後晚的獵戶座流星雨.......

anyone
夸克星

文章 anyone » 週五 23 10月, 2009 13:23

我會上天台碰運氣! :)

Noviababy
星際雲

文章 Noviababy » 週五 23 10月, 2009 13:24

MOON TO 寫:
Noviababy 寫:
鄧登凳 寫:
Noviababy 寫:
MOON TO 寫:
anyone 寫:
MOON TO 寫:睇到嗎﹖
剛才和鄧登凳去到清水灣郊野公園 , 只見全天云 , 木星好勉強才見到 , 唉 ! 真失望 ! :(
今晚OK了

so we can go tonight! The weather is sunny in these days...
Please see my post in the weather/geography section:
http://www.hkastroforum.net/viewtopic.p ... 528#164528

oh yeah I have read your post just now... thank you for telling! I couldnt see the stars clearly in camp for the last time, too..
哈哈,都係在家睇電視啦!今日街都唔好去,空氣勁差
呢幾日都係咁啊...my god

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週五 23 10月, 2009 14:00

anyone 寫:我會上天台碰運氣! :)
今早二時許望一望, 九龍上空只可見天狼星, 連獵戶座都不知所蹤 :cry: :( :evil:

頭像
MOON TO
夸克星

文章 MOON TO » 週五 23 10月, 2009 14:26

鄧登凳 寫:
anyone 寫:我會上天台碰運氣! :)
今早二時許望一望, 九龍上空只可見天狼星, 連獵戶座都不知所蹤 :cry: :( :evil:
唔怪得咁多人去陰那山 :roll:

頭像
MOON TO
夸克星

文章 MOON TO » 週五 23 10月, 2009 16:05

今晚去西貢BBQ,睇下有冇運氣

anyone
夸克星

文章 anyone » 週五 23 10月, 2009 16:07

而家港島西東南個天都幾藍,但係向西個邊就灰灰哋!
:)

頭像
shan
白矮星

文章 shan » 週五 23 10月, 2009 16:13

anyone 寫:而家港島西東南個天都幾藍,但係向西個邊就灰灰哋!
我低家係kln bay,環顧360度都係灰濛濛的

anyone
夸克星

文章 anyone » 週五 23 10月, 2009 16:15

shan 寫:
anyone 寫:而家港島西東南個天都幾藍,但係向西個邊就灰灰哋!
我低家係kln bay,環顧360度都係灰濛濛的
真冇計!都唔知 D 霞氣幾時先散! :(

頭像
MOON TO
夸克星

文章 MOON TO » 週五 23 10月, 2009 16:16

睇怕都係得個吉

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週五 23 10月, 2009 16:18

anyone 寫:
照天文台估計, 公眾假期之後 [淒涼] [無言] [崩潰] [Orz 銅鈴眼]

頭像
MANDII
夸克星

文章 MANDII » 週五 23 10月, 2009 16:47

鄧登凳 寫:
anyone 寫:
照天文台估計, 公眾假期之後 [淒涼] [無言] [崩潰] [Orz 銅鈴眼]
5系播鄧登凳兄。。。我check 倒今晚8:00 -11:00 都OK播,11:00后5系好得。你看HK位于蓝色部份。不过可能那只是check云的。烟霞未必得。
附加檔案
最後由 MANDII 於 週五 23 10月, 2009 16:53 編輯,總共編輯了 1 次。

Noviababy
星際雲

文章 Noviababy » 週五 23 10月, 2009 16:53

下個月的獅子座流星雨你地會去邊度睇? 又係ptc? 有冇人會一齊去東壩?

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週五 23 10月, 2009 18:02

下午四時的可見光衛星圖:
圖檔

香港及華南地區: 淺灰色, 即沒有雲但有煙霞, (韓國南部天朗氣清是黑色的). 今晚機會不大。

看獅子座流星雨是零晨三、四時才有機會:
http://www.hkastroforum.net/viewtopic.php?t=17345
去東壩??? 你來真的嗎?(Are you sure?)

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週五 23 10月, 2009 18:06

MANDII 寫:
鄧登凳 寫:
anyone 寫:
5系播鄧登凳兄。。。我check 倒今晚8:00 -11:00 都OK播,11:00后5系好得。你看HK位于蓝色部份。不过可能那只是check云的。烟霞未必得。
晴天鐘的準確度不時有問題 :wink:

另獵戶座10時才升, 大概11時才較大機會看到流星...

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週五 23 10月, 2009 23:41

今晚過後, 高峰己過 [OMG]

七時, 天上還可見木星和發毛的新月, 其他星一顆都沒有。 [印堂黑黑]

十一時, 九龍上空只得灰白一片。 [Orz 銅鈴眼]

橫欄島能見度未夠七公里.... [無力感]

今年觀獵戶座流星的願望可以正式結束 [倒地]

回覆文章

回到「天文活動消息 Astro Activity News」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 25 位訪客