Hong Kong Star Party

回覆文章
頭像
DTS-ES
中子星
聯繫:

文章 DTS-ES » 週三 02 4月, 2008 18:19

Nosneb 寫:
DTS-ES 寫:
Nosneb 寫:OFF TOPIC: 請問乜野係 "做cd-rom"? 成日見到你地用呢個terms :?
只看文不做回應文的會員
哦明白~ 多謝你~ 即係主要係rom呢個字
就是以這個特性引申,後來還有以其他光碟格式,去形容不同類型的會員。

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週五 04 4月, 2008 01:52

咁你地參唔參加0者~ 8)

Martin馬田
紅巨星

文章 Martin馬田 » 週五 04 4月, 2008 02:14

Wah!!
豆貓
Tinping
Nosneb
bingsze
syyuen168
小人
xiaoer
max_kwok
梅西爾‧莫雷爾
Johncamoshk
Jeff
ambcyli
natameow
Tarepanda
JJ
WFPC2
小師妹and sister
benzenechow
martin馬田
chattiechan

咁難得既活動~梗係要支持~
到時我一定拉埋chattiechan去 8)

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週五 04 4月, 2008 02:21

Martin馬田 寫: martin馬田
chattiechan

到時我一定拉埋chattiechan去 8)
咦咦咦~~~~~
"拉" ==>> "拖手" ??? 8) 8) 8) 8) 8)

Martin馬田
紅巨星

文章 Martin馬田 » 週五 04 4月, 2008 02:23

Wah!! 寫:
sbod 寫:最重要係有人參加. :roll:
有意參加PTC仲夏夜Star Party的人請留名:

Wah!!
豆貓
Tinping
Nosneb

(sbod攪活動, 我點都拉埋豆貓去啦!)
Wah!!又想造我 8)

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週五 04 4月, 2008 09:40

豆豸苗 寫:咁你地參唔參加0者~ 8)
以我歷年來睇星的經驗, 睇星呢家嘢係無得提早預約的, 因為有太多變數. 基本上如果要睇, 一好天就要馬上出動.

同埋d擁有大折射鏡的老手如Raymond Tse, ChungHL, LT都未回應, 又唔知Tinping兄會唔會出動支AP130.

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週五 04 4月, 2008 10:15

你講0既都係事實.... 但老實講, 上網即興叫人出去睇星0既活動似乎越來越少.....
或者日子耐左, 好多人都係自己兩三個人約出去仲方便, 老手都已經少講野.
(有0的感慨啦....)

而我覺得呢個報名某程度上算係反映大家對香港定時舉辨 "Star Party" 的可行性/支持與否0既意見而已. :roll:
舉辨到就當然好啦.

syyuen168
夸克星

文章 syyuen168 » 週五 04 4月, 2008 12:08

有時間, 有地點又有相當的人支持. 干嘛會告吹?? 這些都是共識.

老手們對器材及觀星都有相當的經驗. 自己兩三個人約出去更方便. 不太想”趁熱鬧”了. 所以Star Party 都可能以新手為主. 這個對推廣天文也有相當的幫助. 說不定新手變老手, 從雙筒變C8再變5吋APO呢.

頭像
梅西爾
夸克星

文章 梅西爾 » 週五 04 4月, 2008 12:35

都得!
但你地係唔係會睇住d新手先?

sbod

文章 sbod » 週五 04 4月, 2008 12:35

syyuen168 寫:有時間, 有地點又有相當的人支持. 干嘛會告吹?? 這些都是共識.

老手們對器材及觀星都有相當的經驗. 自己兩三個人約出去更方便. 不太想”趁熱鬧”了. 所以Star Party 都可能以新手為主. 這個對推廣天文也有相當的幫助. 說不定新手變老手, 從雙筒變C8再變5吋APO呢.
我都想Star Party 都可能以新手為主, 不過我覺得過去有唔少自發活動, 都似乎傾向老手聯歡, 什麼格鏡大會......

器材器材器材, 難道觀星就只有器材嗎? 大鏡可以助威, 可以令觀星活動推向高潮, 不過...... 難道只有大鏡先可以觀星?

其實有多少人真係做到藤井旭所講, 看到遙遠的星光就心足?

頭像
梅西爾
夸克星

文章 梅西爾 » 週五 04 4月, 2008 12:37

sbod 寫:
syyuen168 寫:有時間, 有地點又有相當的人支持. 干嘛會告吹?? 這些都是共識.

我都想Star Party 都可能以新手為主, 不過我覺得過去有唔少自發活動, 都似乎傾向老手聯歡, 什麼格鏡大會......

器材器材器材, 難道觀星就只有器材嗎? 大鏡可以助威, 可以令觀星活動推向高潮, 不過...... 難道只有大鏡先可以觀星?

其實有多少人真係做到藤井旭所講, 看到遙遠的星光就心足?
不如開教授天文大會重好!

頭像
梅西爾
夸克星

文章 梅西爾 » 週五 04 4月, 2008 12:37

我教天體力學!

sbod

文章 sbod » 週五 04 4月, 2008 12:45

梅西爾 寫:都得!
Good question. 我曾經遇過一些人, 佢地係無心照顧新手. 不過呢o的人只佔少數, 而且參加今次大會的新手應該不會多吧.
梅西爾 寫:我教天體力學!
觀星同天體力學好唔同, 你曾經話過唔識觀星, 不如趁機向他人學習吧.

虛心學習好重要.

頭像
梅西爾
夸克星

文章 梅西爾 » 週五 04 4月, 2008 13:07

sbod 寫:
梅西爾 寫:都得!
Good question. 我曾經遇過一些人, 佢地係無心照顧新手. 不過呢o的人只佔少數, 而且參加今次大會的新手應該不會多吧.
梅西爾 寫:我教天體力學!
觀星同天體力學好唔同, 你曾經話過唔識觀星, 不如趁機向他人學習吧.

虛心學習好重要.
好,
但係我要配伯時間!

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週五 04 4月, 2008 13:21

不如我改改個講法, 希望在香港搞一個 star party 的請舉手:

Wah!!
豆貓
Tinping
Nosneb
bingsze
syyuen168
小人
xiaoer
max_kwok
梅西爾‧莫雷爾
Johncamoshk
Jeff
ambcyli
natameow
Tarepanda
JJ
WFPC2
小師妹and sister
benzenechow
martin馬田
chattiechan

回覆文章

回到「天文活動消息 Astro Activity News」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 27 位訪客