2004年11月19日 - 來個水口流星夜吧! ^^

頭像
Cindy
夸克星

文章 Cindy » 週二 23 11月, 2004 22:31

你以為他們是細路嗎? :lol:
chrislichi 寫:D細路成日拿生命來玩,好彩我唔係....

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週二 23 11月, 2004 22:37

尋日聽完 KingArthur 講... 先知原來果日真係咁危險呢! :shock: :shock: :shock:

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週二 23 11月, 2004 22:53

chrislichi 寫:
Wah! 寫:激光射入眼可以致盲.
D細路成日拿生命來玩,好彩我唔係....
佢地唔係拿生命來玩,佢地係拿別人的眼睛來玩! :evil: :evil: :evil: :evil:

頭像
扒飯撈麵
夸克星

文章 扒飯撈麵 » 週三 24 11月, 2004 00:34

:evil: :evil: :evil:

頭像
chrislichi
夸克星

文章 chrislichi » 週三 24 11月, 2004 18:50

Cindy 寫:你以為他們是細路嗎? :lol:
chrislichi 寫:D細路成日拿生命來玩,好彩我唔係....
咁幼稚的野不是細路嗎? :evil: :evil:
*******SYY HOPPER*******

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週三 24 11月, 2004 19:47

理得佢大人定細路,整盲人o既話都係犯左嚴重刑事罪行!

頭像
chrislichi
夸克星

文章 chrislichi » 週四 25 11月, 2004 13:34

Wah! 寫:理得佢大人定細路,整盲人o既話都係犯左嚴重刑事罪行!
It is someone crazy for play :evil: :evil: They think it is so fun,but dont know what happen then :evil: :evil:

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週四 25 11月, 2004 13:44

大人細路都會樂極忘形的. 而且夜晚用0既時候, 黑麻麻荒山野嶺, 唔覺意指左落人度都唔知呀.
所以冇規限下, 任人用 green laser 始終有潛在0既危險性. :|

頭像
Smile
紅巨星

文章 Smile » 週四 25 11月, 2004 17:41

其實我覺得大家應該在天文攝影的熱門地方盡量避免用laser 黎教睇星呢...因為咁樣會對其他特地去影相的天文同好好唔公平...
大家都知hk已經唔同地方影天文相ga啦...既然有一個較黑的觀星地點,點解都唔珍惜嚇,自己拿住支laser黎指黎指去,好似維港激光匯演咁,製造「光害」俾人呢? 我真係覺得好可惜囉~
另外,用laser危險就人所共知ga啦....只不過大家若是真的想學睇星的話,就絕不應該亂咁射~要知道....如果因為教睇星而令人盲眼,發生意外的話,您認為d家長仲會唔會俾d小朋友去學睇星呢?
-所以,真係唔好亂咁玩 laser 呀~^^"有laser的同好應該顧及當時的環境而做到收放自如呢!

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週四 25 11月, 2004 20:27

我覺得應該立法管制,等於槍械都要領牌.
話曬綠色激光致盲危險性遠高於上一代紅色激光!

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週四 25 11月, 2004 21:50

以我所知, 日本連紅色 laser pointer 都係禁用的. present 時都不用紅色的 laser pointer.

頭像
chrislichi
夸克星

文章 chrislichi » 週五 26 11月, 2004 19:34

Smile 寫:其實我覺得大家應該在天文攝影的熱門地方盡量避免用laser 黎教睇星呢...因為咁樣會對其他特地去影相的天文同好好唔公平...
用laser教星?用laser教書就會。其實如果用laser教睇,laser一出,什麼也看不到....

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週五 26 11月, 2004 19:40

不會什麼也看不到.老實說,laser指星是很方便的.
但是它的危險性以及對其他攝影者的影響,遠大於其方便性!

頭像
chrislichi
夸克星

文章 chrislichi » 週六 27 11月, 2004 12:09

Wah! 寫:不會什麼也看不到.老實說,laser指星是很方便的.
但是它的危險性以及對其他攝影者的影響,遠大於其方便性!
一個好處兩個惡性影響,我寧選不用。

頭像
Starshing
主序星

文章 Starshing » 週日 28 11月, 2004 12:01

等我遲d post d laser星野相比你地睇下啦........

主題已鎖定

回到「天文活動消息 Astro Activity News」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 22 位訪客