天文論壇 - 「天文攝影的數碼處理技巧」分享會 III

回覆文章
anyone
夸克星

文章 anyone » 週二 08 3月, 2011 22:19

wtyu21 寫:
anyone 寫:
syyuen168 寫:Mr. Lam, why do you give a miss to the talk? You can come late or go earlier if you have something to do. :roll: :roll:
anyone 寫:
johncamposhk 寫:滿晒了
唯有星期四去太空館聽喇
試下聯絡主辦單位,看看可否容納多一兩個同好?
呢個大好學習機會,千期唔好錯過啊! :D
有生意做,要努力搵銀,否則入不敷支! :oops:
參加左珠寶展?要招商..... :wink: :wink: :wink:
不是,只因有幾個熟客從法國返,要招呼招呼! :)

我都好失望,冇得參與聚會。 [嘆息]

頭像
bingsze
夸克星

文章 bingsze » 週二 08 3月, 2011 22:45

wtyu21 寫:
cwlam 寫:美孚最好,地鐵轉西鐵。
美孚唔好,要轉去南昌站行到人想死,上次要會合Eddy哥,搞到遲到。

或者出旺角搭68X會好D :roll: 車資都會平D掛? :roll:
268C一架到元朗了,只是不知可否在東頭有小巴去農莊? :D

頭像
layanata
夸克星
聯繫:

文章 layanata » 週三 09 3月, 2011 00:53

唔熟就西鐵會比較好, 容易就時間.

268C元朗第一個站, 經商場去西鐵站等吧.

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週三 09 3月, 2011 10:02

今時今日來元朗好方便0架喇~ 好多地方都有一程車到.
放返之前活動0既附錄俾大家參考, 希望幫到唔熟路0既朋友.

不過唔熟路唔使擔心, 因為次次活動 layanata 都會聯絡好大家, 幫手安排接你地入農莊0既. 放心放心~

------------------------------------------------------

附錄:

A: 前往元朗預算時間:
巴士由港島區出發需時 45-60 分鐘(九巴路線 968)
巴士由九龍區出發需時 30-45 分鐘(如九巴路線 268B, 68X, 268C 等等)
西鐵由尖東站出發需時約 24 分鐘

B: 前住元朗西鐵站方法:
1. 乘坐西鐵
2. 巴士
如由 3 號幹線到元朗, 可以在元朗市第一個站(東頭村站)下車(綠色線為巴士由 3 號幹線到元朗的路線)
再沿天橋經過新元朗中心商場到達西鐵站(紅點路線)

圖檔

Google map 街景圖
上淺藍色天橋過對面新元朗中心可到達西鐵站

C: 東頭村巴士站
圖檔 (photo from kmb)

D: 集合地點 - 元朗西鐵站 G 出口
圖檔
最後由 豆豸苗 於 週三 09 3月, 2011 12:02 編輯,總共編輯了 2 次。

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週三 09 3月, 2011 10:43

上面的圖片要登入左至睇到~

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週三 09 3月, 2011 12:05

執左. 宜家唔使 login 都睇到. (^_^)v

頭像
扒飯撈麵
夸克星

文章 扒飯撈麵 » 週三 09 3月, 2011 15:00

事忙少上黎
已經滿左喇
>.<"

頭像
opa
夸克星

文章 opa » 週三 09 3月, 2011 16:24

:oops: :oops:
Message recalled.
最後由 opa 於 週四 10 3月, 2011 11:28 編輯,總共編輯了 1 次。

頭像
wtyu21
夸克星

文章 wtyu21 » 週三 09 3月, 2011 16:40

opa 寫:好心啦~ 加多個位俾我參加得唔得呀?最多我自己帶張櫈仔黎。

ha ha ha.....笑了 :P 大王唔係要帶個 “寶座” 來嗎? :lol:

頭像
daniel cck
夸克星
聯繫:

文章 daniel cck » 週三 09 3月, 2011 17:21

opa 寫:好心啦~ 加多個位俾我參加得唔得呀?最多我自己帶張櫈仔黎。
做講者啦! [萬年奸臣] [萬年奸臣] [萬年奸臣]

頭像
opa
夸克星

文章 opa » 週三 09 3月, 2011 22:11

daniel cck 寫:
呢樣野梗係留番你地一眾大師傅啦...
我本來已經得半桶水, 依家仲加在半退休狀態, 乜都唔識了....

頭像
funoooo
夸克星
聯繫:

文章 funoooo » 週四 10 3月, 2011 08:57

opa 寫:
我本來已經得半桶水, 依家仲加在半退休狀態, 乜都唔識了....
半退休???: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

頭像
opa
夸克星

文章 opa » 週四 10 3月, 2011 11:27

funoooo 寫:
opa 寫:
半退休???: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
我講冇以前咁發燒...冇買野, 冇乜影野..
不過都會 keep 住每年出去 1-2 次外地觀星既...

Check 清楚原來自己 19/Mar 晚上有事要辦.......

頭像
daniel cck
夸克星
聯繫:

文章 daniel cck » 週五 11 3月, 2011 01:39

那天可以有大月球睇及拍攝 月球落在近地點 距离:三十五万二千二百九十三公里 20110319 pm21:32:09 14.70 days 100% Full Moon. : :roll:

頭像
clover
中子星

文章 clover » 週六 12 3月, 2011 22:09

請問當晚會教用乜野software?
我想setup黎試用下,到時可能上手d~ :lol:

回覆文章

回到「天文活動消息 Astro Activity News」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 13 位訪客