2013-10-30 出動

回覆文章
頭像
lawrencemok
白矮星

2013-10-30 出動

文章 lawrencemok » 週三 30 10月, 2013 12:54

頭先4點幾好好天, 有無人打算今晚出動?

頭像
wtyu21
夸克星

文章 wtyu21 » 週三 30 10月, 2013 18:23

晚上多數出雲~出動機會好低~

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週三 30 10月, 2013 21:40

現在個天還是好的, 但現在才收工, 明早又要上班, 都是唔出動嘞。

頭像
lawrencemok
白矮星

文章 lawrencemok » 週三 30 10月, 2013 22:29

去左石澳近有條穚果度個石灘....但係最後受驚落荒而逃了....

話說我一個人去, 行到石灘見有 3-5個人, 企定定係度睇着南面, 咁我以為佢地都係觀星啦, 就係佢地附近set 好左腳架

但係set set 下就覺得奇啦, 佢地只係企係度, 乜都無做, 又無出過聲!!

之後仲越黎越多人加入佢地行例~ 成20-30人都係咁企定定睇著南面成個鐘

咁既清況, 我都無可能集中影星, Polar align 都攪唔好了~ 見個天色又好似大煙....所以都係閃人 [樂奔]

最後到走時佢地有幾個行埋一邊有講有笑, 我先覺得正常返d~
附加檔案
慌亂中不知名照片5
慌亂中不知名照片4
慌亂中不知名照片3
慌亂中不知名照片二 .... (加上班人, 我竟覺得我是入了千尋的世界)
慌亂中不知名照片一

頭像
wtyu21
夸克星

文章 wtyu21 » 週四 31 10月, 2013 01:49

好在七月十四已經過左~否則嚇C你~ :D :D :D

頭像
littleming
夸克星
聯繫:

文章 littleming » 週四 31 10月, 2013 10:54

lawrencemok 寫:去左石澳近有條穚果度個石灘....但係最後受驚落荒而逃了....

話說我一個人去, 行到石灘見有 3-5個人, 企定定係度睇着南面, 咁我以為佢地都係觀星啦, 就係佢地附近set 好左腳架

但係set set 下就覺得奇啦, 佢地只係企係度, 乜都無做, 又無出過聲!!

之後仲越黎越多人加入佢地行例~ 成20-30人都係咁企定定睇著南面成個鐘

咁既清況, 我都無可能集中影星, Polar align 都攪唔好了~ 見個天色又好似大煙....所以都係閃人 [樂奔]

最後到走時佢地有幾個行埋一邊有講有笑, 我先覺得正常返d~
類似情況, 我在黃金泳灘見過. 不過當時是一堆人面向日落, 默不作聲近廿分鐘. :roll:

回覆文章

回到「天文活動消息 Astro Activity News」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 14 位訪客