新手問題

回覆文章
傻瞬
超新星

新手問題

文章 傻瞬 » 週日 03 6月, 2007 01:38

我是新玩的
點解我單筒望遠鏡,個到咪有2支鏡既 細果個位置果支野點解睇野會反轉 係唔係反轉先正常??
大果個位置係唔係一定要睇好遠既野先望到 我用唔到黎睇近野~~

頭像
opa
夸克星

Re: 新手問題

文章 opa » 週日 03 6月, 2007 02:05

傻瞬 寫:我是新玩的
點解我單筒望遠鏡,個到咪有2支鏡既 細果個位置果支野點解睇野會反轉 係唔係反轉先正常??
大果個位置係唔係一定要睇好遠既野先望到 我用唔到黎睇近野~~
1) 細個支叫 "尋星鏡" 一般設計都會將影像 "反轉", 係正常既..
2) 都講明係望 "遠" 鏡, 你買黎睇 "近" 野係唔岩用既..

傻瞬
超新星

Re: 新手問題

文章 傻瞬 » 週日 03 6月, 2007 02:12

opa 寫:
傻瞬 寫:我是新玩的
1) 細個支叫 "尋星鏡" 一般設計都會將影像 "反轉", 係正常既..
2) 都講明係望 "遠" 鏡, 你買黎睇 "近" 野係唔岩用既..
咁大果個位置果支鏡寫左20mm 但點先望到遠野~~~~加左上去之後我望唔到任何野-.-
要點先睇到......

TONGKW
中子星

文章 TONGKW » 週日 03 6月, 2007 10:07

看來你真是新手,這樣很久也回答不完,你最好找一位熟識望遠鏡的人仕教下你,或者可以閱讀以下 "觀星世界" 網頁內的一段 “ $550 的望遠鏡可放大至 800 倍嗎? “, 你就會明白多些 :-
http://everything.at/zeus

回覆文章

回到「天文觀測入門 Introduction to Astro Observation」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 39 位訪客