坐井會--「數碼天文攝影新領域」 --11-12/6/2005

頭像
Wongsir
壇主
聯繫:

坐井會--「數碼天文攝影新領域」 --11-12/6/2005

文章 Wongsir » 週一 11 4月, 2005 16:15

坐井會
11-12/6/2005大嶼山石壁紅十字會營
「數碼天文攝影新領域」

香港紅十字會石壁營位於大嶼山石壁東灣,鄰近石壁水塘、鳳凰徑及海灘;營
捨遠離城市繁囂,盡享自然美景。適逄當日是端午佳節, 本會已為各位愛好大
自然及天文攝影人士安排節目,日夜同樣精彩。

入營安頓後各位可以漫遊營舍門外的石壁東灣海灘,此處有幼滑的細沙及許多
有趣的石頭;營友可捉蝦、摸蜆及搜集石頭,亦可觀看夕陽及日落海上的美
景,先盡情親近大自然。

晚飯後的第一個天文節目為專題講座,今次的講題為「數碼天文攝影新領
域」,我們將帶備各類型數碼單鏡反光相機,網絡視像鏡頭(ToUCam),冷凍天
文攝影CCD,及到最近才流行的彩色冷凍天文攝影CCD.講座中不單止為各參加
者講解各類數碼攝影方法的優劣,如天氣情況情況許可下,還會向營友們即席
示範數碼天文攝影,以供對數碼天文攝影有興趣的朋友們參考。我們亦希望有
望遠鏡甚至是數碼相機的的朋友帶同他們心愛的設備到營地與他人介紹及分享
(營地交通十分方便,的士可直達門口),而本會的資深導師亦會即場提供天
文攝影指導。

接著當然為觀星節目。這個營地視野遼闊開揚,光害不太嚴重,尤以東面及南
面更特別理想。入夜後不久土星及月亮已於西方上空出現,而在天頂位置正是
木星,是全晚觀賞木星的最佳時間.在同一時間,南方地平線上會出現平時難
得一見的南天星座,就是南十字座,以全國計謹在華南一帶才可戶勉強觀看。
緊接著的是在午夜前早已升出,位於人馬座內的銀河中心。稍夜一點更可欣賞
到銀河貫穿由織女、牛郎及天津四等三顆亮星組成「夏季大三角」的美景。我
們將盡覽這銀河區域的有趣雙星及星雲星團庫。當時更適逄是冥王星衝期間,
達至全年最光亮的時間,而且整夜可見。雖然光度依然不夠作肉眼直接觀測,
但本會在情況許可下試用數碼設備將其拍下。

翌日早餐後我們先透過有近購入的」H-alpha」太陽望遠鏡觀看太陽表面,之後
便各適其適。原來營舍門外即為鳳凰徑,營友可登山遠足,有餘力的可以到附
近的籮箕灣及水口視察(來回約二小時)或只在附近沙灘繼續閒遊,至中午前
前才散隊。

日期 : 2005年6月11 - 12日(星期六至曰)
地點 : 大嶼山 石壁 紅十字會營
費用 : 會員$140; 非會員$170 (營費包晚餐,翌日早餐、冷氣營舍宿費及
觀星資料;來回交通費自備) (營地為10人大房,需分男女營舍)
集合時間 : 6月11日(星期六)下午3 時
集合地點 : 東湧地鐵站內「B」出口(認坐井會會旗集合),然後往東湧巴
士總站乘搭乘坐11或23號往大澳的巴士,在石壁水塘堤壩即下車,然後向下步
行15分鐘即到達營地。
自行前往: (1) 亦可於梅窩碼頭乘坐5、1或2號巴士至石壁水塘下車再步行
(2) 可於東湧地鐵站乘坐的士直達營地(車程費用約港幣100元)

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週二 07 6月, 2005 22:37

@.@
好早post
咁都比你搵到
真好記 性
點解看不到的
有沒人去?
我沒去過水口
即使沒星星看
去聽去走走也好

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週二 07 6月, 2005 22:39

有好多你識的人會到。

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週二 07 6月, 2005 22:42

係呀. 所以得閒要上來 "天文活動消息 Astro Activity News" 睇睇. ^^

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週二 07 6月, 2005 22:44

XR250
可能我之前見過你
但都唔知邊個係你
除左啊Wah ,dou can and lala Cindy
其它人我都唔知佢地在論壇上叫咩名架
不過星期日要上磨鏡班喔

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週二 07 6月, 2005 22:46

星期六去完, 星期日出番來0羅. ^^

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週二 07 6月, 2005 23:08

驚沒力磨

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週二 07 6月, 2005 23:31

Tarepanda 寫:XR250
可能我之前見過你
但都唔知邊個係你
除左啊Wah ,dou can and lala Cindy
其它人我都唔知佢地在論壇上叫咩名架
不過星期日要上磨鏡班喔
人怕出名豬怕肥,我黎D"小馬鈴薯"唔識都無所謂。
舊年你去坐井會週年營時,我應該見過你,我記得你帶了枝新鏡及赤道儀,半夜重玩到無電,我有無記錯? :wink: :wink: :wink: :wink:

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週三 08 6月, 2005 00:04

哈哈
你梗係記錯左啦
咁睇來我仲"小馬鈴薯"啦
果次係我第一次去喳
你講個個好似係叫新馬田,唔知有沒叫錯,叫錯請多多包涵
佢好似大力士咁,
佢支130的折反射我都見識過,真係好巨型
講事講,唔知佢係呢度叫咩名
唔知有沒機會仲見到佢
可能會又換新鏡啦

頭像
Astrocat
中子星

文章 Astrocat » 週三 08 6月, 2005 00:44

感謝阿Wah到會camp內講解數碼天文攝影. :o

我相信所有參加者將會獲益不少!

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週三 08 6月, 2005 00:55

啊華,咩你又去講座咩?
睇怕又會歷史重演
不能大飽眼福
因為果日要去童軍集會
3點一定趕不及,很可能像上一次一樣趕到,你又剛收左檔

Martin馬田
紅巨星

文章 Martin馬田 » 週三 08 6月, 2005 01:17

唔知論壇會員有無優惠呢?

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週三 08 6月, 2005 01:23

應該沒啦
會員先至有
睇來我都要好好利用會員的福利先得

頭像
chattiechan
紅巨星

文章 chattiechan » 週三 08 6月, 2005 23:27

我想留三個位呢~!!!!^^

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週三 08 6月, 2005 23:47

2個星期前都沒位啦
仲有7月9日的觀星營已經有人報左名啦
睇來我都要快的報名先得
但如果果日突然間又多雲,點算好?

回覆文章

回到「天文活動消息 Astro Activity News」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 18 位訪客