2014十一月天文事項

回覆文章
頭像
鄧登凳
夸克星

2014十一月天文事項

文章 鄧登凳 » 週三 29 10月, 2014 15:02

十一月1日 水星西大距

十一月5日 金牛座流星雨, 流量不多, -滿月期.... :evil: :twisted: :( :x

十一月18日 獅子座流星雨 --近月朔, 如天氣許可就午夜後觀看 http://earthsky.org/space/everything-yo ... eor-shower

十一月23日 金星合月

十一月26日 水星合土星

頭像
clover
中子星

文章 clover » 週三 29 10月, 2014 15:15

謝謝鄧sir
借個位問下你,2015年個彗星,67p同c/2013 vs10。香港睇唔睇到?
謝謝

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週三 29 10月, 2014 15:39

clover 寫:謝謝鄧sir
借個位問下你,2015年個彗星,67p同c/2013 vs10。香港睇唔睇到?
謝謝
67p 目前在人馬座, 約晚上十時才下山, 位置上可以理論上看得到的, 但目前是18.5等, 用20吋鏡都是看得到16.5等, 那你想用什麼器材看?

C/2013 vs10 我找不到資料

頭像
clover
中子星

文章 clover » 週三 29 10月, 2014 15:50

唔好意思,打錯左,係C/2013 US10(Catalina)
我係下年先睇,因為要定大假時間^^

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週三 29 10月, 2014 16:22

C/2013 US10 明年十二月初在室女座, 凌晨四時許升起, 預計4.8等; 見得到的。

67p 預計明年九月底最光, 在巨蟹座, 凌晨二時半後升起, 但預計是9等至13等... 沒什麼好看吧。

Water
紅巨星

文章 Water » 週三 29 10月, 2014 16:23

Clover兄:

c/2013 us10 彗星過近日點日期:2015年11月15日
近日點背景星座:天秤座
預計光度:大約4等

資料來源:
http://www.aerith.net/comet/catalog/201 ... 3US10.html

頭像
clover
中子星

文章 clover » 週三 29 10月, 2014 17:10

唔該兩位,咁我定個大假係個到先^^。

頭像
Eddy So
夸克星

文章 Eddy So » 週三 29 10月, 2014 21:02

謝謝分享!

Water
紅巨星

文章 Water » 週三 12 11月, 2014 21:45

C/2014 Q1 泛星彗星過近日點日期:2015年7月6日
近日點背景星座:雙子座
預計光度:大約3等

資料來源:
http://www.aerith.net/comet/catalog/2014Q1/2014Q1.html

回覆文章

回到「天文活動消息 Astro Activity News」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 22 位訪客