誠徵新手鏡一支,用於觀星,觀日蝕,拍日蝕照片^^

回覆文章
dogking
星際雲

誠徵新手鏡一支,用於觀星,觀日蝕,拍日蝕照片^^

文章 dogking » 週六 27 6月, 2009 00:05

小弟是一位新手,有一部Nikon D90 有腳架沒filter,想買一支望遠鏡來觀星,觀日蝕,拍日蝕照,筆直在$2000左右。
誠徵師兄們的關照,比些意見^^

十十軒
主序星

文章 十十軒 » 週六 27 6月, 2009 02:23

請緊記在觀察和拍攝日蝕現象時,使用適當的濾光器材。

頭像
willis
中子星
聯繫:

文章 willis » 週六 27 6月, 2009 09:16

For $2000, u may consider:

I, A used 60-70mm ED/APO refractor.
1. Budget scope
2. handy
3. visual & photography (better chromatic abberation)
4. no collimations needed

II, A new 100-127mm non ED/APO refractor.
1. Budget scope
2. Brighter images
3. visual
4. no collimations needed

CHYeung
原恆星

文章 CHYeung » 週六 27 6月, 2009 11:01

You will need a sturdy tripod and a slow motion head (e.g. Mizar K mount or MaxVision K-2 http://www.hkastroequipment.com/fj03-02.html) to support your scope.

If you want to do long exposure (more than ~1/10 second) photography through the scope, you also need an equatorial mount.

TONGKW
中子星

Re: 誠徵新手鏡一支,用於觀星,觀日蝕,拍日蝕照片^^

文章 TONGKW » 週六 27 6月, 2009 11:14

dogking 寫:小弟是一位新手,有一部Nikon D90 有腳架沒filter,想買一支望遠鏡來觀星,觀日蝕,拍日蝕照,筆直在$2000左右。
誠徵師兄們的關照,比些意見^^
----

請看這網頁 Factory Equipment "展示你的便攜觀星設備"部份我的提議以這預算買壹枝 90 mm Mak。我特別將便攜天文設備集中在壹處,使大家易找。

頭像
willis
中子星
聯繫:

文章 willis » 週六 27 6月, 2009 14:09

Yes! Mak 90mm is also a good choice!

dogking
星際雲

文章 dogking » 週日 28 6月, 2009 01:06

Mak 90mm d成像sharp唔sharp ka?係邊度有唷?焦距幾多mm左右?幾多f?
俄仔d成像...好迷糊...=口=///
唔該晒^^

頭像
johncamposhk
白矮星

文章 johncamposhk » 週日 28 6月, 2009 12:59

其實我而家就咁去鴨街買呢類型既 鏡
用咁既組合接駁相機影好唔好呢
請給新手一些議見吧! thx all

anyone
夸克星

文章 anyone » 週日 28 6月, 2009 13:10

johncamposhk 寫:其實我而家就咁去鴨街買呢類型既 鏡
用咁既組合接駁相機影好唔好呢
請給新手一些議見吧! thx all
see this link and contact Bosskwan ,
http://www.scopehouse.com/Spotting.htm#C90Mak

頭像
白矮星

文章 johncamposhk » 週日 28 6月, 2009 13:13

即是說你也讚成這個方案嗎?

唔知佢呢d仲有無呢 [萬年奸臣]
是否短焦會好d呢,對影相

anyone
夸克星

文章 anyone » 週日 28 6月, 2009 13:30

johncamposhk 寫:即是說你也讚成這個方案嗎?

唔知佢呢d仲有無呢 [萬年奸臣]
是否短焦會好d呢,對影相
Bosskwan will give you professional advice .
短焦比較輕便,對MOUNT 的要求冇咁高。長焦就剛好相反;
但影像比較大.

頭像
白矮星

文章 johncamposhk » 週日 28 6月, 2009 17:28

一於聽日打過電話比佢先[萬年奸臣]

頭像
bosma
主序星
聯繫:

文章 bosma » 週三 01 7月, 2009 00:31

http://www.hkastroforum.net/viewtopic.php?t=14604
看看这个是不错的。这个是我们公司为了看日全食专门优惠促销推出的。也是国内比较多人用来牌日全食的。

dogking
星際雲

文章 dogking » 週三 01 7月, 2009 00:51

這支鏡連不連赤道儀呢?連的話個赤道儀最高上限多重呢?
赤道儀連鏡總重多少唷?准APO望日光會唔會有更多色差唷?
我要拿來上上海看日全蝕唷~
= ="上fly機上限得44磅,手提行李得11磅呢~

回覆文章

回到「二手交易場 Second Hand Area」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 12 位訪客