講得無錯!!!第一次用望遠鏡,就睇到星星,真係好興奮。果種感覺,實在難以形容!!! :P
您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

pkchung
紅巨星

文章 pkchung » 週五 13 4月, 2007 19:03

啊木,佢一定係啊木,我尋晚同前晚都見到佢 :roll:

回覆文章

回到「天文觀測入門 Introduction to Astro Observation」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 7 位訪客